Screening v 1. trimestru

katerinak77
12. bře 2017

Dobrý den, prosím o názor stejne věkové skupiny maminek, je mi 39. Screening mi dopadl negativně, výsledky v 13.tydnu :šij.projasneni NT 2,0mm, CRL 68.0 mm, Trizomie 21 pop. riziko 1:88 upr.riz. 1:1760, Trizomie 18 pop. riz. 1:219, upr. riz. 1:4382, Trizomie 13 pop. riz. 1:686, upr. riz. 1:13724.HCG ekvivalentni k 3,430MoM a PAPP-A ekvivalentni k 5,730 MoM. Ale vzhledem k věku se nabízí odběr plodové vody, mám z toho hrůzu, že je zde riziko potratu. Máte někdo podobnou zkušenost? Šla by jste na odběr při negativních výsledcích? Děkuji za názory: slight_smile:

soyevita
12. bře 2017

@katerinak77 Mě bylo v době odběrů víc než 42let,výsledky negativní.Papír jsem do ruky nedostala,tak výsledky bohužel porovnat nemůžu.Znám hodně maminek ve svém věku a mají zdravé děti i výsledky měly v pořádku.
Naopak od mých dvou dobrých známých 26 a 32let,ty měly hodně špatné a na plodovku šly.Ta mladší po odběru zkolabovala,přitom prý v průběhu vše ok.Jehly se nebála,víckrát by prý na plodovku nešla.Obě ale čekají zdravé dětu.Co jsem tu četla,tak většina maminek tu psaly,že ok.Že není potřeba se obávat.Já jsem riskovat potrat nechtěla.Na plodovku jsem nešla.I gynekolog mi řekl,že je to zbytečné,při takových výsledcích...
Četla jsem krásný článek od jedné dr. pracující na pitevně ohledně ukončeni těhotenství z "kosmetických" důvodů např.rozštěpů....atd ,že spousta miminek nedostane kvůli tomu šanci se narodit,i když jsou úplně jinak zdravá.Jen nejsou dokonalá a to si bohužel dnešní doba žádá☹
Škoda,že nemohu článek dohledat.Byl opravdu k zamyšlení

lisianne
12. bře 2017

Celkový výsledek je negativní, toho bych se držela a na plodovou nešla.

mau9
12. bře 2017

Já měla druhé dítě v 37 letech, výsledek screeningu negativní, ptala jsem se doktorky, zda jít kvůli věku na plodovku, ona mi řekla, že pokud chci, tak mě pošle, ale vzhledem k výsledků by to neděla, ale to si každý musí sám zvážit, screening není 100 %.

netopejr
12. bře 2017

Nešla. A protože nešla, nechodím ani ns ty screeningy. 😉
Statisticky poškozeni nebo smrt dítěte v důsledku amniocentézy je podstatně vyšší nez co Ti vychází ze screeningu. Jsou to ken pravděpodobnosti.

karlajasmine
12. bře 2017

Jen kvůli věku bych nešla ani za nic

mku
12. bře 2017

Me je 38 a vysledky jsem mela zhruba stejne. Byli jsme i na geneticke konzultaci (mudr me poslala na testy do gennetu) a vzhledem k tomu, ze test celkove byl negativni tak jsme nesli ani na prenascan ani na plodovku. Ted po tripple testech mam rizika jeste nizsi, ale nemam za sebou jeste utz. Nicmene jsme byli na utz minuly tyden, kvuli tomu, ze se pani doktorce nelibila minule velikost mocaku, ale ted bylo vse ok, vc nosni kustky a sije. Ja bych pockala na porovnani s ultrazvukem a pak uvidis...

janylu
12. bře 2017

Mně je 37 a riziko trizomie 21 jsem měla 1:400. Doktor mi řekl, že to není žádná hrůza, ale pro jistotu mám jít na plodovku. Vzhledem k riziku potratu jsem to odmítla a říkala si, že kdyby miminku něco bylo, na potrat bych stejně nešla. Jak ale týdny ubíhaly, nemohla jsem přestat myslet na to, co bych dělala, kdyby dítě skutečně bylo postižené. Nakonec po poradě se svým doktorem jsem se rozhodla pro odběr Clarigo. ( odběr krve , riziko žádné - stojí ale 11 500,- Kč ). Vše je vpořádku, a já se těším na zdravé miminko. Jsem ráda, že jsem šla a že si můžu těhotenství v klidu užívat.

katerinak77
autor
12. bře 2017

@soyevita děkuji moc za povzbuzení.

katerinak77
autor
12. bře 2017

@mku děkuji za odpověď, take mám termín v srpnu, snad bude vše ok. Myslela jsem, že už mi udělají jenom nějaké testy z krve, ale o ultrazvuku jsem nevěděla, myslela jsem že to byl ten ve 13.tydnu. Všechno se to nějak mění, naposledy jsem byla těhotná před 10 lety a ti bylo vše jinak.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru