Slovenka v ČR, ako to bude s občianstvom, RL dieťaťa?

janallabdnah
2. črc 2017

Ahoj, mám pár otázok. Som zo Slovenska. Štyri roky žijem tu v ČR. S prácou to mám zložitejšie - ako osvč prekladám do a z cudzích jazykov, vediem kurz angličtiny .. ďalšie mojou prácou je šport - hranie a trénovanie. Priateľ je tiež Slovák, hrajúci v Nemecku (od novej sezóny vo Francúzsku). Chcem sa spýtať ako to bude: až sa dieťa narodí ako je to s jeho občianstvom, trvalým bydliskom, rodným listom ...? Musí sa nejako vyberať, kde budem rodiť? Termín mám január a do začiatku decembra budem určite v Čechách, ale potom by som rada odišla za priateľom a tak hrozí pôrod vo Francúzsku. Mám v tom děsný zmätok. Alebo lepšie povedané neviem úplne nič. Má tu niekto skúsenosti? Ďakujem za každú radu.

lavender21
3. črc 2017

@janallabdnah Ja to mám trošku jednoduchšie, som Slovenka v Čechách zamestnaná, momentálne na materskej... Skúsim ti napísať čo som si zatiaľ pozisťovala... Občianstvo má dieťa po rodičoch, takže to bude Slovák. Trvalé bydlisko má dieťa po matke. Predpokladám že máš zdravotné poistenie v Čechách, teda tu chodíš asi aj na poradne. Ak by si sa sťahovala do inej krajiny, tak je potrebné na zdravotnej poisťovni vypísať formulár číslo presne neviem, tam ti poradia, aby ti to české zdravotné poistenie platilo v krajine kde budeš žiť. Aspoň ja pokiaľ som zamestnaná to mám tak... ak by na teba pôrod prišiel náhle v inej krajine, tak ti to preplatia, ale poradne nie, takže si to potrebuješ vopred vybaviť ak plánuješ rodiť inde. Rodný list ti vystaví krajina v ktorej sa dieťa narodí. Ak sa narodí v Čechách, preklad rodného listu nepotrebuješ, ale ak vo Francúzsku tak isto bude treba preklad. Potrebuješ dve kópie, s jednou buď na slovenskej ambasáde, alebo v mieste trvalého bydliska ak je to na Slovensku požiadaš o slovenský rodný list. Ten potrebuješ k tomu, aby si vybavila pas pre dieťa a mohla s ním cestovať... Ak si platíš nemocenské poistenie mala by si mať nárok aj na materskú, na tú sa ide 6-8 týždňov pred pôrodom... To si vieš zistiť na sociálke či máš nárok a v akej výške. Ešte by som sa tam ale opýtala či môžeš poberať materskú z Čiech a žiť vo Francúzsku... Ešte potom bude treba riešiť zdravotné poistenie pre bábo, ak by ste už žili vo Francúzsku a priateľ by tam mal zdravotné poistenie, tak asi by mohlo mať aj bábo, ale to už ozaj poradiť neviem ako je to v tom prípade...

janallabdnah
autor
3. črc 2017

@lavender21 1047/5000
Wau! Ahoj, ďakujem moc za obsiahle informácie. Ono sa to u mňa bude ešte meniť. Tým, že nemôžem teraz hrať, tak prevezmem viac trénovanie, takže mi zmení aj zmluvu a budem ako zamestnanec. osvč by som mala ako vedľajší pokiaľ to pôjde .. Trvalé bydlisko tú nemám, sťahujem sa každú chvíľu, takže na Slovensku. Áno, chodím tu k lekárovi a platím tú. Ja práve neviem ako to bude, kde budem a kde rodiť. Chcela by som za priateľom do Francúzska, aby sme boli aspoň chvíľu ako rodina, ale zase tú v Čechách mám okolo seba priateľov a na Slovensku rodinu. Ježiš a jo, ma ten pas vôbec nenapadol, že bez neho sa potom nikam nepohneme! Nemocenské poistenie si platím, tak tam nejaký nárok asi bude, ale opýtam sa. My by sme vo Francúzsku nežili. Boli by sme tam maximálne dva mesiace s dieťaťom (keby som tam išla už v decembri tak asi štyri mesiace cca). Priateľ by tam musel zostať na dve sezóny a ja sa vrátiť sem a začať (ak to s malým dobre pôjde) opäť trénovať a pracovať aj na sebe ... No a potom nemáme vôbec jasno kam nás vietor zaveje. Moc ďakujem za to ako si mi to osvetlila.

lavender21
3. črc 2017

@janallabdnah tiež som na začiatku tehotenstva nevedela kde budeme, či ostávame v Čechách, alebo sa vrátime na Slovensko, tak som si to zisťovala... 🙂 takže som si tým všetkým prešla... nakoniec rodiť budem v Čechách, ale keď všetko pôjde podľa plánu, tak sa vrátime na Slovensko v Septembri, keď bude mať malá dva mesiace, tak to bude celkom sranda... 🙂 inak na slovenský rodný list sa čaká cca 2 mesiace, maximálne 3 a až tak môžeš požiadať o ten pas, maximálne sa naň čaká tiež 3 mesiace, čo sa mi zdá nekonečno - pol roka nemôcť cestovať s dieťaťom... takže zo začiatku je to s cestovaním blbé... ale zistila som, že na Slovensko môžeš vycestovať na náhradný cestovný doklad ktorý ti vystavia na ambasáde a na Slovensku v mieste trvalého bydliska si požiadaš o pas pre bábo, dá sa vybaviť myslím do 3 dní... ale potrebuješ mať už slovenský rodný list... mne ho bude v mojom mene vybavovať moja mamka na Slovensku, pošlem jej papiere, aby sme to mali čo najskôr. Ale aj tak budem musieť na ambasádu s českým rodným listom, aby nám vystavili ten náhradný cestovný doklad a mohli sme sa vrátiť na Slovensko v tom septembri, späť do Čiech už nebudem potrebovať... 🙂

janallabdnah
autor
3. črc 2017

@lavender21 Jéj vážne? My na Slovensko späť (zatiaľ) nechceme. Priateľ hral pár rokov v Nemecku, ja tam mala ísť teraz (než tam zistili, že som tehotná). Nakoniec priateľ podpísal vo Francúzsku a ja zostal tú. Za rok by som mala ísť do Nemecka na jeden, dva roky a potom by sme sa obaja vracali do Česka .. Slovensko máme ako poslednú voľbu. Ako nie je to ľahké ako tak pozerám. Preboha čakať dva - tri mesiace na to a potom na tamto. To je celkom byrokracia. Ja žila v domnení, že prídem a do štrnástich dní bude jedno a potom aj druhé. To u nás v tom prípade mení situáciu a vidím to viac na Čechy. Tam by som bola úplne sama. Teda s priateľom, ale ten by chodil domov večer. "Prečo to robiť ľahko, keď to ide zložito, že."
Inak gratulujem k dievčatku, je to krásne.

lavender21
3. črc 2017

@janallabdnah Ďakujem 🙂 my sme tiež váhali čo robiť, ale zas v Čechách sme krátko, máme tu len zopár známych a neviem si predstaviť tri roky na materskej doma... Ideme bližšie k rodine, budeme chodiť k babkám na víkendy a taaak. Teším sa na to 🙂 ale s tými dokladmi to je teda niečo... To si ešte užijeme 😉 aspoň že sa na tú ambasádu objednáva už, lebo predtým sa tam vraj čakalo aj 4 hodiny a vôbec si nemusela prísť na rad... 😀 Ďakujem pekne s takým miminkom... :-/

janallabdnah
autor
3. črc 2017

@lavender21 Ja som skoro desať rokov preč z domova. Skutočných priateľov tam mám málo. Síce tam máme oba dva rodinu, ale zostať u nich mi príde ako sci-fi. Je fajn prísť na dovolenku a pár víkendov v roku, ale tým ako obaja žijeme od mladého veku "sami", tak by to nerobilo dobre si myslím. Tú v Čechách mám ja skupinu fajn ľudí. Navyše mám byt so spolubývajúci. - spoluhráčka. Priateľ tu má kamarátov a známych tiež. Len tých prvých pár rokov s bábätkom budeme mať viac kočovný život ak to pôjde. Ako tie doklady. V dnešnej dobe keď ide všetko cez počítače, internet a neviem čo ešte a potom to trvá ako dvadsať rokov späť. Pozerala som, že ty to máš naozaj za pár s maličkú. Letné prázdninové dieťatko.

lavender21
3. črc 2017

@janallabdnah Tak snáď to nejak dobre naplánujete všetko s drobcom 🙂 no, ja už čakám každú chvíľu, snáď nenechá na seba dlho čakať malá...

janallabdnah
autor
3. črc 2017

@lavender21 Uvidime. Je to este vsetko strasne daleko. Aj ked by som najradsej bila aby bol tu s nami. Ako nas prekvapilo tak teraz uz oba dva nateseni na neho.vUrcite nie. Bude chciet objavovat nas svet, vonku krasne, kde by jej inde bolo lepsie. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru