Dnes jsem byla na UTZ u své gyn.dr., ačkoli jsem již 10+2, tak se vůbec nezmínila o protrimestrálním screeningu. Teprve příští týden mi chce vystavit TP. Moje otázka zní: Na screening posílá pacientku gynekolog s žádankou nebo se musím sama objednat do patřičného centra či v mém případě asi do fakultní nemocnice? předem děkuji za radu 🙂
jak který dr. mě vždy vypsal dr. žádanku na screening a odeslal mě tam, nikdy jsem ani nic neplatila ale vím, že někteří na screening neposílají hlavně proto aby ti pak mohl dělat tripply a měl za to body 😉 jinak pokud jdeš do nemocnice, tak většinou to dělají vše naráz, napřed utz a pak ti vemou krev, výsledky jsou druhý den
Hradíš si ho sama, takže pokud máš o něj zájem, honem zjisti, kde Ti ho udělají a objednej se, protože krev se musí nabrat nejdýl 10+6 tt 😨
@lucifereeek děkuji za radu 🙂
@jusinka to máš špatné informace, krev se bere až do 14tt
@lucifereeek jsem zrovna 18 tt, čekám třetí dítě, tak si fakt nevymýšlím 🙂
Screening se dělá 10. až 13. tt. Já jsem nechodila nikam jinam než ke svému doktorovi. Krev posílal do laborky a ultrazvuk má kvalitní. Neplatila jsem nikdy nic.
Jinak ano, ultrazvuk se dělá dýl, ale nejdřív se musí nabrat krev a ta je právě do 10+6 tt
Mám před sebou žádanku z dne, kdy jsem byla 9 plus 6 tt a tam stojí: optimální termín UZ od 15.12. do 29. 12. a odběr krve od 5.12 do 15.12.
Na krev půjdu zítra a na UZ osmnáctého.
Je lepší - průkaznější, když se krev bere dřív 😉
@jusinka a já čekám druhé a taky si nevymýšlím, teď jsem byla na krvi ve 12+6 takže vím o čem mluvím 😉 a u prvního ve 12+2
Ahojky tak ja jsem byla dneska na NT screeningu a to jsem 12+4 🙂 dnes mi brala krev a dělala i UZ ( ten dopadl skvěle) 🙂 vše mi dělala moje Dr. 🙂 výsledek krve za týden 🙂
Já půjdu na krev v 11 týdnu a v 13 na utz
Mě brali teda tu krev hned nějak v osmém tt a sulivan. A ten screening až ten 13tt. Ale ta krev byla fakt brzo.
Je to doktor od doktora, mne na krev poslal a utz sam udelal,, ve 13tt, neplatila jsem nic, rikal, ze to tam mají jako standard. Takze se domluv se svym doktorem.
Krev se muze brat do 14 tt urcite a v zahranici se klidne bere jeste pozdeji, nevadi to. Nikdo nerika ze se nemuze brat drive samozrejme, ale hranice je min 14tt
@berblin záleží na kraji (resp. na krajském hlavním genetickém pracovišti...v případě Prahy je těch velkých víc, takže spíš na centru, s nímž gynekolog spolupracuje), každý to má jinak. V jižních Čechách například automaticky gynekologové berou 10+0 až 11+3 krev na PaPP A a je na pacientce, zda dobrovolně a za úhradu si v CLG s.r.o. zaplatí i NT ultrazvuk (neplatí se pouze pokud vyšla špatně ta krev) nebo jde až na (opět "automatický" a plně hrazený) triple test, jehož výsledek se nehodnotí sám, ale souběžně s tou prvotrimestrální krví, takže pacientka má hotový tzv. sérum integrovaný test (záchytnost 90%), pokud byla sama i na tom NT, tak integrovaný test (zách. 92%). Jestliže by triply odmítla a nechala to jen na tom prvotrimestrálu, má tento záchytnost "pouze" 83%, takže to není moudré rozhodnutí, resp. zbytečně si tím snížila přesnost testu, ten integrovaný skríning je v současnosti maximum, co lze v této oblasti nabídnout.
takže pokud o prvotrimestrální skríning stojíš, našla bych nejbližší "genetiku", zavolala tam a informovala se. Pokud vím, tak ten odběr krve na PaPP A a volný beta hcg by se neměl platit snad nikde, NT uzv naopak téměř všude.
Rozhodně bych si zavolala do centra a tam se na všem domluvila. Já jsem řekla u své Dr. že chci jít na tu genetiku a brala mi krev hned v 10tt a pak s tím měli v tom centru docela problém . Znovu mi krev vyšetřit nemohli - respektive bych ji musela platit a ten výsledek zase nebyl kompaktní s jejich ultrazvukem a programem na vyhodnocení vad. Měla jsem štěstí, že jsem narazila na moc ochotnou paní DR. a ta si vše vytelefonovala s laborkou až k něčemu došli. Hned mi říkala, že příště musím na krev k nim. Jinak na první genetice mi brali krev současně s ultrazvukem - takže cca 13 tt
@berblin mě doktorka poslala s žádankou ať se objednám a že ideální je 12tt 😉 koukám že máš tak termín v červenci a já jdu na screening příští týden.
@lucifereeek jusinka @jusinka má pravdu v tom, že se krev nabírá pouze do 10+6, pak se teprve dělá ultrazvuk... mluvíme-li tedy o prvotrimestrálním screeningu..
http://cfm.gynpor.cz/informaceprotehotnepacient...
@berblin Mě na něj objednala doktorka do jiného pracoviště, ale zase mi neříkala nic o triple testech, což mi nevadí, stejně jsem na ně nechtěla.. Ale zkus se jí zeptat.. jsou doktoři, kteří na to neposílají... a kdyby mě neposlala, určitě bych si to sama zařídila... 😉
s tou krvou to vobec nie je take jednoznacne...ja som bola v spickovom diagnostickom centre Prenatal v Brne a tam robia vsetko v jeden den - UTZ aj odber krvi...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já se objednávám sama, ale můj gyn. aspoň o tom screeningu ví.
V tomto týdnu bys měla absolvovat krev a ve 13.tt utz. 😉