Dobrý den mám dotaz můj první screening dopadl negativní akorát projasneni vyšlo 2,7 ..moje lékařka mě poslala na genetickou konzultaci v Příbrami. Z ní jsem přišla víc vystrasena lékařka mi víceméně neřekla nic že buď bude mít vadu nebo ne .že mám tři možnosti buď plodova voda nebo počkat na 20 týden a nebo odběr krve .paní z genetiky mi hned přepsala můj screening jako pozitivní..nemáte některá zkušenost. Děkuji
Osobně bych si zaplatila test z krve, i když je drahy. Bodání do břicha nevěřím. Máte nějaké vady v rodině? Probírala to pořádně genetička?
@dasulka12 2,7 je lehce vyšší, ale není to žádná hrůza. Může a nemusí to znamenat postižení, ale i kdyby ta hodnota byla v pořádku, neznamená to, že je miminko zdravé. Teď záleží na tom, jak moc si chcete být s manželem jistí, že je vše v pořádku. Pokud byste nešli na potrat a přijali jakékoliv dite, pak není potřeba nic resit. Pokud víte na 100 %, že postižené dítě byste nepřijali a jste ochotni riskovat potrat, běžte do odběru plodové vody. Pripadne můžete zvolit krevní test, který je bez rizika pro dítě, ale je drahý a není tam ta úplná jistota (nicméně i tak je velmi přesný). Nebo můžete vyčkávat a počkat si, co se objeví na druhém screeningu, tam už je miminko velké, podrobně se zkoumá srdce, a je velká šance, že by se tam případná vada projevila. Případně se může kolem 16. týdne provést tripple test a spolu s 1. screeningem skombinovat do tzv. integrovaného testu, který ale zase dá pouze pravděpodobnost, a na jeho základě se rozhodnout.
Upřímně pokud byla krev i ultrazvuk jinak v pořádku, tak mi to nepřijde jako vážný důvod k dalšímu postupu a na vašem místě bych si počkala na druhý ultrazvuk.
@elwe moc děkuji za váš názor. Chtěli jsme počkat do toho 20 týdne popřípadě pak udělat testy z krve nebo v tom 16 týdnu to jsem nevěděla že jdou dělat nějaký testy.popřípadě kdyby byla nějaká vada bohužel bych musel uvažovat o přerušení. Ano krev jsem měla v pořádku a ultrazvuku také jen toto zvýšené to projasneni
@dasulka12 při tom tripple testu se myslím jen bere krev a sleduji se hodnoty v ní. Dřív se používal hodně, dnes se od něj ale upouští, protože dává často falešně pozitivní vysledek. Nicméně pokud se zkombinuje s výsledky z prvního screeningu, tak dává nejlepší odhad (nicméně pořád pouze odhad).
Postoupila bych odběr plodovky, není to žádná hrůza a výsledky jsou druhý den 🤷🏻♀️
@dasulka12 Na jakou pravděpodobnost ti riziko upravili? Invazivní vyšetření (odběr plodové vody nebo choriových klků) má pravděpodobnost potratu 0.5 - 1 %. Pokud je pro tebe nepředstavitelné nechat si miminko s postižením, šla bych u pozitivního screeningu do jednoho ze zmíněných. Nedokážu si představit jít na potrat po druhém screeningu, kdy už miminko cítíš. Pokud bys zvažovala si miminko nechat, tak bych se rozhodovala podle pravděpodobnosti, která vyšla. Přeji, ať vše dobře dopadne.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@dasulka12 ahoj. Netýkalo se to přímo me, ale svagrove.
Nechala jsi udělat test z krve, taky ji vyšly výsledky špatně. Test z krve si platí každý sám.
Výsledky pak dopadly dobře. 🙂