Ahojte kočky. Prosím kto má skúsenosti so skríningom v 1. timestri. Robili mi ho včera - vyšiel negatívny ale downom syndrom mam 1:795 ( môj vek 24) a keď mi môj gynekológ spraví tripple testy mám prísť aj s tými výsledkami k nim na konzulátuciu ku genetičke. Máte podobnú skúsenosť? Nechápem prečo mám prísť. Som na nervy :( celú noc som nespala. ďakujem moc
@galaxy Vždycky úplně ne. Jsou tři cesty....1) Těhotné vyjde NT s nějakým minimálním rizikem (jako třeba 1:20000) a všechny hdnoty jsou zcela bezproblémové.... to pak takovou maminu vůbec neřeší. Může a nemusí jít na triple, je to na ní. Pak jde jen na UTZ ve 20tt (tak jsem to měla u první dcery) 2) Někomu vyjde nějaká hodnota trošku mimo, celkové riziko je tak do 1:5000. V tomto případě tě na tu odchylku upozorní a doporučí tí právě kombinaci triplů s NT, aby se riziko upravilo. Prostě si tě víc hlídají, ale jen pro jistotu, aby měli "klidné spaní."🙂 (tak jsem to měla tentokrát) 3) NT vyjde pozitivní, to pak těhotné ihned odporučí odběr choriových klků či plodovky....a i když se to riziko může zdát vysoké (třeba 1:50), zdaleka se nemusí syndrom potvrdit.
@galaxy Zase tak moc se v těch hormonech produkovaných placentou nevyznám......pouze vím, že pokud je to papp-A nižší, než nějakých 0,4 (to nevím přesně) a zároveň fbHCG vyšší, je tam zvýšené riziko na Down syndrom. Ty máš ale fbHCG v normě, tím pádem to neberou nikterak tragicky....prostě ses jim trochu nevšla do tabulek, myslím, že se opravdu nemusíš bát. Kdyžtak se zkus zeptat ještě svého gynekologa, co to znamená....
Ahoj, ja mela v Prenatalu riziko Downova syndromu 1/322 (32 let) a zadne dalsi testy po me nechteli (ani triple test na gynde). Ted jsem ve 23tt, jiz po druhem ultrazvuku, a taky nic. Takze v klidu 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Měla jsem první výsledek 1:33000 a druhý 1:11000, na další konzultaci mě tedy nepozvali, ale po špatném výsledku z tripl testu (1:400 vzhledem k mému věku 30) jsem byla u genetičky a následně jsme se rozhodli pro odběr plodové vody. Na nervy nebuď, uvidíš, jak ti dopadnou ty další testy.o) Držím pěsti!