Ahoj,
Mám takové dilema a nevím komu se svěřit.
Mám náročnou práci- pracuji v kuchyni, člověk jakmile tam přijde, tak se nezastaví, člověk pomalu nestihne ani jít na wc ani se napít.
Tahání těžkých plných hrnců je na plném pořádku. A přílohy mají taky občas 15+kg a poponaset to sem a tam dá zabrat. Sice máme vozík, ale někdo to tam musí dát a většinou není nikdo okolo, kdo by pomohl. Nebo přenášení 50l hrnce, aby ho člověk mohl umyt. Umyvadla jsou ještě pro liliputy, takže člověka pak ještě bolí záda.
Ale ted jsem zjistila, že jsem tehotna, podle několika těhotenských testu a změny nálad atd.
Jenže na potvrzení na gyndu jdu až za týden..
Co do té doby dělat? Mám ty věci tahat dal jako že nic ?
Nechci něco podcenit a na neschopenku taky nechci.
Nebo to mám říct nadřízenemu?
Nebo až to bude potvzene ?
Nechci být za hysterku...ale mám z toho nervy.
Prosím o názory do komentářů.
Pokud by mi nebylo spatne, tak bych to rekla az pozdeji. Ja v zacatku tehu minimalne 2 az 3 mesice delala vse jsko driv (hlavne sporty) , no mela jsem kliku ze mi nic nebylo. Prvni tehu jsem zjistila az mesic po vynechani ms (asi v 7 nebo 8tt) , protoze jsem ji mela nepravidelnou a neresila jsem to.
Buď bych šla na neschopenku, že prostě viróza.. 😁🤷A nebo to hrát, na bolest zad, nebo že na tebe něco leze, že ses třeba zeslabla🤷😊
Taky bych to hnedka v práci říkat nechtěla.
@amajaq já jsem o těhotenství řekla svým dvěma šéfům, protože jsem chtěla, aby mohli počítat s ním, že se mnou počítat na angiografii (kdy se 60-90 minut nonstop svítí rentgenem) na intubaci na infekčním jipu. Nikomu jinýmu jsem to neřekla a dokud jsem to nejbližším kolegům neřekla sama, tak se to fskt nerozkecalo a nikdo to nevěděl. Nešlo by to říct jen bezprostřední nadřízené? Aby ti přidělila jinou práci?
Těhotná nemůže taková břemena zvedat. Taky jsem to musela říct hned. Zjistilo se, že i jako netěhotná tahám váhu, co by neměl dělat ani chlap
Řekni to a řekni to o práci vhodnou pro tehotne.
Pokud nemají musí te nechat doma na 100%. Neschopenka je pro nemocné, a to ty nejsi.
@amajaq já si nedělám srandu. Já jen říká , že neschopenka má nějaký náležitosti a musí splňovat kód mezinárodní klasifikace nemocí. A tam neexistuje nevyhovující práce. Protože to řeší jiná zákonná úprava, která těhotným zakazuje některé práce, např. takové, kde je manipulace s břemeny nad nějakoj váhu. A řeší to zaměstnavatel buď převedením nebo překažkama na stran zaměstnavatele
@amajaq nemůže mu to být jedno. Mas na něco ze zákona právo a řešit to nucením doktora k podvodu neni úplně košer.
Každopádně první trimestr je hodně bud a nebo. Na druhou stranu, ja kdyz byla těhotná podruhy, tak jsem nonstop tahala druhy dítě, který nevážilo zrovna 5kg, určitě bych nesplnila zákonné limity pro práci těhotných. 🙂 jasny že dítě neni kastrol. A vím, jak těžká práce v kuchyni je. Tím chci říct, ze ja osobně bych to dokud to nebudu mít jisty neříkala. A pak bych ihned požadovala přeřazení na práci vhodnou pro těhotnou nebo zůstat doma na překážkách. A kdyby odmítli, tak ihned stížnost na inspekci práce.
Já dostala hned v pátém týdnu neschopenku a v práci to řekla ( pečovatelka v domově pro seniory), nedokážu si představit dělat tak těžkou práci a kdybych potratila neodpustila bych si to ( potraty jsem už za sebou dva měla a ti jsem byla doma se starším dítětem)
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Toť dilema a taky by mě to zajímalo. Do 12tt je to takové celé nejisté, takže říkat to v práci první trimestr se nechce, na druhou stranu právě ta fyzická náročnost tvé práce by mohla uškodit...
Asi bych to řekla, s tím že to risknu a kdyby to nevyšlo tak holt bude vedení vědět o potratu ( kolegům můžeš říct že máš něco se zády atp..). Lepší než to neříct a později si to třeba vyčítat...