Pozitivní triple test 😞

lucie206
1. říj 2015

Všechny moc zdravím a chtěla bych moc poprosit o radu. Screening v 1. trimestru jsem měla podle doktora naprosto ukázkový. NT = 1,3 mm, PAPP-A = 1,23 MoM (1,97 mIU/ml), FHCG = 1,35 Mom (113,00 ng/ml). Nosní kost přítomna. Kombinované riziko T21 (DS) 1:12 750, kombinované riziko T13 + 18 1:50 000. Vzhledem k tomu, že jsem hubená, tak si doktor chválil, jak může vše krásně vidět na UTZ a že může vidět i to, co u někoho až za 3 týdny. Takže předpokládám, že by nějaké odchylky určitě viděl. Nyní mi gynekoložka udělala z vlastní iniciativy triple test a včera mi volala, že je test pozitivní a musím jít dříve na genetiku (ve 20. týdnu, původně jsem měla jít až ve 21. týdnu) a zkonzultovat věc s genetikem. Říkala mi, ať se nebojím, že test může být falešně pozitivní, ale stejně jsem z toho úplně na dně, protože to byl velký šok, když screening v prvním trimestru dopadl podle genetika moc dobře. Myslíte, že test mohlo ovlivnit, že odběr krve byl až v 18. týdnu a byla jsem v ten den hodně nemocná (angína a brala jsem septisan)? Můj věk je 33, takže i to možná hraje roli?! Předem moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

tynnuska
1. říj 2015

Určitě bych se netrápila. SKutečně je poměr falešně pozitvních triple testů až alarmující. Prvotrimestrální screening má určitě víc vypovídající hodnotu, je přesnější. Proto jsem já sama v prvním těhotenstvím klaiscké tripple testy odmítla - prvotrimestrální sc. byl ukázkový, tak jsem se tomuhle stresu chtěla vyhnout. Sama znám v okolí tři ženy, kterým tripple vyšel pozitivně a šlo o falešný poplach. Ten stres pak musí být hrozný a určitě to těhotenství neprospívá. Držím palce, určitě bude vše v pořádku!

evulina77
1. říj 2015

osobně nechápu, že jsi šla po screeningu v 1. trimestru na triple test, můj gynekolog je nedělá, když je v pvvním testu vše ok. Neboj, bude to dobré.

akankeo
1. říj 2015

@lucie206 triple test sem mela delany dvakrat, dvakrat falesne pozitivni s obr rizikem na rozstepy, deti zadny rozstep nemaji, nedelej si z toho hlavu, je to spatny tyden a jeste vysetreni, ktere ma hodne velke procento falesne pozitivnich vysledku...

tsambika1
1. říj 2015

ahoj, mně vyšel triple test 1:8 na DS, takže katastrofa. Odběr plodovky vše vyvrátil, čekáme zdravé miminko. Akorát se tím ženský stresujou. Netrap se, neboj se. Půjdeš na velký utz ve 2Ott a uvidíš, že vše bude ok.

karlajasmine
1. říj 2015

Tripple testy mi prijdou fakt k nicemu.. taky jsem je po 1.negativnim screening odmitla... 2.screening byl pak take negativni. Skoro kazdej zna aspon 2 lidi, kterym vysly falesne pozitivni. Vubec se neboj, bude to urcite ok 🙂

luysinka
1. říj 2015

Mě zarazilo,ze nikdo se me na nic neptal a ted v utery mi brali krev a az nasledne jsem prisla na to,ze to je na ten triple!!!! TSSS.Pritom ja ho nechtela.

partyzanka91
1. říj 2015

@lucie206: ahoj já jsem po tom co mi vyšel velmi dobře 1. screening (riziko 1:12000) tripple test automaticky odmítla. Je to zbytečné, zastaralé a nepřesné vyšetření. Zrušila bych jej plošně a ponechala pouze v případě že těhotná nestihne 1. screenig nebo pokud nedopadne 1. screening dobře tak pro jistotu. Jinak je to přežitek a v ordinacích do dle mě stále dělají jen kvůli penězům do pojišťovny.

loc
1. říj 2015

@lucie206 ahoj, netrap se tim, triple test opravdu vychazi casto falesne pozitivne. Na genetiku bych se byt tebou vykaslala, vse bude ok 😉. Co bych byt tebou ale resila, je pristup tve gynekolozky, na test te hnala uplne zbytecne, jen kvuli proplaceni pojistovnou. Ja mela presne takovou gynkolozku v minulem tehu, nutila me do testu, ktere jsem nechtela, a proto jsem presla jinam. Byt tebou, jen tak to nenecham...

eficenka
1. říj 2015

@lucie206
doktorku pošli do pr.... test se nemůže dělat v 18tt!!!
určitě z tebe chce mít peníze na pojištovnu!
pokud byl v pořádku, je přítomna nosní kůstka a NT je krásné, pošli ji fakt pryč a na genetiku nechod.

petrusew
1. říj 2015

Mě vyšel triple test špatně, doporučili mi odběr plodové vody, protože i kombinovaný test vyšel moc špatně. Výsledek? Několik dní a nocí naprostého stresu a zoufalství pro nic. Zdravý chlapec.

damilinka
1. říj 2015

@lucie206 nestresuj se. Určitě bude vše v pořádku.
Já mám zvýšené riziko na VVV a na tripll test mě doktor po 1. screeningu neposlal (vyšel dobře), řekl, že triply už nedělá, že jsou zastaralé a jdu až teď ve 20tt na velký ultrazvuk. Asi bych na plodovku do velkého ultrazvuku nešla.

margon
1. říj 2015

Opravdu se nestresuj protoze ty slavné tripl. testy vychazejí velmi často falešně a jsou dneska jiz zbytečné kdyz podstoupíš screening v 1. trimestru. Plno doktorů od nich upouští právě pro jejich častou falešnost a naprosto zbytečný stres budoucích maminek. 😉 Vím ze se nám to tady dobře říká ať si v klidu a neřešíš to 🙂 Tak půjdeš na 2 screening o týden dříve a tam to dopadne dobře 🙂 Neboj a pak se ukáze ze máš jen zbytečně aktivní doktorku asi kvůli pojišťovně 😀

lucie206
autor
1. říj 2015

Moc moc všem děkuji za vaše odpovědi. Moc mi to pomohlo a budu věřit, že je vše vpořádku. I když ten týden do genetiky bude ještě asi hoooodně dlouhý. Přesně jak psala luysinka, vzali mi krev a já ani nevěděla proč a pak hned takový šok. Jestli bude vše vpořádku, tak se na to gynekoložky zeptám. Stejně tak na genetice (Olomouc, USGPOL - doktor Hyjánek a doktor Polák), protože ani tam mě na žádné krevní testy v druhém trimestru neupozorňovali. Byla jsem objednaná jen na ultrazvuk.

markyska88
1. říj 2015

Kdyz to takhle ctu, jsem rada, ze jsem na zadnej triple nemusela chodit . Uplne stacil NT scr. ve 13tt. Zbytecne pak tehule nervuji.

luysinka
2. říj 2015

@lucie206 12,10 jdu k Polákovi, tak jsem právě zvědavá.Jsem právě taky v šoku,že mě nikdo neinformoval,jelikož ja na ten triple nechtěla když screening v I.trimestru vyšel dobře.

lovekelly
2. říj 2015

@evulina77 pokud ctes dobře, tak ji h gyndarka udelala z vlastní iniciativy...

lucie206
autor
2. říj 2015

Ano, gynekoložka mi vzala krev a výsledky zaslala přímo na genetiku, a od nich mi pak vyřídila, že mám přijít o týden dříve. Mají to asi celé propojené, o to to zní děsivěji. O nás bez nás. Ale jak říkám, pokud bude vše zbytečné, tak to byly hrozné nervy kvůli ničemu, které miminku určitě ubližují víc.

lucie206
autor
2. říj 2015

@luysinka Já měla jít právě taky 12.10., ale přeobjednali mě na toho 7. 10. A ty už víš výsledky triple testu?

luysinka
2. říj 2015

@lucie206 Ne jeste nevim, odebirali mi krev ted v utery,bylo mi řečeno jen,že na tu genetiku a pak při odchodu z poradny mi Dr. říká PROSÍM ZAVOLEJTE SI PRISTI TYDEN NA VYSLEDEK TOHO TRIPLE TESTU.Jsem stála jak opařená.Nikdo se na nic neptal,tsss, ja prave na něj jit nechtěla. Screening vyšel negativní, tak jsem neviděla důvod,zvláště když jsem četla a i slyšela od známých ,že vyjdou kolikrat falešně pozitivní a pak ten stres? Ne děkuji, a na odběr plodové vody,mě nikdo nedonutí.

vaness5588
2. říj 2015

@lucie206 Ahoj, ach ju,slavné Triply po stopadesáté...VYKAŠLI se na to!Tím samým jsem si prošla velmi nedávno a už NIKDY VÍCE! Taky mi vyšli pozitivně po tom, co všechny ostatní vyšetření byly v pořádku, ale i tak nervy v kýblu...No samozřejmě dopadlo vše dobře 🙂 Mám to tak nějak popsaný na svém profilu, tak kdyžtak kukni a kdybys cokoli chtěla, napiš mi zprávu 🙂 Držím palečky 🙂

saaralota
2. říj 2015

Ahoj, ono taky záleží, co je to "pozitivní" test. Mě po tripple testu doktor volal, že tam mám nějaké horší hodnoty, takže mě radši pošle do gennetu na podrobný ultrazvuk a echo srdíčka plodu. Ale že se nemám bát, že je to pro jistotu, že ty testy vychází různě... Pak to dopadlo dobře, dítě v pořádku. Podle mě tedy záleží dost na tom, jak to doktor interpretuje, někdy se podle mě zbytečně straší. Můj dr. je něštěstí ten typ, co předčasně nešílí a spíš se snaží uklidnit. Ty hodnoty testu můžou něco napovědět, ale samotné ještě nic neznamenají. Držím palce, ať je vše v pořádku a zkus se nebát, na paniku je vždycky času dost... 🙂.

veruska007
2. říj 2015

@lucie206 A jaká pravděpodobnost Ti vyšla v Tripple testu? Já četla, že u žen nad 30 let už ty výsledky neodpovídají, resp. oni k tomu skoro nulovému riziku připočtou riziko věku a hned to vyjde rizikově, i když v reálu není...
Každopádně nenervuj, NT+ je spolehlivé.
Tripple test mi vyšel špatně vždycky u kluků, pouze u poslední holčičky byl poprvé normální. Na plodovce jsem nebyla nikdy, ve FN v rizikové poradně mě před tím varovali, že to působí potraty mnohem častěji než se oficiálně uvádí.
Jednou mi dokonce vyšel tripple test 1:13... a miminko bylo zdravé.

lucie206
autor
2. říj 2015

@luysinka No jo, klasika ☹ je to strašný. Ale ty máš pořád ještě naději, že vše bude vpořádku a testy budou negativní. To bych ti moc přála. Já se právě bojím, že i kdyby bylo vše po ultrazvuku vpořádku, že mě budou nutit do odběru plodové vody a toho se opravdu moc bojím - toho rizika potratu. Snažili jsme se o miminko rok a půl, už jsem byla i na odběru vajíček pro IVF a pak se nám podařilo přirozeně, tak je to takové vymodlené miminko a strašně se bojím, že bych o něho přišla.

karlajasmine
2. říj 2015

@lucie206 nutit tě nemůžou do ničeho - odběr plodové vody proste odmítnes!!

lucie206
autor
2. říj 2015

@veruska007 Když jsem byla včera u gynekoložky pro recept, tak jsem se ptala, jaké mám ty výsledky a oni mi řekli, že neví, že je to už na té genetice. Takže teď nevím, jestli je tam mám jít otravovat, aby mi to řekli, nebo to nechat až na tu středu vše kompletně i s ultrazvukem. A to mi ještě doktorka řekla, že to nemusí značit problém s dawnovým syndromem, ale že může být problém, že se špatně vyvíjí zažívací ústrojí. Tak to mě znervóznila ještě víc, protože o tom jsem v souvislosti s triple testem nikdy neslyšela. Nicméně mě pořád uklidňovala, ať se nebojím, že to bývá hodně často falešně pozitivní.

veruska007
2. říj 2015

@lucie206 Nechte to do středy, dnes je pátek, stejně by Vás nevzali hned... Nicméně se snažte být v klidu a NEVĚŘIT tripple testu! Ten byl primárně vyvinutý na zjišťování downova syndromu a pokud tam vyjde cokoli jiného, bývá to jen statistický omyl.

saaralota
2. říj 2015

@lucie206 ty tripple testy asi ukazují na kdeco...myslím, že někdo řešil výsledky v souvislosti s rozštěpovými vadami, mě zase řekli, že je vyšší riziko srdeční vady...ale vyřešilo se to na tom ultrazvuku. Zkus to brát, jako svým způsobem "výhodu", že jdeš díky tomu k odborníkům a na lepší ultrazvuk a uvidíš. A pokud by byl ve hře odběr plodovky, tak to zvaž na základě toho, co ti řeknou na tom ultrazvuku. Nikdo tě nemůže do ničeho nutit. U mě se o plodovce ani nezmiňovali - udělal se ultrazvuk, byl v pořádku a hotovo.

vaness5588
2. říj 2015

holky, mi byli po UTZ taky v pořádku, ale poodovku jsem raději podstoupila...Jinak pak doktor říkal, že tam měl maminky, co jim vyšel TT riziko 1:4 a potvrzeno uplně zdravé mimi...A taky, co je horší, ty TT vychází nejen falešně pozitivně, ale také falešně negativně!! Jeden případ mám přímo v okolí, TT v pořádku a chlapeček má Downa

lucie206
autor
2. říj 2015

Snad tedy bude vše opravdu vpořádku. Příští středu budeme vědět víc. Místo odběru plodové vody se zkusím zeptat na test Harmony, který mi právě před chvílí doporučil i obvodní doktor, u kterého jsem byla na preventivní prohlídce a kterému se právě narodilo miminko a jeho žena měla právě už 40 spadla hned do všech špatných kategorií a testy jí vyšly všechny špatně právě kvůli věku. Plodovou vodu si nenechali odebrat, nechali si udělat krevní test Harmony a děťátko je naprosto vpořádku. Myslím, že i u mě možná hraje roli ten věk.

betelgeuzz
2. říj 2015

výsledky triplů bych zahodila do koše. Můj doktor už je před 4 roky nedělal, když vyšel NT dobře, nechápu, že ho pořád někdo dělá. Teda chápu, kvůli prachům 😝

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru