Pozitivní, veselé a klidné děťátko i díky zpěvu

luciecie
8. led 2015

Dobrý den.

Mám šestiměsíční holčičku a dnes ráno mě napadlo podělit se s vámi o svou zkušenost, protože by třeba mohla pomoci budoucím maminkám, tak jako pomohla mně.

Když jsem v těhotenství začala cítit pohyby svého děťátka, začala jsem mu pravidelně zpívat. Každý den, jsem si našla chvilku, kdy děťátko bylo vzhůru, posadila jsem se, tak abych byla úplně v klidu, hladila se po bříšku a zpívala mu. Písniček bylo více, ale obvykle jsem mu zpívala dvě písničky a to "Halí, belí" a "Hajej můj andílku", aby si na ně zvyklo. Postupně ho to začalo uklidňovat už v bříšku. Když začalo výrazněji kopat, stačilo zazpívat jednu z těchto dvou písniček a byl klid. Když se mi pak holčička narodila, písnička "Halí, belí" a "Hajej můj andílku" jí uklidnila už hned porodnici. Byla na ně z bříška zvyklá a měla je zřejmě spojené s klidem. Možná pro ní znamenaly projev bezpečí, protože je slýchala v bříšku a v bříšku jí bezpečno přišlo. Své holčičce jsem pak zpívala i po porodu a pravidelně zpívám do teď. Zpívala jsem jí v náručí na hrudi, kdy si přišla v bezpečí, zpívala jsem jí někdy před usínáním, když byla v klidu. Do teď je zpěv spolehlivá věc, který jí vždy okamžitě uklidní. Ani si nedovedete představit, jak mnoho mi to již pomohlo. Když se naše holčička něčeho lekne a začne plakat, stačí začít zpívat a je po pláči. Když jí trápilo bolení bříška a plakala, stačilo zazpívat a pláč byl pryč. Když je večer už unavená a okňouraná, zpěv hned pomůže. Když nám začne plata v autě, stačí začít zpívat a je po pláči. Když jsme teď byly u paní doktorky na očkování a ona se po píchnutí rozplakala, zazpívala jsem jen tyto dvě slova "maličká su" a pláč byl pryč (já jsem samozřejmě ze zpěvem ještě chvíli raději pokračovala). Paní doktorku to absolutně ohromilo. Teď už nejsou jejími největšími písničkovými favority "Halí, belí" a "Hajej můj andílku", ale jsou jimi "Maličká su", "Tluče bubeníček" a "Krávy" (Svěrák a Uhlíř), ale pořád v podstatě jakákoli písnička zabere. Favoritky ale nejrychleji.

Proto bych chtěla všem budoucím maminkám zpěv doporučit. Možná vám to pomůže stejně tak, jako to pomohlo mně.

Dále bych chtěla všem budoucím i nynějším maminkám říct, aby nikdy nezapomněly na to moudro, že: "Svět je zrcadlo. Mračte se do něho a bude se na vás také mračit, zasmějte se a bude vám veselým a laskavým společníkem." Mě toto můj tatínek říkal od malička a věřte, že to tak opravdu funguje. Jak se budete tvářit na děťátko vy, jakou budete mít náladu, jakém budete psychickém rozpoložení, takové bude i ono.
Z vlastní zkušenosti s psychickým se složením po porodu, je lepší přestat kojit, začít brát léky a fungovat jako matka co může děťátku poskytnout dobrou náladu, úsměv, nejkrásnější projevy lásky, nežli kojit a být psychicky složená, bez úsměvu, dobré nálady a tak podobně. Věřte to dítě to vidí, chybí mu to, a přesně takové pak také je, mrzuté, bez úsměvu, plačtivé. Stejně jako vy.

Takže na závěr asi to : "Zpívejte a usmívejte se na své děťátko"
Já mám tedy neuvěřitelně klidnou, veselou a usměvavou holčičku.

Mějte se krásně a užívejte si těhotenství a krásné chvíle s vaším drobečkem.

leniczka23
8. led 2015

@luciecie Pěkné,mně teda ohromuje že ohromuje tvou doktorku,že se malá uklidní..Vždyť to je tak strašně známá věc s tim zpíváním už v bříšku,že to snad vědí uplně všichni..Taky jsem zpívala-hlavně Ho Ho Watanai a pomáhá to dodnes..Myslím,že je uklidňuje už náš hlas a známá melodie tomu ještě přidá..Přeju i nadále spokojené a usměvavé miminko a hodně zdraví..🙂

elvira
8. led 2015

Nic proti zpívání nemám, jen chci napsat, že nejsou všechny děti stejné. Co funguje u jednoho, nemusí fungovat u druhého.
🙂

veru_bart
8. led 2015

Beru si vše k srdci!!! 🙂
Včera jsem poprvé cítila pohyby v bříšku, takže začneme zpívat🙂 je teda fakt, že od první chvíle, co vím, že čekáme miminko, tak se několikrát denně zastavím, pohladím bříško, řeknu jí/mu nějaké líbezné větičky a celkově se snažím házet do pohody a dobré nálady🙂

hribecekbeztecek
9. led 2015

to asi záleží na tom jak pěkně zpíváte. V některých případech by to mohlo způsobit spíše trauma 😀

sisinka74
9. led 2015

moje mamka porad zpivala a zpiva. Uz jako decko jsem si uvedomovala, ze mi to leze na nervy, v puberte jsem to primo nesnasela a dnes nesnasim zpev ani na oslavach ostatnich. Je mi to moc lito. Ja dokonce chodila i do zpevu cca 10 let. Ale myslim si, ze byl problem nekde jinde a ten zpev mi ho jen pripomina. Jinak naprosto souhlasim s tim zrcadlem. I s tou pohodou a psychikou. Je to stara vec a funguje.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru