Přístup gynekologa a vycházky v PN během těhotenství

pladik
29. čer 2015

Ahojte, ráda bych se zeptala na přístup vašeho gynekologa. Poslední MS jsem měla 29. 5., 25.6. mi začalo být divné, že mě bolí prsa a začíná mi být malá podprda, tak jsem si ze srandy udělala test, byla tam slabá čárka tak jsem hlavně kvůli zaměstnání (rizikové pracoviště) šla raději ke gynekoložce hned 26. 6. Vím, že je to brzo ale měla jsem strach ohledně tahání těžkých věcí na nočních směnách. No a k věci. Přišla jsem k sestřičce, té ukázala test, řekla jsem kdy jsem měla poslední MS a šla za doktorkou.... Ještě než jsem vlezla na kozu na mě doktorka vyhrkla takovým divným nepříjemným způsobem: "A když budete těhotná, tak to chcete nebo nechcete?" na UTZ nebylo nic vidět, brali krev, já si tentýž den volala a hladina 130 tak říkala, že těhu jsem a ať se objednám na kontrolu a jestli chci neschopenku. Řekla jsem, že to musím promyslet a že zavolám. Dnes 29. 6. jsem si pro neschopenku šla. Doktorka příjemná jak pr... ☹ nevím jestli nezměnit gynekologa. K těhotenství mi nic neřekla, ani nepopsala co na UTZ vidí nebo ne.... Možná jsem přecitlivělá ale ptám se na zkušenosti ostatních 🙂 A ještě jedna věc. Nově těhotné maminky, jaké máte vycházky v PN? Mě dala jen 6 hodin ale slyšela jsem, že jde i neomezeně. Mám hledat doktora co mi to napíše, nebo je to zbytečné?

kamino
29. čer 2015

@pladik neomezene vychazky legalne neexistuji. 6 hodin je a az,ja mela nejdrive 4 mes.bez vychazek a pak 4 hod denne. Neschopenka se dava z duvodu rizikoveho tehotenstvi,ne rizikove prace...zamesnavatel by te mel preradit na jinou pozici. Pokud neni,je to prekazka na jeho strane a mel by ti po dobu tehotenstvi platit. Ovsem pokud se jedna opravdu o rizikove pracoviste..

frndafrrr
29. čer 2015

@kamino 4 měsíce bez vycházek? 😒 😕 To mi nepříjde jako marodění, ale kriminál :O. Nevím jestli máš i starší dítko, ale vodit je do školky a ze školky je nutnost,nedej bože s ním být doma....taky si myslim např. svobodna matka musi dojit pro rohliky.... to fakt koukám...

pladik
autor
29. čer 2015

tak práce v chladu, v noci a tahání těžkých věcí rizikové je. Obzvlášť v prvním trimestru. Spousta holek už u nás potratilo

xpila
29. čer 2015

@pladik Rizikové pracoviště neřeší PN, ale zaměstnavatel. Takže písemně zaměstnavatele požádej o přeřazení na jinou pozici, která je vhodná pro těhotná. A pokud takovou nemá, tak budeš na překážkách na straně zaměstnavatele, tzn. také doba, ale za 100 % platu a bez omezení vycházek. Měla by ses lépe informovat, než uvažovat o změně gynekologa, který ti dá neomezené vycházky (navíc, když ti je stejně nikdo nedá).

mimi1004
29. čer 2015

Neomezené vycházky jsou možné, jen je nepovoluje lékař, ten je napsat nemůže. Ale může ti dát žádanku, kterou si pošleš na sociálku a teprve tam ti je musí schválit. Málokdo o tom ví, ale znám jednu maminku tady, která to tak má.

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila Tak o ty vycházky mi primárně nejde ale spíš o ten přístup. Zdá se mi prostě, že je na mě hnusná. A se zaměstnavatelem to mám řešit jak, když v ruce nemám nic než těhotenský test z lékárny? Doktorka mi potvrzení nedá dokud na UTZ není něco vidět. Do té doby budu na PN a pak chci přeřadit, to je jasný. Nejsem žádná socka ani nefakčenko, makám od konce školy nepřetržitě doteď. Vedoucí momentálně na dovolené, prostě riskovat potrat hned v začátku nebudu. Ta práce je moc namáhavá na první trimestr.

xpila
29. čer 2015

@mimi1004 Jasně, jde to, ale řeší to komise a musí k tomu být vážný důvod. Nicméně u těhotných to je naprosto výjimečné, protože u těch ten důvod prostě není. Nehledě na to, že zakladatelka nemá na PN co dělat...

mimi1004
29. čer 2015

@xpila Jen jsem poradila, zkusit to snad může, ne?

xpila
29. čer 2015

@pladik No, jenže už vidím, jak pak na té PN zůstaneš, než abys něco řešila (promiň, ale je to tu dnes a denně, tak jsem k tomu skeptická). Prostě mu dej písemnou žádost a pokud bude chtít potvrzení, tak ti ho doktorka prostě dát musí.

xpila
29. čer 2015

@mimi1004 Já přece nepíšu, že to nemůže zkusit. Jen to, že jí se to netýká, protože ona si má zažádat o přeřazení. A než by podala žádost a ta se vyřídila, tak by už dávno měla být na překážkách.

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila proč mě hned napadáš? Když si někdo sedí v kanclu za stolem tak je jasné, že to neřeší třeba do porodu ale pokud taháš denně těžké věci až 18kg makáš v noci, v chladu.... nechci riskovat. A dokud nemám potvrzení od doktorky tak prostě zaměstnavatel stejně nic řešit nebude, nebo myslíš, že jo? A myslíš, že po noční jsem dneska měla tolik energie abych stála u personální u kanclu ze tři hodiny než na mě bude mít čas? Tak to totiž u nás chodí. Snažší byla ta neschopenka a na tu právo mám, jinak by mi ji nevystavila.

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila doktorka mi navíc jasně řekla, že dokud na UTZ něco nebude tak mi žádné potvrzení dát nemůže

xpila
29. čer 2015

@pladik Čím tě napadám? A když to vezmu kolem, tak jiný doktor by ti tu neschopenku třeba nedal, protože k tomu není důvod. Tu žádost stejně musíš napsat písemně, a to jsi mohla napsat hned. A pokud zaměstnavatel bude chtít potvrzení, tak ti ho doktorka prostě dát musí, nebo tě zaměstnavatel třeba pošle k jinému doktorovi (třeba pokud máte firemního). A nic, končím, snažím se poradit a dočkám se jen štěkání. Tak ať ti to dobře dopadne.

pladik
autor
29. čer 2015

jj, naše firemní doktorka mi dá potvrzení, že jsem těhotná, když mi ho gynekoložka dát nechce :D to je fakt ftpné :D Napadáš mě tím, že už vidíš jak na neschopence zůstanu... Vůbec mě neznáš. Být doma týden s angínou je pro mě problém. Svou práci mám ráda ale toho prcka, co ve mě pomalu přibývá na síle víc... Toť vše.

xpila
29. čer 2015

@pladik Jo, firemní doktor ti to dát musí, když je to na žádost zaměstnavatele. Ale to je jedno, ty se tím připravuješ o peníze, mně to je samozřejmě jedno, nejsou to moje peníze.

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila a to jí mám donést ten papírový test? Tak mě pouč.... Mě to jako zajímá, jak je možné dostat od běžné doktorky potvrzení o těhotenství když gynekoložka ho vydat nesmí....

xpila
29. čer 2015

@pladik Ale ona ho vydat může. Prostě dej jako první zaměstnavateli tu žádost o přeřazení z důvodu těhotenství a on tě tam pošle sám.

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila a podle čeho ho vydá?

xpila
29. čer 2015

@pladik Třeba podle krve.

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila a proč to podle krve nemůže vystavit gynekolog?

xpila
29. čer 2015

@pladik Ale může, vždyť ti to píšu celou dobu. Nicméně ve většině případů, pokud je i firemní doktor, tak tam zaměstnavatel posílá.

karlajasmine
29. čer 2015

@xpila se jenom snazi rict @pladik, ze ty se pripravujes o penize, protoze bys mohla byt doma za 100% mzdu hned od zacatku, pokud by te zamestnavatel nepreradil na jinou pozici. Proste jde o to, ze kdyz jde nekdo na neschopenku, kdyz ji nepotrebuje, tak tim jenom pokracuje takovy ten stereotyp, ze tehotne zeny doma sedi zbytecne na neschopence. Ale nikdo ti nerika, abys sla delat nocni a tahala 18kg.. to bys samozrejme byla sama proti sobe a riskovala zdravi miminka a to je blbost.
Proste zamestnavatele pisemne pozadas o prelozeni na jinou pozici z duvodu tehotenstvi, a pokud po tobe zamestnavatel bude chtit dukaz, tak je na nem, aby te poslal k firemnimu doktorovi, pokud tvoje gynekolozka tehotenstvi potvrdit nechce. A jinak dle tveho prvniho prispevku radim zmenit gynekolozku, protoze zni jako krava 🙂
A sama vim ze mi ted kolikrat staci aby na me byla byt' jenom sestricka trosku neprijemna a zacnu bulet.. takze se vyplati chodit k doktorce ktera ti vsechno vysvetli a podpori.
Tak drzim palce!

kachnicky
29. čer 2015

@xpila Mužu se zeptat? ty znáš nejakého zaměstnavatele, který tě nechá doma na překažkách za 100% ? :D Promiň, ale realita je trochu jiná 😒 To tě raději vyleje než ti platit cca 7 měsicu mzdu 😀 Jsme přeci v čechách 😀

Jinak zadavatelce, každy má "jen" 6 hodin a myslím že s tím se dá zařídit spousta věcí 🙂

pladik
autor
29. čer 2015

@xpila když mi řekla, že mi to nevydá, dokud nebude na UTZ něco vidět, tak jí mám mlátit hlavou o monitor? 😀 @karlajasmine právě o to mi jde... o ten přístup.. příjde mi, že jí vadí, když tam vůbec někdo příjde.... Dřív taková nebývala... Asi na ni jde už stáří.... 7. 7. jdu na kontrolu, tak se pokusím to do té doby vyřešit v práci, taky je pro mě každá kačka dobrá ale raděj tu kačku oželím, než muset lézt dneska zase na noční a tahat v chladu ty těžký bedny.... Ráno bolest břicha jako blázen, při každém shýbnutí a následném narovnání se moták... to prostě není moc v pořádku....

pladik
autor
29. čer 2015

@kachnicky já vím, že dá 🙂 ale jsem v 1kk sama se dvěma psy... přítel daleko... teprv společné bydlení řešíme.... za týden mi tu hrábne :D a ty čoklouše taky venčit musím 🙂

kachnicky
29. čer 2015

@pladik To je pravda, musíš si poprosit o rozdelení vycházek. nevím jak tvé psi, ale tomu mému stačí hodinka rano a pak jít odpoledne 🙂 Tj dr. ti napíše vycházky od 8hod-9hod a pak třeba od 13hod do 18 hod... Mají to tak maminky co maji školkové děti apod. 🙂

pladik
autor
29. čer 2015

@kachnicky já to rozdělené mám, ale jsou zvyklí 3x a nechci je trápit a mě ty vycházky taky dělají dobře... Ale neva... budu chodit mezi 22 - 6 na tu třetí 😀 to stejně nikdo přijít na kontrolu nemůže.... 😎

kachnicky
29. čer 2015

@pladik Tak ja mam zahradu tak to neřeším. A jak jsi to řešila při praci? To se tak trochu nedá chodit 3x...

pladik
autor
29. čer 2015

@kachnicky ale dá 🙂 ráno příjdu z práce, jdeme ven. Kolem 1-3h odpo mě ti dva olížou celý obličej 😀 a jdeme ven 🙂 No a večer před prací kolem deváté jdeme zase 🙂 Já je miluju, zatím byli oni můj svět a moje děti.... Zaslouží si aby je člověk miloval a dal jim co potřebují.... Chodíme dělat canisterapii k postiženým dětem, takže jsou i v pracovním nasazení 🙂

kachnicky
29. čer 2015

@pladik No tak takhle jedině 😀 Tak si dej vycházky na hodku ráno a zbytek odpoledne 🙂 A já mám názor že večer už stejně nechodí 😉 Tak mužeš i na delší 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru