Práce ve výrobě a těhotenství. Jsem ohrožená? Mám právo zůstat doma?

shel44
28. kvě 2021

Ahojte. Momentálne som zistila, že som tehotná a po predchádzajúcim tehotenstve, ktoré nevyšlo a v 14tt mi bolo ukoncene kvôli vývojovým vadam mám strach a potrebujem zistiť odpoved na jednu otázku. Len pre info, u vv sa nezistila príčina a na genetike nám povedali, že sme obaja zdraví. Môj dotaz je: mohla mat na to vplyv súčasná práca? Pracujem v kancelárii ale denne som vo výrobe. Pracujem na projektoch, normujem ľudí atd. Takze každý den. Vyrob je cca 9 a v jednej je odlakovačka- takze louhy, v ďalšej prášková lakovňa, brúsia sa ťažké kovy. V prvom tehotenstve som nechcela zostať doma ale teraz mám strach. Mám v tomto priade zo zákona právo zostať doma? Som vôbec ohrozená?

journals
28. kvě 2021

Ne

keksik002
28. kvě 2021

@shel44 gynekolog by vam mohl napsat neschopenku, ale nejdřív bych se poradila ;) nejdůležitější je psychika maminky, pokud vám to pomůže, muzete samozřejmě zustat doma, vždycky se to dá nějak udělat. Drzim pesti, at jste oba/obe zdravi 🍀🍀🍀

lachtanice86
28. kvě 2021

@keksik002 to si ale bude muset doktor vymyslet diagnózu, protože ji nic není. Navic ona prijde o peníze a bude MUSET dodržovat vycházky. Ale paní se ptá, jestli patří do ohrožené skupiny kvuli druhu práce a chce byt doma nejspis za 100%.
@shel44 ale to nemá, nemá nebezpečnou práci

drep
28. kvě 2021

Zkusila bych závodního lékaře, ten ví nejlépe, jak je kategorizovaná náplň tvé práce a zda-li vhodná pro těhotnou. Od oka se mi zdá, že riziko se neprokáže a pak nemáš nárok na to zůstat doma. Že gynokologové píšou podvodné neschopenky jak na běžícím pásu je věc jiná.

keksik002
28. kvě 2021

@lachtanice86 to uz je na zvazeni, ale prijde mi to jednodussi nez chodit vystresovana do prace a riskovat těhotenství 🤷‍♀️

Taky hodně záleží, jak moc rizikove prostředí to je, jestli prijde do styku napr s tim louhem, jak dlouho v tom prostredi je.. Nebo jestli sedi u pc a jen online spravuje.. A tohle by mohl vyresit lekar

lilian2111
28. kvě 2021

Ne.

barmil
28. kvě 2021

@shel44 kdybys stala u toho louhu, nebo jinde celý den, tak ano, jsi už zařazena v kategorii rizikové práce a sám závodní lékař by Te hned měl upozornit, že máš nárok na přeřazení. Já jsem manazer v automotive, denně taky na halách, i tam, kde jsou výpary a hluk, oboje v kategorii 2, a neměla jsem nárok na žádnou úlevu, ale zensky, co staly přímo u lisu byly ihned přeřazeny jinam, většinou na kontrolu, kde výpary ani hluk nebyly a mohly sedet.

konidana
28. kvě 2021

Nemyslim si ze treba hodina denne na brusirne a pak hodina v lakovne by mela vliv na vyvoj plodu. Jsem laik.

lidija1234
28. kvě 2021

já bych se zkusila domluvit se zaměstnavatelem aby jsi byla pouze v kanceláři. Já pracuji v kanceláři a chodila jsem do výroby (chemie) oznámila jsem jim že jsem těhotná a že nebudu chodit do výroby neměli s tím vůbec žádný problém ale asi záleží na zaměstnavateli. Ale upřímně i přes to že tam netravím celý den tak bych tam těhotná prostě nebyla.

shel44
autor
28. kvě 2021

@konidana ja tam nestravi. hodinu denne, ale celé dni. Mojou úlohou je mapovať cely proces, auditovat a neustále zlepšovať, tzn. Stále byt v provoze. Ale samozrejme, je otázka, ako moc to môže na to tehotenstvo skutočne vplývať. To už ja niesom schopná posúdiť. Určite ale chcem spraviť maximum a nie si znovu vyčítať, že som mohla spraviť viac ☹

shel44
autor
28. kvě 2021

@drep ja sa samozrejme nepytam na podvodnú nedchopenku, ale po druhý krát nebudem riskovať zdravie svojho dieťaťa. O to mi ide a ako pardon, ja ako človek čo pracujem a ani nenarodim som tu skoro vykreslovana ako prizivnik štátu. 🙄🤦‍♀️Jasne som sa pýtala na niečo ine

shel44
autor
28. kvě 2021

@lidija1234 bohužiaľ, nemôžem vykonávať prácu z kancelárie. Musím byt vo výrobe denne prítomná. Ale zase nechcem to hrotit zbytočne. Na druhu stranu po takejto skúsenosti mám strach , či som u
Tehotenstva predtým niečo nezanedbala. Ja som totiž nahlásila klasickú THP pozíciu, coz nieje pravda, ale neriešila som to tak do detailu, až teraz keď sme o dieťa prišli koli vv.

shel44
autor
28. kvě 2021

@barmil ďakujem za reakciu. Asi máte pravdu a moje obavy niesu opodstatnené. Ale potrebovala som si to overiť.

lilian2111
28. kvě 2021

@shel44 No, teď se nosí rousky a respiratory, takže dle mě to je krytí dostatečný. Pokud máš i tak pocit že je to nebezpečný natolik, aby to ohrozilo plod, tak to řekni zaměstnavateli. Měl by ti najít práci pro tebe jako těhotnou vhodnou. Pokud nebude mít, sám ti nabídne neschopenku.

shel44
autor
28. kvě 2021

@barmil neviem ako moc sa to líši, my mame kategóriu 3 ale nemyslím si, že by v tom bol až taky rozdiel.

shel44
autor
28. kvě 2021

@lilian2111 tak louhy prejdu aj respiratorom, ale chápem ako ste to myslela. Asi máte pravdu a najlepšie to bude riešiť priamo so zamestnávateľom. Úprimne, snažila som sa tomu vyhnúť, nechcela som aby sa to v práci dozvedeli a potom keby to nedopadlo, tak sa všetci budú pýtať čo sa stalo. Už mám trochu strach po tomto nezdare, pretože sa vlastne na nič neprišlo čím to mohlo byt.

jade85
28. kvě 2021

@shel44 v první řadě chci říct, že tě naprosto chápu, také jsem první těhotenství ukončovala ve 14tt kvůli vvv a příčinu nám nikdy nikdo neřekl, takže jsem sama pátrala, co z vnějších vlivů mohlo být špatně, abych se tomu v dalším těhotenství pokud možno vyhnula. Kdo ten strach nezažil, nepochopí.
Určitě bych se u zaměstnavatele snažila zjistit co nejvíc detailů o tom, s jakými látkami a v jaké intenzitě přicházíš v práci do styku a získané info pak konzultovala s genetikem/odborníkem na fetální medicínu. S tím, že by mi místní "odbornice" napsaly, že je to ok a že se beztak jen chceš flákat celé těhotenství doma, bych se teda určitě nespokojila 😉 držím palce.

cherie24
28. kvě 2021

@jade85 to je pravda. Tady se celkově řeší dost často práce a těhotenství a většinou nejsou dámy moc milé ohledně tohoto tématu. Těhotenství není nemoc a do práce se má chodit za každé situace.
@shel44 popravdě já bych se v těhotenství dost bála pracovat v pracovištích, kde jsou takové chemikálie. Vždyť i na běžných barvách domů je psané, že by se jim měly těhotné vyhýbat, tak jaké pěkné složení mají asi tyto průmyslové látky. Zkusila bych to pořešit s tím genetikem jestli máte možnost a zažádat o přeřazení na jinou pozici nebo aby jste třeba mohla zůstat jen kanceláři 🙂

alubif
29. kvě 2021

Osobně bych se pokusilaa domluvit se zaměstnavatelem, aby jsi nemusela chodit do rizikových provozu , např ty chemikálie. To že je někde větší hluk nebo více lidí rizikové není. Takže pokus se domluvit s nadřízenými aby tě někdo nahradil v rizikových provozech.
Pracuji ve zdravotnictví prostředí s ionizujícím zářením a infekčními pacienty. Takže výkony pod rtg/CT případně vyšetřovat pacienty s podezřením na infekční chorobu chodil dělat někdo jiný, jinak jsem dal pracovala.

shel44
autor
29. kvě 2021

@jade85 ďakujem za odpoved ❤️

drep
29. kvě 2021

@shel44 reaguješ zbytečně vztekle, ona ta moje rada byla smysluplná, protože o tom, jestli je tvoje práce vhodná nebo nevhodná pro těhotnou má závodní doktor jako jediný povědomí a má rozhodnout o tom, že tě musí nebo nemusí přeřadit. Konzultace s genetikem ti nic neřekne, paraklinik ti ani tu neschopenku nevystaví. Stejně jako alubif pracuju ve zdravotnictví, první trimestr jsem neřešila, protože je to všechno nebo nic, ale pak jsem se jen přesunula od resuscitačních lůžek na anesteziologickou ambulanci a pracovala až do konce.

jade85
29. kvě 2021

@drep já myslím, že tazatelce opravdu nejde primárně o neschopenku, ale o potvrzení toho, že pracovní prostředí je pro ni a miminko bezpečné a nezvyšuje riziko vzniku genetické vady. K tomu může závodní lékař dát podklady, ale pochybuju, že je v jeho odbornosti něco takového posoudit, narozdíl od genetika.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru