Sauna na začátku těhotenství. Je to bezpečné?

28. únor 2025

Ahoj, pojedeme na hory s wellness, jsem teprve na úplném začátku, 4tt. Chápu, že sauna není na začátku těhotenství vhodná, spíš dost špatná, ale zajímá mě, jestli je problém i jít do nějaké ne tak teplé sauny, třeba 50 - 60° a třeba jen po krátkých intervalech, případně bazén či vířivka. Díky, Markéta

mysh_me
28. únor 2025

Ahoj, ja byla na horach na zacatku prvniho tehotenstvi, taky kolem 5-6tt. K doktorce jsem sla az po navratu. Dite uz ma ctyri roky a je uplne v poradku 😉 Lyzovala jsem, ale tak na pohodicku, zadny rychlostni rekordy a bez riskovani. Do wellness jsem chodila, do bazenu uplne bez problemu, do sauny jen velmi omezene. Treba na 4 minuty a pak radsi ven, to byla klasicka finska, pres 80 stupnu. Virivka tam nebyla, ale tam bych byla taky opatrna, hlavne pokdu by v ni byla hodne tepla voda.
Obecne, problem pro plod muze nastat pri zvysene teplote v tele, takze v te saune ani virivce bych nezustavala tak dlouho, aby se mi prohratim zvysila telesna teplota. Ale zase to neznamena, ze nemuzes kolem sauny ani projit, chce to byt si vedoma v cem je to riziko a sama si zvazit, jak dlouho nebo pri jake teplote je to pro tebe unosne… urcite o tom premyslet, hodne se pozorovat a poslouchat svoje telo.

mariti
28. únor 2025

@mysh_me chtěla jsem napsat něco podobného. Já tedy byla v sauně, ještě než jsem o těhotenství věděla. Takže nervy a výčitky jsem měla až zpětně... Zbytečně bych neriskovala, ale ani to nedramatizovala, takové ty sauny s nižší teplotou asi na chvíli v pohodě. Záleží taky, zda jde o těhotenství z IVF po 20-letém snažení nebo to vyšlo hned bez snažení. Dala bych na svůj pocit...

reeeza
28. únor 2025

Já bych nešla. Ani do sauny ani do jakékoliv horké koupele. Ani na chvíli 🤷‍♀️

krisstina93
28. únor 2025

Nesla bych, hele je nebezpečné mít horecku, nikam kde je 50+ stupňů bych fakt nelezla. To je o potrat, zvlášť takhle v tom úplném začátku. Ani vířivku bych neriskovala, opět horká voda, plus tam můžou být nějaké bakterie. Bazén je v pohode.

tama59
1. bře 2025

Já bych nešla, je to riskantní

tama59
1. bře 2025

Já bych nešla, je to riskantní

mia_von_prag
1. bře 2025

Řešila jsem to taky. V podmínkách hotelu bylo těhotenství jako kontraindikace.
Vírivku a saunu jsem mela zakázánou od Dr aani mi to nedoporučili na místě. Masáž mi udělali jen hlavy a ruce. Bazén a solna jeskyně ok.

monaluza
1. bře 2025

Měla jsem obě těhotenství naprosto bezproblémová, ale stejně mě ani nenapadlo riskovat. Těch pár měsíců člověk bez bazénů, saun a horkých van vydrží.

felis
2. bře 2025

Byly jsme teď o jarnakach na horách. Já teda už nelyzovala. Ani ne tak kvůli sobě, jsem dobrý lyzar, ale kvůli ostatním. Ne všichni ski na svahu ovládají 😃
Byla jsem před dvěma týdny 20tt. Chodila jsem na chvili do páry (1x5 minut) a do bazenu bez omezení. Saunu a ani virivku jsem neriskovala. V 1.trimestru bych si odpustila i tu páru. Za mě zbytečný risk 🤷🏼‍♀️ stejně jako ty lyže, i když jsem to asi třikrát obrecela. To, ze by do me někdo vrazil byť na modré sjezdovce mi nestalo za to. Holt mam tuto zimu vyšší zájem ❤️ a tu příští se o skipas s mužem podělíme.

fifinka2020
2. bře 2025

Já se i ptala gynekologa a nedoporucil mi to, bazény i skrz možné infekce... jako samo že můžeš mít kliku a nic se nestane, ale taky ne...záleží, o co ti jde víc...

felis
2. bře 2025

@fifinka2020 ono s tím bazénem asi záleží, jak je kdo náchylný, jestli pred těhotenstvím na to trpel, ale pokud je těhotenství nerizikove a probíhá normálně, žena je zdravá, tak bazen je ok. Já chodím plavat a na aqua aerobic. Jsou i tampony pro těhotné (ty nepoužívám, ale jsou treba v DM). Chodila jsem i se starší dcerou. Koupala se v řece, v rybníce (což teď teda v březnu nedám) 😃 mimčo je chráněné zátkou a důležitý je nezůstat v mokrých plavkách.
Je fakt, že teď chodím až už druhého trimestru, v tom prvním mi bylo tak blbě, že by mi voda ještě pritizila 😆

ovesova
6. bře 2025

Jako takhle buď ráda ze to víš a neriskuj to. Saunu asi akt ne jak píšou děvčata. Raději si zajdi na masáž ale raději jim řekni o tehu a nebo na kosmetiku. Ja to nevěděla a v sauně jsem byla nic se nestalo moje dítko už je větší a je v pořádku. Jinak co se týče výřivky záleží kolik má stupňů. Já jsem taky 4tt teď a dávám si teplou vanu protože je mi fakt zima neustálá. Brrr. A nevím kolik stupňů má ale není horká. S prvním jsem taky chodila do teplé - né horké vany a pohoda. Moje tělo má od tehu 36.7- 37 teplotu bazální každý ráno asi kvůli progesteronu. Jestli má moje vana 37.5 jsem tam chvilku a navíc chládne.

dauraoriginal
12. bře 2025

Na internetu se píše, že cokoliv nad 35°C je špatně... z velkého vedra vznikají roštěpy páteře a to je důvod na potrat. Tohle bych fakt neriskovala...
Mně osobně doktorka zakázala všeobecně veřejné bazény atd skrz infekce... Ale já jsem na rizikáči - i když v tuto chvíli bez obtíží.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru