Potvrzení o těhotenství pro zaměstnavatele jen dle hCG?

pladik
30. čer 2015

Máte někdo zkušenost, že vám nechtěli vydat potvrzení dokud nebude něco vidět na UTZ? Mám se potvrzení nějak domáhat, nebo co jste dělaly vy? Nechci být na PN ale nic jiného mi v této situaci nějak nezbývá.... ☹ Potřebuju v práci přeřadit (noční směny, chlad, těžké věci) a bez potvrzení to asi nepůjde

bbibianca
30. čer 2015

@pladik tak toto co jsi napsala řekni gynekologovi, že to potřebuješ protože proto....;) a pokud má zdravej rozum tak ti to napíše nebo vystaví neschopenku, pakliže je na hlavu tak zajdi k obvodákovi a snad ten bude mít rozumu víc

pladik
autor
30. čer 2015

@bbibianca na neschopence jsem ale nechci být... zas ty prachy jsou důležité taky.... :( zítra k ní zajdu, jestli mi to potvrzení dá a když ne, tak smůla, jdu jinam....

danny36
30. čer 2015

@pladik Pokud půjde vidět aspoň váček na utz, potvrzení vám vydat může. Jen podle hladiny hcg v krvi vám potvrzení o těhu nevydá (nemůže vydat potvrzení, pokud není 100%, jen hladina vyššího hcg nemusí ještě znamenat těhu). Já potvrzení dostala, ale to už jsem byla na konci 7.týdne, zjistila jsem to ten den, že jsem těhu. A to jsem dělala noční, podávala chemo, tahala pacienty.

danny36
30. čer 2015

@pladik a pokud jste na PN z důvodu rizikové práce v těhu, tak pokud zaměstnavatel nebude mít místo nebo se mu "nevyplatí" vás přeřazovat, tak si ani potvrzením nepomůžete a na PN budete muset být :-/

pladik
autor
30. čer 2015

No já se tady s jednou paní chytrou právě dohadovala o tom, že když mi řekla, že mi to nevydá tak mi to určitě nevydá ani moje privátní doktorka... tak jsem chtěla vědět zkušenosti.... Ale prý pokud nemá jiné místo nebo mě nebude chtít přeřadit mám nárok být na 100%tech doma z důvodu překážek.... tak uvidím... Nevím teď jestli měnit gyn nebo ne 😒

pladik
autor
30. čer 2015

@danny36 a miminko jste měla v pořádku?

danny36
30. čer 2015

@pladik rozhodně praktický lékař vám nevydá potvrzení o těhoenství, aby došlo k přeřazení na jinou práci. Musel by najít jiný důvod a ten "dokázat". V tomto případě vám změna gynekologa nepomůže, protože žádný lékař vám potvrzení o těhu nevydá bez toho, aniž by na utz bylo něco vidět. Samozřejmě, pokud nebude mít místo nebo vás nebude moct přeřadit na jinou práci, máte nárok na PN, pokud máte nevyhovující zaměstnání. Já jsem také okamžitě skončila na PN. A naše miminko je už 2letý, moc šikovný a chytrý kluk 🙂

pladik
autor
30. čer 2015

@danny36 jestli máte chvilku zkuste si přečíst, co mi k tématu napsala xpila https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/pristup-gynekologa-a-vychazky-v-pn-behem-tehotenstvi/

danny36
30. čer 2015

@pladik přeletěla jsem diskuzi. Hladina hcg opravdu nic neznamená, takže jen na krvi vám vypsat potvrzení o těhu nemohou.A firemní lékař (i když potvrdí těhu) vás pošle za gynekologem. Ten vám potvrzení o těhu vystavovat nebude. Jinak podle datumu může jít o těhu mladší, takže ještě není nic vidět. pokud jste na PN a bojíte se potratu, prozatím zůstaňte a vyčkejte na další UTZ. Jakmile se těhu potvrdí na utz (byť i jen váček), můžete žádat o potvrzení a přeřazení na jinou práci. Jinak ohledně vycházek, nejsou povoleny neomezené, ale záleží jak který dr. Některý řekne choďte si jak chcete a kdyby se náhodou dostavila kontrola, "něco tam napíšeme".

danny36
30. čer 2015

Gynekologa můžete změnit, pokud se vám nelíbí přístup a chování, ale to potvrzení to prostě neovlivní.

pladik
autor
30. čer 2015

@danny36 konečně někdo kdo je rozumný a rozumně to vysvětlí a nepovyšuje se... Děkuju moc 🙂

danny36
30. čer 2015

@pladik Nemáte zač, držím pěsti, aby vše dobře dopadlo 🙂

jipe
30. čer 2015

@danny36 V případě, že zaměstnavatel nemůže těhotnou přeřadit na vyhovující práci, je žena doma za 100 % platu a není omezena vycházkami. Není důvod být na nemocenské, která je podstatně nižší.

@pladik asi ti nikdo nevystaví potvrzení, že jsi těhotná, dokud není jisté, že těhotná opravdu jsi, a to zjistí právě ultrazvukem

danny36
30. čer 2015

@jipe bohužel to již neplatí. Byla jsem takto na PN od začátku těhu (2012- 2013), protože na onkologii mi nikdo náhradní místo nedá a bohužel i v tomto případě se na těhu vztahují vycházky. Sám můj gynekolog mi to řekl, že by po něm šla sociálka.

pladik
autor
30. čer 2015

@jipe To vysvětli schválně @xpila že mi to podle hladiny hcg v krvi nikdo nevydá........ jsou to dva různé názory... tak tedy si asi nechám svou gynekoložku tedy....

jipe
30. čer 2015

@danny36 ale to je jejich problém, že nemají náhradní místo, je to překážka na jejich straně, takže tě mají nechat doma a platit ti. Samozřejmě, pokud ustoupíš a necháš si místo toho napsat pracovní neschopnost, tak se na tebe vycházky vztahují, ale pokud jsi práce schopná, jenom tvůj zaměstnavatel pro tebe nemá vhodné místo, není důvod být omezená vycházkami a za méně peněz. Netuším, jak to bylo v roce 2012, ale zde je vysvětlen současný stav http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/lekars...

jipe
30. čer 2015

@pladik však já to taky píšu, že z hcg nemá gynekolog jistotu, že jsi opravdu těhotná, tak ti to nevydá, až když to bude mít potvrzené ultrazvukem..

danny36
30. čer 2015

@jipe tak v tomto případě ano, je pravda, že jsem o této možnosti nevěla, spíš jsem komentovala ty vycházky v době PN. Tak v tomto případě to může paní řešit i touto cestou, ale až v případě,že ji těhu potvrdí a zaměstnavatel ji nedá náhradní práci.

fifina86
30. čer 2015

@danny36 ale to prerazeni porad plati, máš špatné informace ;)

danny36
30. čer 2015

@fifina86 ano, pokud nemůžete v důsledku těhu vykonávat svoji původní práci, může vás zaměstnavatel přeřadit na jinou činnost nebo můžete jít na PN nebo jak psala víš @jipe můžete to řešit formou "překážky na straně zaměstnavatele", pokud vám řekne, že jiné místo pro vás nemá. Ale toto můžete řešit (vyjma PN) až na základě potvrzeného těhu utz.

danny36
30. čer 2015

@fifina86 špatně jste četla diskuzi. Přeřazení na jinou práci vás samozřejmě jako těhotnou mohou, ale tady se řeší to, že to neudělají, dokud zakladatelka diskuze nebude mít v rukou potvrzení, že je těhu a to ji nevystaví, dokud nebude mít těhu potvrzené utz. Na základě vyšší hladiny hcg v krvi ji to potvrzení nikdo nevydá. Já rozhodně špatné info nemám 🙂

fifina86
30. čer 2015

@danny36 ok, to teda nevím kde se říká, zákoník práce o tom nemluví a nevím o ničem jiném podle čeho by se tedy měl lékař řídit. Existuje nějaký předpis, který říká, že těhotenství lze určit až podle ultrazvuku?
Jinak je dost nevýhodné odejít na PN, když máš zákoník práce na své straně 😉

danny36
30. čer 2015

@fifina86 zakladatelka dotazu tu řeší, zda ji někdo vydá potvrzení o těhotenství, jen na základě zvýšeného HCG v krvi. A zvýšená hladina HCG v krvi může signalizovat i něco jiného než jen těhu. Může to být např. jen mola nebo něco jiného a ne plod, v tomto případě doktor nepotvrdí něco, co neví 100% A to jestli to paní pak bude řešit PN nebo tím druhým způsobem, to už je na ni. Samozřejmě, pokud je možnost druhá, tak jedině dobře 🙂 Tady jde o to, že zakladatelka dotazu nemá potvrzené těhu, tudíž žádat o přeřazení na jinou práci v důsledku těhu nemůže. A pokud má tak náročnou práci, jak popisuje, je lepší pro ni zůstat momentálně na PN jako rizikové těhu a po potvrzení těhu utz může PN ukončit a žádat přeřazení.

fifina86
30. čer 2015

@danny36 já té diskuzi rozumím a plně jí chápu. Ty jsi lékařka, že víš, jak to chodí s HCG z krve? Já ne, takže si pořád myslím, že to je i o lidech a domluvě s gynekoložkou. Pokud s ní nebude řeč, jak píše zakladatelka tématu,hledala bych jinde.Jinak chápu, že práci má těžkou a řeší to teď PN, ale jen aby u toho nezůstala, byla by to škoda pro ní 😉

danny36
30. čer 2015

@fifina86 ne, ale jsem zdravotní sestra s mnohaletou praxí. Nejde o domluvu, jde o to, na jakém základě může lékař potvrzení vystavit. A vyšší hladina HCG může znamenat cokoliv, což znám ze své dlouholeté praxe 🙂 stejně jako když váš bolí prsa, je vám špatně a nedostaví se vám menstruace, nemůžete říct, že jste těhu. Ale záleží na zakladatelce, jak se k tomu postaví. Myslím, že víc k tomu nemm co říct 🙂

gepe
30. čer 2015

@fifina86 strucne pro osvetleni. Minuly mesic jsem byla tehotna, jednalo se vsak o biochemicke tehotenstvi, coz jsem vedela az pozdeji, tj potratila. Tzn. Hcg v krvi je, tehotenstvi je, ale neni prokazano, ze je vse v poradku a ze jedna se o prospivajici tehotenstvi. Kdyby kazda zena chtela PN ci cokoliv jineho jen dle hladiny HCG v krvi, minimalne polovina tehotnych ma papir hned s prvnim pozitivnim tehotenskym testem. Takze pokud neni jasne prokazano prosperujici tehotenstvi z uzv, tak me osobne dava logiku, ze do te doby proste gynekolog papir neda 🙂 otazkou je, zda lekar nebude i lpet na prokazane srdecni akci 😉

pladik
autor
30. čer 2015

@jipe však já vím, že to píšeš ale já se už od včera dohaduju s xpilou, že mi to nevypíše :D

pladik
autor
30. čer 2015

@danny36 ještě jedna věc, to potvrzení dostanu už když bude na UTZ něco vidět nebo až tam bude srdíčko?

danny36
30. čer 2015

@pladik to už záleží na lékaři, popř. na vás, jak se domluvíte. Vystavit potvrzení může už při nalezení váčku a nemusí čekat na srdeční akci. V tomto případě už to potvrzené těhu je a v případě rizikové práce máte nárok na vystavení potvrzení.

pladik
autor
30. čer 2015

@danny36 tak snad bude rozumná, jinak jdu fakt jinam...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru