Screening výsledky - jsem zmatená. Zkreslený výsledek?

volfikovi
8. únor 2023

Holky jsem zmatená. Na screening jako ultrazvuk jdu 16.2 krev mi brali 31.1.a vysledky by měl už gyndar mít u sebe. Zítra jdu na gyndu tak se chci zeptat jak ta krev vypadá, ale nebude to zkreslený výsledek? Já myslela, že rizika se vypocitaji z nějaké kombinace krve a ultrazvuku, ale teď vidím každou chvíli, že už třeba někdo má krev špatnou a je to bráno automaticky za špatné i když pak ultrazvuk je ok. Úplně se bojím zitta zeptat, vím, že bych se to stejně dozvěděla, ale mám fakt strach.

verisek001
9. únor 2023

@volfikovi taky jsem byla nedávno na odběru krve a ultrazvuk mě čeká. Když jsem se ptala sestry, jestli mi dají vědět, když vysledky krve nebudou dobrý, tak mi řekla že ne, že bez ultrazvuku to nejde takhle vyhodnotit 🤷‍♀️

zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
verisek001
9. únor 2023

@zet83 zaujalo mě, jak jsi napsala, že na výsledky mají čas až 14 dní. Když jsem byla na odběru krve (a ten odběr teda neprobíhal u doktorky, ale na odborovém místě), tak mi ta paní, co mi dělala odběr, řekla, že doktorka bude mít výsledky hned druhý den.

zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
laxesis
9. únor 2023

@zet83 Hm to je fakt dlouho teda, já byla na odběrech ke screeningu PAPPA-A, RH, HIV, antigenech apod. včera, výsledky budu mít už dnes, brali mi asi 7 zkumavek...možná je to laboratoř od laboratoře, mě gynekolog říkal, že později to budu vědět jenom když by on neměl čas a nestihl to už všechno pozapisovat do pc.

@volfikovi Tu krev zhodnotí společně i s ultrazvukem a dají ti výsledek, nemá smysl to pitvat bez toho.

zet83
Autor odpověď smazal
Zobraz
janule0123
9. únor 2023

@volfikovi me brali krev pro gynekologa v rámci běžné kontroly zároveň s krvi pro screening - sestřička říkala ze kdyby bylo něco špatně budou volat …. A pro screening jdou počítám výsledky na to pracoviště a pro mého Gyn se vyhodnotí až v kombinaci s ultrazvukem - pokud bych šla na klasicky ultrazvuk, tak me krev neberou, brali pouze pro ten rozšířeny, který zkoumá riziko restrikcí a preeklampsie navíc .. takže zeptat se na krev můžeš, ale počítám ze ti stejně rekne jen ty “svoje” výsledky a zbytek si budou řešit na screeningu..

volfikovi
autor
10. únor 2023

@janule0123 neřekla mi vůbec nic, prý musím počkat na ultrazvuk a pak se vše dozvím 😔 mám hrozný nervy

laxesis
10. únor 2023

@volfikovi tak je to přeci v pořádku - ty samotné krevní výsledky ti nic moc neřeknou, reálně by se ti stejně neulevilo, kdyby ti teď výsledek řekl..nic by ses z něj nedozvěděla.. já už výsledky vím, ale zapsal a řekl mi taky jen ty základní - krevní skupina, hiv, faktor a podobné "blbiny". Hodnotu hcg a PAPP-A a spol. dají dohromady až s výsledkem ultrazvuku, kde se zjistí riziko.. musíme čekat, já jdu až za 14 dní a teda taky mám strach a zároveň se těším, už bych to chtěla mít z krku tyhle nervy a chtěla bych to říct i rodině. Mimochodem je fajn myslet na to, že i kdyby krev dopadla hůř, ono to nic neznamená, protože to je TVOJE krev, ne miminka. Ta tvoje může být ovlivněná spoustou faktorů, proto je zásadní ten ultrazvuk.

volfikovi
autor
10. únor 2023

@laxesis moc děkuji za odpověď. Pořád doufám, že ultrazvuk bude v pořádku a tu případně špatnou krev vyrovná.. Jsem připravena si případně zaplatit prenascan nebo něco podobného. Ale i taknse bojím, riziko mit určitě nějaké budu kuli váze a věku 😔

laxesis
10. únor 2023

@volfikovi no taky s tím počítám🙂 já měla už u prvního výsledky špatné a to jsem byla o 6 let mladší a 10kg lehčí, ale uvidíme🙂 držím palce 🍀

verisek001
10. únor 2023

@laxesis na to mám vliv i váha? Jsem prvně těhotná, tak jsem věděla o věku, teď čtu tu váhu? Tzn. Čím je váha/BMI vyšší, tím je to horší? A naopak,nižší váha/BMI dá lepší výsledky? 🙂

volfikovi
autor
10. únor 2023

@verisek001 kamarádka 49 kg, a stejně ji vyšlo vysoké riziko na Down. Ale ano i váha v tom hraje trochu roli. U ní to udělala špatná krev spíše než váha

volfikovi
autor
10. únor 2023

@laxesis mě je 38 rodila jsem před 16 a pak 12 ti lety. Oba císaře. A teď mám z toho screeningu šílený strach.

laxesis
10. únor 2023

@verisek001 ne váha by mít myslím neměla 🙂 já minule vážila 47kg/170cm a výsledky byly na prd, jen jsem reagovala🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru