Příprava masa - listerie a jiné bakterie. Jak dlouhá je inkubační doba?

1. zář 2024

Ahoj,
jsem v 33. týdnu a mám strach, jestli jsem nemohla něco chytnout, co by ublížilo miminku.

Přítel včera na pánvi připravoval kuřecí maso. Dal maso na pánev, na začátku maso ještě syrové promíchal dřevěnou špachtlí, kterou si pak odložil na prkénko, kam ji pak dál po každém promíchání odkládal.
Když jsem přišla a zjistila to, vzala jsem mu špachtli i prkénko a vše umyla, poté už se ale maso smažilo pouze chvíli (zhruba tři minuty).
Měla jsem hlad a maso posléze snědla, maso bylo propečené, teď ale o tom zpětně hodně přemýšlím a bojím se, že přítel maso opakovaně kontaminoval od prkénka, kam špachtli opakovaně odkládal a poprvé odložil od syrového masa

Bojím se listerie, ale i salmonelózy nebo kampylobaktera.
Jak dlouho myslíte, že je u těchto nákaz dlouhá inkubační doba? U listeriózy se informace na internetu dost rozcházejí.

5pajina55
1. zář 2024

Neblázni. To se snad dělá běžně ne, že používáš jednu vařečku na celou dobu vaření.

1pomnenka
1. zář 2024

Tak si vař sama a dělej vše podle sebe, když se bojíš. Marně přemýšlím, jak by tvoje případná nákaza campylobacterií či salmonelou ublížila dítěti.

lv
1. zář 2024

60 stupňů stačí na zničení salmonela, takže to je ok, neboj.

mourovatakocka
1. zář 2024

Nevím, jak to je, ale já třeba vařečku vždycky v průběhu vaření umývám. I kdyby jen pro vlastní klid - kdysi mi jedna známá povídala, jak u nich vypadala salmonela a pěkně děkuju 🤭

alice180
1. zář 2024

Tak ono přece jen dáváš tu vařečku do toho horkyho pokrmu tak si myslím, že i kdyby na tom masu ulpěla nějaká ta bakterie, tak prostě chcípne no. Jako od chvíle kdy ségra měla salmonelu z vajec. Tak když s nima pracuju tak si asi milionkrát myju ruce. No a prkýnko mám jedno samostatné na syrové maso na tom se nic jinýho nedělá než maso.

romkov
1. zář 2024

Ja se pani nedivim, ze ma strach. Ja tak pekla v tehotenstvi kureci kapsy. Z panve jsem vytahla kapsu na talir, rozrizla,abych se podivala zda je upecena……nebyla. Kapsu jsem dala zpet na panev a pekla. Kdyz jsem kapsy z panve vytahovala,dala jsem je na stejny talir,kde byla stava z nedopecene kapsy. Akutni cisar, maly si kadil do plodove vody a ja chytla campilobactera. Po cisari na izolaci a maleho jsem videla az po tydnu. Bylo to peklo….Jedna sestricka mi rikala,ze vzdy oplachuje kur.maso v octe. Od te doby se kureciho strasne bojim.

autor
1. zář 2024

@romkov To je hrozný. Hlavně že to dobře dopadlo!

anna987
1. zář 2024

@romkov To se u vás hned ten den projevilo takhle jo?

rosalindamelinda
4. zář 2024

Tak to ale stačí, aby si lidi i při vaření nastavili nějaký systém ne? Já když použiju prkénko a nůž na maso, tak to po použití okamžitě, ale okamžitě dám do dřezu. Na maso sahám jen jednou rukou a druhou solím, přendám maso do pekáče a jdu si umýt ruce. Dokončím práci s masem, nakořením již čistou rukou, dám do trouby a pak jdu hned umýt nádobí od syrového masa. Horkou vodou a saponátem. Lehce stříknu a umyju dřez. Kontaminované ruce a věci se musí ihned umýt a vše bude v pořádku 😉

miryp
4. zář 2024

Tak to asi doma dělali jinak než u vás. Stačí vysvětlit, v čem je problém a jak to řešit příště. Pokud hotové maso na prkénku nekrájel a nedával odtud do talíře, nemyslím si, že by ti něco hrozilo, přeci jen je ten pokrm horký, takže případné brebery na vařečce to zničilo. Jinak já to dělám přesně tak, jak uvádí výše "Rosalinda".

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru