Dobrý den, 28.1. jsem absolvovala s 14m dcerou vyšetření ledvin kontrastní látkou a následné ozáření pod gama kamerou...dnes jsem zjistila, že jsem nejspíš těhotná dle těhotenského testu....něco jsem přečetla na netu a jsem vyděšená k smrti... první se nám podařila až po 3letech po IUI a když se to podaří přírodně, tak toto...... řekněte mi někdo, že nebudu muset ukončit těhotensvííííí !!!! ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
zavolejte si do vysetrovny, tam vam to povi debo daji odkaz na vyssi instanci. ja takhle nevedela s magnetickou rezonanci a primo tam to vedeli. na netu je primo stranka kde vam na dotaz odpovi, zabyva se prave tou radiacni zatezi.
@libi123 Asi bych konzuntovala s genetickym pracovistem.Maji prehled i prez toto.V HK ve fakultce je,neni to soukrome pracoviste,tak by te nemeli odbyt.Jsou tam fak fajn lekarky.Zkusila bych tam brnknout,poradi co dal.Ono hodne zalezi na stari tehotenstvi a sile zareni.Cislo urcite najdes na vebu fakultky www.fnhk.cz Ja mam vybornou zkusenas s MUDr Petrou Fridrichovou (doufam,ze to jmeno pisu dobre) muzes tam hledat i podle jmena.Preruseni tehotenstvi je vzdycky az ta posledni moznost.Moc ti preju,at je to dobre.
Mě lékař říkal, první 3.týdny je miminko chráněné proti těmto vlivům, že snad ani Rtg by nemělo znamenat katastrofu..ale určitě musí říct kvalifikovany lékar!
@libi123 To není zrovna úplně dobré, ale těžko říct, jestli to zrovna u Tebe nechalo nějaké následky. Zavolala bych gyndr. a poradila bych se s ním.
@xmarg04
@petule12
@romantika
@melis7
@sara84
@prcekverunka tak jsem volala na oddělení nukleární medicíny,mluvila jsem se super doktorkou, která si prošla něčím podobným...říkala že riziko tam je,ale minimální, na interupci to není, jen sledovat genetiku.To samé mi potvrdil gyndař a ještě večer mi volala ta doktorka, že to konzultovali s primářem, koukli na vyšetření dcery a ujistili mě, že dávka záření byla hodně nízká, že se nemám čeho obávat.... Takový balvan mi spadl ze srdce a fakt mile mě překvapilo jejich chování, že si dali tu práci a věnovali se tomu...dobří lidé ještě existují 🙂 holky děkuju za reakce, moc 🙂
@libi123 Tak to jsem moc ráda za Tebe ♥
V raném stadiu těhotensví při ozářeni platí všechno nebo nic. Embryo má v této fázi vývoje velké reparační schopnosti. Navíc gama kamera pro tebe není nebezpečná, je to jen snímadlo, to co zářilo byla dcera, která měla v těle radioaktivní kontrasní látku. Pokud vám neskákala po klíně tak to záření, které z ní vyzařovalo je minimální a klesá se se čtvercem vzdálenosti.
Ozáženi těhotné je vždycky velmi ošemetná záležitost, která se musí vždycky řešit. Pror by ženy v produktivním věku měli chodit na rtg v době menzes či těsně po.
Bohužel osvěta v této tématice je velmi malá a problémy když se něco takov´ho stane velké!!!
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Obávám se, že pravděpodobnost, že to někdo zažil, je mizivá. Nicméně i krátké studium problematiky ukazuje, že ta situace asi není úplně dobrá...☹ Drž se...