Riziko vrozené rozštěpové vady 1:3, syn se narodil zdravý

olomoucanda
22. srp 2014

Slíbila jsem si, že pokud se mi narodí zdravé miminko a jakože se narodil krásný zcela zdravý chlapeček, tak napíšu tenhle příspěvek pro všechny budoucí maminky, které budou doktoři úplně zbytečně strašit, tak jako mě. V 16 tt mi vzala doktorka krev a někdy kolem 20 tt těhotenství mi řekla, že mi výsledky vyšli přes 3,5 MOM což jsem si na internetu našla, že normální je 2,5 MOM a kdo má 3,5 tak šance na zdravé miminko téměř žádná...pak mi poslali z fakultky dopis, že riziko je 1:3 na vrozené rozštěpové vady a mám se dostavit na kontrolní ultrazvuk za 4 dny...to si nedokážete představit ty probrečené 4 dny...no a nakonec ultrazvuk vše vyvrátil. Do konce těhotenství jsem se stejně strachovala a čekala jsem, jestli miminko bude zdravé. Chci jen říct, že ať vám diagnostikují jakékoli riziko(třeba jako mě 1:3), tak NESTRESUJTE, dokud vám to neřeknou na 100%. Kámošce taky vyšel, že bude mít 1:60 downa a doktor jí řekl, že jak je to riziko pod 100, že tam vždy něco je...no samozřejmě nebylo, ale strávila 5 týdnů ve strachu a teď má nádherného chlapečka. Holky, opravdu ty jejich rizika 1:čemukoli berte hodně s nadhledem.

frantiska85
22. srp 2014

Díky za dobrou zprávu.
Tvrdím, že i riziko 1:1 je pořád 50 procent naděje 🙂

sim007
22. srp 2014

Mame v rodine rozstep rtu, tak jsem zvedava jestli na to budou brat nejake ohledy a udelaji mi poradna vysetreni.

amrash
22. srp 2014

@sim007 Manželova sestra má rozštěp rtu i patra. Na genetice jsem byla kvůli memu věku. Když jsme rozštěp zmiňovali, bylo nám řečeno, ze v tomto případě je minimální riziko dědičnosti - cca 0,5 az 1%!

anetkaberuska
22. srp 2014

Narodil se mi syn, nyní 5let, s pravostranným rozštěpem rtu a čelisti. Věděla jsem to od velkého UTZ, zároveň mi udělali magnetickou rezonanci kvůli tomu, jak velký rozsah rozštěp bude mít, tvrdé patro nepotvrzeno, měla jsem tam i podrobný popis vývoje mozku. Syn měl skutečně po narození tvrdé patro v pořádku. Ovšem v půl roce života se s růstem ukázalo, že měkké patro a čípek jsou rozštěpena - to při narození ještě není vyvinuto. Myslela jsem si, že tak jak se narodil, už nic dalšího nehrozí. Nechci nikoho strašit, ale maminky pohlídejte si to. Jsou případy kdy jsou pak vady řeči a přijde se na to pozdě.

ppetrac
22. srp 2014

Zrovna něco takového prožívám, takže děkuji za podporu. 2.9. jdu znovu na velký utz a tam se rozhodne, jestli půjdu na odběr pl. vody. Ty jejich tabulky jsou dost stresující :(

megy
22. srp 2014

ahoj holky, tak já musím přispět, protože se mě to docela dost dotýká - i když máš výsledky v pořádku, tak klidně rozštěp může být .Náš matoušek je toho důkazem - měla jsem těhotenství ukázkové, žádné nemoci, nic v počátku. Odběry v pořádku, nikde nic, co by mě mělo znepokojovat a přeci jen se narodil s rozštěpem rtu a to v rodině nic takového nemáme. Dr. na UZ nic neviděl a ani vlastně nemohl, jelikož rozštěp rtu se často nepozná právě kvůli tomu, že je dost malý .

@sim007 jen ti chci napsat, že pokud si myslíš, že tě budou nějak extra vyšetřovat, tak ti mohu říct, že nikoliv. u prvního jsme měli rozštěp rtu až do nocu a v druhém těhotenství se snažili udělat akorát podrobný ultrazvuk a snažili se malého víc natočit, aby bylo vidět do obličeje . odběry ani nijak k hlídání nepomohou a na ultrazvuku musí být dr. dost dobrý, aby vše viděl.

nemyslím to zle ,ale ultrazvuk není 100% vyloučení, stejně jako odběry. na genetice mi řekl dr., že se to prostě stává - rozštěpy vznikají během 4-5tt těhotenství - později ne, takže ovlivnit to ani nijak nejde

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru