První poradna, jak to bude probíhat?

miba10
25. kvě 2017

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat.... v pondělí mam první poradnu. Probehly dvě kontroly, prvni po pozitivnim testu (6tt) a druhá utz a potvrzení srdíčka (8tt). Teď jdu teda do té poradny. Sestra mi řekla, že mám přinést ranni moč a prijit s plným močovým měchýřem.
Jak to vlastně bude probihat a co mě čeká? Nevim jestli mi budou brát krev a jestli mám prijit na lacno nebo ne.... díky za odpovědi

vanea
25. kvě 2017

@miba10 Ahoj, na první poradnu jsem šla na lačno, musela jsem být napitá vody, abych rozproudila krev, tu mi brali na NT screening (záleží jestli si ho kupuješ, jestli ne, tak ti na to krev brát asi nebudou) a klasický krevní obraz + nějaké doplňky co byly u mně potřeba (asi 6 skumavek). Změřila mi pánev, zvážila, prohmatala prsa, změřila tlak, vyhodnotila moč, vyplnila průkazku, dala mi doporučení k tomu jak se mám v těhu chovat a poslala mně na prohlídku vedle do ordinace =) tam mi udělal dr. klasické výtěry a prohmat + ultrazvuk. Myslím si, že jestli ti to neřekli, tak budeš bez prohlídky ;)

miba10
autor
25. kvě 2017

@vanea nevim jsem ve 14tt a ještě žádná krev nikde nic. Tak by asi bylo na case ne? Dr se zmiňoval o genetickem testu, jestli ho chci driv (že ten se platí) nebo normálně co hradi pojišťovna. Jinak nic

vanea
25. kvě 2017

@miba10 Ano , to bude ten NT screening, stojí obvykle 1000,- cca, nedělá se automaticky. Odebírá se na něj krev (1 skumavka) a později se dělá ultrazvuk, kde se měří NT (tedy šíjové projasnění), hledá se nosní kůstka a pod. Nicméně mám pocit, že správně by se měl dělat do konce 14 tt, aby bylo vše správně vidět..zkus si o tom něco načíst a pořádně si to pozjišťuj, ať neplatíš za něco, na co už je pozdě...Později se dělají až triple testy, na to se opět bere krev, ale pokud neprojdeš NT screeningem, tak ti ho nemůžou integrovat a dopadá dost často falešně pozitivně na vývojové vady..tak je třeba to zvážit a hlavně se informovat ;)

andysek2512
25. kvě 2017

@miba10 ve 14 týdnů ? 😲 a ještě ti nebrali krev? Do 14 týdne by si měla jít na 1. Screening ohledne vývojových vad apod. To je zvláštní teda, jinak poradna - sestřička zkontroluje moc, zváží a pak dr prohlídka+ ultrazvuk nic více 🙂

betelgeuzz
25. kvě 2017

@andysek2512 tak 1. screening není povinný. chodí na něj ten, kdo chce. Dr pak může udělat tripl test do 16 tt.
@miba10 jestli ti nebrali krev, tak by ti měli odebrat více krve na zjištění krevní skupiny, HIV, žlouženky a další nemoci. Ten placený test je tzv. NT screening, ten zdarma tzv. tripl test. Něco si o nich zjisti a rozhodni se. Já radši absolvovala ten NT, protože by měl být spolehlivější. Ale je to na tobě.

miba10
autor
25. kvě 2017

Holky moc díky

@andysek2512 no dr rekl, že mám prijit az budu mit ukončený 12tt, coz by bylo cca tento týden, jenze mají dovolenou. Proto jdu v pondělí a to už budu 14tt.
@betelgeuzz dr kdyz mi nabízel ten geneticky test (nebo jaky zo byl nevim, nevyznam se v tom) tak rikal, ze buď si ho můžu nechat udelat hned, ale zaplatim za něj 1500,- nebo nekde mezi 14-16tt (myslim) a že ten hradí pojišťovna. Ptala jsem se na rozdíl mezi tim dřív a ted a prý je to v podstatě jedno, akorat ze když si ho nechas udelat brzy, tak si ho zaplatis.
Vážně netuším a je možný že jsem to blbě pochopila. Dost často něco skopu ☹

betelgeuzz
25. kvě 2017

@miba10 no jedno to není, jsou to dva různý testy.

vanea
25. kvě 2017

@miba10 jeden a ten samý test to opravdu není, pouze zkoumá 3 stejné hladiny hormonů, jenže krev je jen jeden faktor... Ten pozdejší (triple) není tak spolehlivý, NT screening do 14tt je daleko přesnější, dělá se k němu podrobný ultrazvuk...triple je jen z krve a je fajn jen pokud ho integrují - tedy spojí jeho výsledky s výsledkem NT screeningu🙂

vanea
25. kvě 2017

- jinak důvod, proč se NT dělá do konce 14tt je ten, že po 14tt zaniká možnost správně změřit šíjové projasnění, které je ztěžejní a dá se dle něj určit riziko downova s.

andysek2512
26. kvě 2017

@miba10 určitě je lepší screening, který sice zaplatíš ale většina pojišťoven to proplácí případně přispívá. Upřímně jednání tvého dr by se mě nelíbilo, takže bych ho měnila. Už z důvodu že řekne že je jedno na který půjdeš, není to jedno ptz triple testy nejsou tak spolehlive......

vanea
26. kvě 2017

@andysek2512 taky bych mu moc nevěřila, když je schopný tohle říct...hlavně po tomhle bych vůbec váhala, jestli jít na NT screen k němu, protože to evidentně moc neřeší...tak aby všechno správně změřil na tom ultrazvuku:X navíc 1500 se mi zdá už dost, když ani neví, proč je to lepší :D ale třeba jsem jenom přecitlivělá, těžko říct... prostě bych se s ním o tom víc pobavila a rozhodně moc nečekala, aby se to stihlo... jestli to tedy zakladatelka vůbec chce =) třeba ne a není co řešit =)

andysek2512
26. kvě 2017

@vanea no já to beru z hlediska toho že u nás automaticky posílají na screening a triple nedělají🙂 ale mě pojišťovna ho celý proplatila(platila jsem 1200 Kč) ..... Ale teda u nás screening dělá jen jeden jediný doktor, jinak bych musela do Prahy například.
Já být zakladatelkou tak si zavolám sama případně najdu na netu kde screening dělají a objednala se,🙂

v_erunka
26. kvě 2017

@andysek2512 doktorovi je naprosto jedno jestli si necháš udělat screening v prvním trimestru nebo triple test. Nebo jestli se vůbec necháš testovat. To je tvoje volba, jestli chceš vědět, jestli je dítě zdravé nebo ne 🙂 To, že to většina maminek chce vědět co nejdřív, je věc druhá 🙂 Já si ho taky nechala udělat, moje dr. má na webovkách spoustu informací, takže k ní jdeš víceméně připravená a víš na co se ptát.

vanea
26. kvě 2017

@andysek2512 jj já byla teda na obou, ty triply mi pak právě integrovali s NTčkem a výsledek dopadl o hodně lépe než NT screening, tak jsem si oddechla a měla jsem to aspoň 2x potvrzené, u toho triplu se dá ještě víc rozebrat ta hladina alfafetoproteinu kvůli rozštěpům či co, což u mně hodně hrozilo, tak se mi ulevilo =) já to měla v nějakém balíčku, takže pravděpodobně se to zaplatilo v tom no=)

@v_erunka blbé je, že ne každý doktor má licenci a software na provádění NT screeningu, člověk pak musí hledat, kde by to šlo =)

andysek2512
26. kvě 2017

@v_erunka tak jasně ze to můžeš odmítnout, ale vzhledem k tomu že třeba my máme v rodině downuv syndrom. Tak jsem na screening šla. Ptz jsem nechtěla hned na odběr plodové vody.. 🙂

v_erunka
26. kvě 2017

@vanea jasně 🙂 vím, že kamarádky musely nejdřív na krev a utz jinam a výsledky se přeposílaly k jejich doktorům a to se ti hned o týden a víc protáhne. Ta moje to naštěstí dělá sama 🙂

@andysek2512 chápu 🙂 a taky mě ani nenapadlo si to nechat udělat. Ač o žádném případě v rodině nevím, ale co kdyby náhodou viď 🙂

každopádně zakladatelka je už ve 14. týdnu (jak koukám), takže už je na screening asi nejspíš stejně pozdě..

andysek2512
26. kvě 2017

@v_erunka jjj přesně taky by mě nenapadlo odmítnout. Člověk nikdy neví🙂

miba10
autor
26. kvě 2017

Holky jak už jsem rikala....možná ja to blbě pobrala. Dr rozhodně menit nechci. V pondeli se na to znovu radeji preptam a uvidim. Ja jsem taky ze vseho vyvalena. 😉

betelgeuzz
26. kvě 2017

@miba10 podle mě je dobré si tyhle věci přečíst i předem. U dr je to rychlý, člověk je třeba trochu vystrašený, zapomene se zeptat a pak doma vlastně neví, co doktor říkal. Když si načteš něco v klidu doma, tak už u doktora budeš vědět co a jak.

miba10
autor
26. kvě 2017

@betelgeuzz jo to je pravda. Budu študovat 🙂

miba10
autor
29. kvě 2017

Tak jak jsem říkala hafo jsem toho preslechla. Ale mam udělané testy oboje. Jaky ty placené, tak ty zdarma.
Diky Vám všem 🌹

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru