Jak dlouho jste prenasely? Nechaly Vas nebo Vam nabizely ruzne vychytavky? Jaky byl stav placenty a plodovky pri porodu po delsim prenaseni - myslim 10-14 dni. Dekuju.-)
záleží co přenášením myslíš.. termín je od 38/42 týdne těhotenství. každé dítě je totiž jiné a potřebuje svůj čas. Takže přenášení je až 42+1.
Vyvolávali mi 11 dnů po termínu a placenta byla úplně v pohodě, ještě by vydržela.
Nepřenášela jsem (viz @chrystyanna), ale rodila jsem 11 den po termínu. V porodnici jsem byla domluvená na vyčkávaní do 42+0. Delší těhotenství máme v rodině. Placenta byla prý “nádherná” (a to mě na posledním ultrazvuku tři týdny před porodem varovali, že už začíná mít známky stárnutí), plodová voda čistá. Rodila jsem po Hamiltonu, dneska už bych si ho udělat nenechala a počkala bych, pouze bych si nechala kontrolovat průtoky.
Ja rodila 2x 8 dni po terminu a vzdy zkazena plodovka,rozhodne bych necekala az si telo rekne.taky by si nemuselo rict (viz pocet umrti novorozencu 100let zpatky atd)
O prenaseni se ma spravne mluvit az po ukoncenem 42.tydnu. Fyziologicke tehotenstvi trva 38-42 tydnu. Rodit "po terminu" neznamena prenaset. Ale vim, ze se to bohuzel tak blbe pouziva i ve zdravotnictvi.
A co se vychytavek tyce. Urcite je velmi vhodne kontrolovat pravidelne prutoky. Na vyvolani porodu je dobry sex s ejakuaci dovnitr (sperma obsahuje prostaglandiny) a nebo treba ricinovy koktejl. Ale porod se stejne spusti, az kdyz je vsechno pripraveno.
@hanih
@chrystyanna
@kocila
@katgatoo
@hasara33
@ruzova_pastelka
@martiniquest
@martiniquest Diky za reakce!
@lolam10 Tak novorozenecká úmrtnost před sto lety fakt nesouvisí s potermínovými porody. Třeba ten Hamilton, kterým se porod vyvolává, vymysleli v roce 1810 (takže už před více než 200 lety uměli vyvolat porod). A podle všech studií na toto téma riziko pro dítě stoupá až od 42+0, do té doby je stejné jako před termínem nebo v termínu.
Ahoj, rodila jsem 41+3, přirozeně. Pomohl tedy Hamilton a dva klystýry v jeden den doma 🙂 Placenta byla hezká a plodová voda pěkná nezkažená. Syn měl 3800 gramů a narodil se přirozeně 21 měsíců po předchozím císařském řezu. Vše šlo dobře.
@ruzova_pastelka Měli jsme to podobně 🙂 Já 41 + 3, placenta hezká, plodová voda bez jakýchkoliv patologických známek. Syn 3800 g, a navíc 21 měs. po předchozím císařském řezu. Také jsem si nechala udělat Hamiltona, ale pomohly i dva domácí klystýry, pardon 🙂
@ruzova_pastelka Tak oni tam urcite nejaka rizika budou, jinak by si s tim nedelali starosti a porody vyvolavali 41+6. -)
@kaja2016 No, závidím ti důvěru ve zdravotnický systém. Každopádně, v porodnici, kde jsem rodila já, je standard čekat do 42+0. V některých porodnicích vyvolávají porod dřív, ale je to proto, že si nechtějí přidělávat práci navíc- je pro ně jednodušší, aby žena co nejdřív porodila a nechodila jim tam na poradny, nezatěžovala je. Proto často nabízí vyvolávání (Hamiltona) už od 38+0. O větší riziko tam opravdu nejde. Teda takhle, riziko tam je vždycky, ale ve 42 tt je stejné, jako třeba ve 39 tt. Zvyšovat se začne (postupně a nijak závratně) až od 42+0. Jestli chceš, hodím ti sem odkazy na pár studií, co to potvrzují (mám je v angličtině, ale možná něco vyhrabu i česky, kdybys měla zájem).
Já přenášela tedy jen týden, ale plodovka byla bohužel zelená ☹
Jo a někdo psal, že to nemá nic společného s prenasenim, ale já tedy nevím, skončilo to sekcí... Ne tedy kvůli té plodovce, ale kvůli špatnému monitoru (klesaly ozvy). Takže ja bych řekla, že zelená plodovka určitě může souviset s tím, že se miminku nedaří, což může být bohuzel způsobeno prenasenim. Ale rozhodně to neznamená, že každé prenaseni je špatné.
@ruzova_pastelka Duveru v moderni medicinu opravdu mam. Co se tyce tedy odbornosti. Tak v dobe kovidu se do poradny nechodi, na monitorech jsem byla od 36tt 2x ( podruhe vcera) a v poradne 1x, takze si nemyslim, ze to by byl ten duvod.-) Urcite vyvolani porodu a nasledne zvysene riziko rezu je vetsi fin naklad nez jeden utz.-) Kazdopadne nejsem lekar, tak se nebudu s tebou prit. Me zase zarazi ta obecna apriori neduvera. Ti lide na tu praci studuji 6, 7 let a pak dale i pri zamestnani a opravdu neverim, ze by se vyvolavalo jen proto, aby jim tam maminky nechodili co tyden do poradny, pokud by tam nebylo nejake vetsi riziko kompl.pro plod, tak by co tyden poradna ani nebyla nutna, proc si pridelavat praci, ze...
@ruzova_pastelka Odkazy hod, rada si je prectu...
@kaja2016 mě třeba chtěli vyvolávat hned v termín porodu. Bylo to teda kvůli tomu, že bylo mimčo moc velké, jinak bylo všechno v pohodě. Já to teda odmítla, podepisovala neg.reverz, že jsem si vědoma rizik přenášení jako je úmrtí plodu a musim říct, že to bylo nejhorších 8 dní mého života. Z každé strany do mě někdo hučel, kdy už budu rodit, že jsem úplně blbá a nešla na vyvolávačku, pár lidí stálo za mnou a já to tak ale prostě cítila, i když jsem byla z těch rizik úplně vystresovaná. Prosila mimčo ať už jde ven, chodila do kopce 3x denně a dělala všechno, co by mohlo pomoct rozjet porod. Nakonec to skončilo po 16ti hodinách císařem, ale doktorka mi po porodu řekla, že jsem udělala dobře, protože bych neporodila ani ten týden před a že kdybych šla na vyvolávačku, která by skončila sekcí, tak by museli přikrmovat, protože pak dlouho trvá, než se rozjede laktace. Takže by mě akorát nadopovali vším možným, aby to rozjeli a pak bych třeba měla problémy s kojením a rozhodně bych se nerozkojila do 2 dní od porodu. Mě se to třeba vyplatilo čekat, ale nervy to jsou hrozné a taky jsem si pořád říkala, že to tak cítím, ale doktoři jsou doktoři, možná bych je měla poslouchat... Je to takové těžko soudit, oni chtějí hlavně předcházet problémům a krásný přirozený porod berou jako výsměch, ale že pak z toho mají ženy trauma na celý život je moc nezájímá, důležité je že je miminko venku a zdravé. Což je asi jistým způsobem pravda.
Prvni tyden, sla az po trech dnech vyvolavami, nejdriv jedna tableta pak druha a pak nevim zda jen hamilton ale tak to bolelo ze bych se nedivila ze to bylo mechanicke otevreni branky. To uz teda pomohlo, oxytocin hned takze bolestive hned, samozrejme nastrih. Druha 4 dny po terminu, maraton domaciho vyvolavani, takze vana stirani po ctyrech, sex, pupalkovy olej, malinik, lneny seminko, dlouhe prochazky, hamilton. Hamilton pomohl zatce, pote uz jsem si dopomohla tim vsim co jsem psala. Doslova jsem ji vyhnala.🤣 Porod dlouhy ale z 80% jako silna menstruace jen na konci extra bolestivy, bez nastrihu, bez poraneni. 🙂
@cherie24 Ono je totiz na druhe strane hrozba celozivotniho traumatu ze zemreleho ci vazne postizeneho novorozence no.... Taky se snazim to delat vzdy tam jak to citim, nekdy je tezky k tomu dojit, co vlastne citim jako spravny a co je cista racionalita a co je nerealne touzebne prani. Urcite ses rozhodla spravne❤
@baraskaska To je parada. Me se prave ted po Hamiltonu ( byla jsem na dnesni kontrole otevrena na 2 prsty) rozjizdi takove menstruacni bolesti, ktere chodi ve vlnach a daji se prodychavat docela uspesne. Tak jsem zvedava, co z toho bude. Zitra nastupuju na vyvolani vicemene z duvodu, ze pozdeji maji plno a nasledne se uzaviraji saly a ja mam za sebou slozite tehotenstvi a byla jsen rada, ze nemusim rodit jinde bez socialek a soukromi na porodnim pokoji, bez detske jip a podobne. Tak to by bylo fajn, kdyby ta "menstruace" mela oteviraci efekt.-)
@kaja2016 Drzim palce, ja nakonec nastoupila na indukci v utery a uz mam po porodu. Ty porodni pokoje tady jsou super a jsem rada, ze to tak vyslo, kdyz pristi tyden saly nejedou.
@kaja2016 Jo, a jak ses v jinem vlaknu ptala na to mleko, tak to tu fakt nehroti a mlecnou banku nenuti.
@kaja2016 tak preju hodne stesti at to k necemu vede pak ikdyz daji oxytocin, to jde raz dva. 🙂
@kaja2016 to ano, ale u nás to bylo tak, že mrně bylo čiperné, ozvy krásné, placenta v poho, takže to nebylo život ohrožující stav. Je to vždycky těžko soudit, ale většina lékařů nemá problém 11 dní vyčkávat, pokud je vše v poho. Mě to teda pak pomohl rozjet hamilton podpořený procházkou, horkou vanou se skleničkou červeného a sexem. Kamárádce třeba zas pomohl ricinový koktejl, ale ten by se měl vypít až den před nástupem do nemocnice. Tak držím palce 🙂
@kaja2016 Hm, tak jak si to čtu, tak ti spíš držím palce, aby to dobře dopadlo, snad už máš touhle dobou miminko u sebe 🙂
Ale odkazy jsem slíbila, tak tady jsou:
https://www.greenmedinfo.com/blog/surprising-la...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922246/
Každopádně, je to trochu ironie, protože já jsem zdravotník (nebo spíš - byla jsem). A v moderní medicínu věřím, i v naše zdravotnictví. Ale systém, ten v mnoha ohledech dobrý není.
přenýšela jsem docela dlouho. Termín jsem měla 11.11. (měla to být štírka jako já) a nakonec přijela až 26.11. (střelec) a nepomohlo nic. Holt ji tam bylo dobře. Hodně sjem chodila, hábala se, neměla jsem žádné zdravotní komplikace. Nakonec vyvvolavačka a za 4 hodiny od první bolesti byla venku
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kaja2016 Ahoj, ja jsem rodila 11 dni po terminu. V porodnici me nechavali byt, jen jsem ke konci musela denne na kontrolu. Parkrat mi nabidli a udelali hamiltona, ale az po terminu. Jedenacty den doktorka rekla, ze se ji nelibi placenta, a slo se vyvolavat. Ale myslim, ze zalezi na porodnici, v kazde to budou mit jinak. Placenta zacinala jevit znamky starnuti, plodovka pry v poradku. Jo a prenaseni to myslim je az od dvou tydnu po terminu.