Ahoj, jakož to matka 11 leté holčičky jsem právě zjistila že čekám druhé dítko. Můj dotaz je především směřován k tomu, zda lékař nějak řeší u druhého těhotenství nějaké rizikové faktory po tom, co v první těhotenství bylo předčasně narozené dítě (29+6tt). Zda teď, bych jako PSS měla počítat s nuceným "rizikovým" těhotenstvím, jakož to tedy s nemocenskou, nebo zda se to nebude nijak hrotit. Někdo nějaké zkušenosti?
Ne obecně jeden predcasny porod neznamená riziko pro dalsi těhotenství, pokud to byla "nahoda". Znama treba rodila předčasné kvuli infekci, takze u druheho nebyl důvod to resit a v pohodě rodila v terminu.
Já měla předčasný 35+0. Neví se příčina. Doktorka mi říkala, že už to není ani třeba otázka infekce, ale nějaké kompatibility imunity mezi miminem a matkou. Při druhým nikdo nic neřešil ani nijak zvlášť nehlídal, chodila jsem na kontrolu jako se běžně chodí. Malej se narodil 39+0 plánovanou sekcí. Ty víš důvodu předčasného porodu?
Pokud tam byla preeklampsie, tak jdi k doktorce co nejdřív, teď už jsou poměrně dobrá vyšetření na riziko preeklampsie + je na to léčba, ale musí se nasadit opravdu co nejdříve. Asi budeš sledovaná, ale neschopenka nutná není.
Jsem u svého gynekologa vedena jako "riziková". První porod na konci 35. týdne, ale od 29. týdne problémy.
Druhé těhotenství po IVF a jelikož je tohle těhotenství dá se říct bezproblémové (jen trochu vyšší tlak, otoky), tak jsem měla jen jednu kontrolu navíc v době, kdy se v předchozím těhotenství začal zkracovat čípek.
Pracovní neschopnost mi napsal, když mi skončila rodičovská dovolená. Napsal by mi ji vlastně hned od začátku, kdybych nebyla na RD.
@alice180 Bohužel příčina neznámá, tudíž to je důvod, proč se ptám na zkušenosti jiných maminek. Já pracuji jako pečovatelka v domově se zvláštním režimem a tam se úplně nevyhnu zvedání lidí a je tam možnost fyzického napadení. Každopádně mě jde čistě jen o to, jak to probíhá u dalších těhotenství právě po předčasném porodu.
@barbara93jsemja A nepatří nahodou prace v domech se zvláštním režimem mezi tehotnym zakázané? Pak bys mwla byt doma za plny plat.
@barbara93jsemja V první řadě se domluv se zaměstnavatelem. Ten by ti měl zařídit místo, které můžou vykonávat těhotné. Pokud takové místo mít nebude, tak tě má nechat za 100% platu doma na překážkách. To je běžný postup. 😉
U mě se příčina předčasného porodu nezjistila a k druhému těhotenství se přistupovalo zase individuálně. Na jednu stranu, pokud se cítíš ok, tak na co ti má doktor tu neschopenku psát?🤷♀️ 😉
Každé těhotenství i u stejně ženy může být úplně jiné.🙂
Přeji hodně štěstí.🍀
@j.a.n.i to právě úplně nevím, proto zjišťuji všechny informace. Já samozřejmě hledám informace, ale časově to moc nestíhám a postupně zjišťuji... Našla jsem jen něco o skupinách a vypsané ale úplně tomu taky nerozumím...
@barbara93jsemja Nahlásila bych těhotenství zaměstnavateli - možná o tom i ví - a možná tě přesunou hned na jinou práci (administrativa a podobně). V okolí mám podobný případ a okamžitě po potvrzení těhotenství jí "zakázali" vstup do laborky a byla přeřazena na administrativu.
V zákoně je jako zakázané: "i) při ošetřování pacientů umístěných v uzavřených psychiatrických odděleních,"
Pak tam je ti: "2. spojené s ruční manipulací s břemenem, jehož hmotnost při občasné manipulaci překračuje 10 kg nebo při časté manipulaci 5 kg,"
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180 - mrkni do toho - uvidíš, zda se tě to někde přímo týká. A ano, pokud máš rizikovou práci, tak bych nešla na neschopenku (je to jak domácí vězení), ale právě řešila se zaměstnavatelem.
@barbara93jsemja Ja právě taky ne, ale zkus si to zjistit, ja taky prave vim akorát ta uzavřená psychiatricka oddělení.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@barbara93jsemja První těhotenství bezproblému, jen jsem spadala do rizikové skupiny skrze crohn + cukrovka. Skončilo to v 38tt porodem mrtvého miminka. U druhého opět riziko a tam mám psané už nepříznivá porodnická anamnéza + crohn a cukrovka. Plánovaná sekce v 38tt.
To riziko u tebe se dle mne bude odvíjet dle práce, věku, proč jsi porodila předčasně + screening.