Potratily jste po odběru plodové vody?

joslin
25. črc 2017

Ahojky, jste tu nějaká žena, která díky genetice měla podstoupit odběr plodové vody a díky němu jste následně potratila? Já se rozhoduji, jestli v případném dalším těhu mám či nemám podstoupit odběr plodovky, když se riziko genetické vady, která se vyskytla při minulém těhotenství pohybuje kolem cca. méně než 1% a kryje se tudíž s rizikem spojeným s odběrem plodové vody. Budu moc ráda za zkušenosti!

surykata
25. črc 2017

Dobrý den, dnes se jiz zreba kvuli pokročilému veku automaticky na odběr plodovky neposila. Kvuli vrozenym vadam se delaji odbery krve a screeningy. Pokud tyto dopadnou špatně, pak se posila na odběr plodovky. Jedna moje znama po odběru o dítě bohuzel prisla.

joslin
autor
25. črc 2017

@surykata diky geneticke vyvojove vade pri mem druhem synkovi, ktery bohuzel i nedavno zemrel. se genetici schoduji a jsou pro podstoupeni odberu plodove vody a to na konkretni syndrom, ktery prcek mel. Vek zatim neresime, jsem pod tricet. Jen se bojim toho rizika potratu. Pri predchozich porodech mi vzdy nekde prosakovala plodovka, tudiz se porod musel vyvolat. Pri prvnim synkovi jsem jeste z nejakeho nezjisteneho duvodu v 32.tt lehce krvacela. Proto se bojim ☹

surykata
25. črc 2017

Hmmm neni to lehke rozhodnuti. Možná by bylo dobré rizika případného tehotenstvi probrat predem s odbornikem. Kdyby vysledek pri odberu vody byl pozitivni, co by to pro vas znamenalo? Ovlivnilo by to vaše rozhodnuti mit ci nemit miminko? Drzim vam moc pěsti. Každopádně odber plodovky je riziko, které bohuzel muze i nemusi dopadnout špatně. Mam ve svem okoli oba pripady. Drzim pesti.

anina32
25. črc 2017

@joslin Já jsem tedy naštěstí nepotratila, ale po odběru plodovky jsem začala po pár dnech krvácet. Týden jsem byla v nemocnici s velkým hematomem, měla jsem zákaz vstávat, jenom na WC jsem mohla, jídlo mi nosili do pokoje. A i v papírech z nemocnice pak byl jako důvod toho uvedena amniocentéza. Ale naštěstí vše dobře dopadlo, synovi bude za měsíc pět let.

joslin
autor
25. črc 2017

Kdyby byl odběr negativní a já bych díky odběru potratila zdravé dítě,neskutečně bych si to vyčítala. Kdyby odběr plodovky ukázal pozitivitu syndromu, co prcek mel - charge - tak bych rozhodne sla radej na potrat. Ale ani ja ani manzel syndrom nemame, u prcka vznikl de novo. Už tak jsem psychicky v čoudu, natož řešit během těhu rizika. Říkali jsme si s manželem, že bychom se rozhodli až na základě screeningu a testů klasik-genetiky co se v těhu dělá. ALe to vše bylo u našeho Matýska ok - doktoři neviděli ani rozštěp rtu - až v porodnici na to přišli na utz. Srdeční vadu taky nikdo neviděl asi tak jako zvláštní tvar oušek. Vím, že můj gynekolog by mě do odběru plodovky nutil a dal by mi určitě podepsat papír, že odběr odmítám....takový psychický nátlak. Já prostě nevím ! tohle je rozhodnutí mě a manžela...ale potřebuju alespoň statistiky. Na netu jsem si přečetla lékařský doporučení o odběru, že žena se nemá ničeho bát a bláblá a pod tím textem jsou vždy výsledky, kdy žena nepotratila po odběru. Což je prostě zvláštní, tak se tu ptám raději zkušených. Ač je to bolestivé téma, ale je to prostě reálné.

pavca1982
25. črc 2017

@joslin upřímnou soustrast🍃

ninanela
25. črc 2017

Došla jsem o dceru po odběru pohodové vody,dlouho jsem nemohla otěhotnět,otehotnela jsem nakonec po IVF a potratila. Nespravedlivé,ale skutečné. Možná ve Vašem případě by stačil podrobný ultrazvuk se zaměřením na jednotlivé abnormity toho daného syndromu.Urcite se zeptat i na jiných spec.pracovistich.
Držím palce k správnému rozhodnutí.

bamishop
25. črc 2017

@joslin a byla si na prvotrimestralnim screeningu u druheho nebo jen na tripple testu? Ten screening je mnohem presnejsi. Jinak telo si umi poradit se vsim, mela jsem rok pred otehotnenim na deloze doslova diru, zadny sval, jen blanka tenci nez mm a deloha si poradila, prcka jsem odnosila do terminu,po odberu si taky umi poradit, nejvic poskozuje to psychicke rozpolozeni maminky. Osobne bych na odber plodovky sla, pokud bych byla vnitrne presvedcena, ze je to spravne rozhodnuti a pak opravdu dodrzovala ten narizeny klid potom, prcka bych dala k nekomu na hlidani, pokud bych o tom vnitrne presvedcena nebyla, nesla bych, protze jak se znam, tak bych z toho vysilovala a tim obema ublizila a stres a obavy umi v tehotenstvi udelat hodne skody

linee
25. črc 2017

@joslin tohle je moc tezke rozhodnuti. Vzala bych si na jednu stranu riziko toho,ze by se geneticka vada opakovala,predevsim,pokud vznikla u prcka nove a neni geneticky prenesena od vas a na druhou misku riziko potratu po odberu plodovky.
Jde tato nemoc vycist ze screeningu a krve?Nebo je plodovka jedina moznost?
Co tak napsat e-mail na genetiku?Zeptat se,jake je riziko zopakovani u dalsiho potomka?Nebo to zkontultovat s nejakymi odborniky. Pevne drzim palce,at se to nezopakuje a brzy budes drzet v naruci zdrave miminko.

tortojs
25. črc 2017

Já jsem na odběru plodové vody byla. Měli jsme riziko Downova sy 1:106 tudíž téměř stejně riziko jako potratu. Na odběr jsem šla. Nikdo mě nenutil, ale nepřipustila jsem si myšlenku že bych na svět vědomě přivedla postižené dítě pokud mám šanci to vědět. Je třeba vybrat pracovištěm které odběry rutinně a poctivě provádí a po té se po tři dny nezvednout z postele jen na WC (i když i od toho se už upouští). Mě doktor řekl že riziko potratu po odběru je, ale zdravé miminko a celkově těhotenství ho musí v pohodě zvládnout a pokud ne, jedná se o špatné těhu a komplikace by mohli přijít později. Samozřejmě jako každý výkon jo můžeš odmítnout se všemi důsledky.

hope09
25. črc 2017

Ahoj, u mě bylo po odběru placenty naštěstí vše v pořádku. Kde tě sledovali? Možná se zkus obrátit na nějakou lepší nemocnici. Popisované vady by měli být schopni vidět spolehlivě ☹ Nám našli podezření na rozštěp a po dalším utz se naštěstí nepotvrdil. Držím moc palce!

lentilkah
25. črc 2017

Ahoj, je mi lito, co vas potkalo. Taky si myslim, ze NT screening provedeny na specializovanem pracovisti dokaze dost spolehlive odhalit ruzne abnormality. Ja byla na preruseni tehotenstvi v prosinci pro DS a vadu srdce, ktere odhalil prave screening. Prestoze se jednalo o nededicnou formu, jsem v tomhle tehotenstvi vic hlidana-jezdim do Gennetu. Prvni screening vysel dobre, nasledovala geneticka konzultace, kde mi geneticka rekla, ze zalezi na me, jestli je pro me horsi to, ze nemam 100% jistotu, ze je dite zdrave, nebo to, ze by mohli po odberu nastat komplikace. Na plodovku jsem nesla, v 17tt jsem jeste podstoupila konziliarni utz, kde vypadalo vsechno v poradku. Tripple test byl taky negativni a velky utz ve 21tt opet v poradku.
Byt tebou, tak se rozhodnu na zaklade NT screeningu a dalsich vysetreni. Pokud bys preci jen odber chtela podstoupit, tak na pracovisti, kde to delaji casto. Pak je urcite riziko mensi, nez kdyz ho dela nekdo jednou za mesic.

brusinka91
25. črc 2017

@joslin Ja na odberu byla. Mame v rodine gen. vadu, tahne se uz skrz generace a je neslucitelna se zivotem. Tzn. kazde me tehotenstvi je 50/50 sance je ze o dite prijdu, v prvnim trimestru mi psali do papiru ze v pripade krvaceni neudrzovat a screening mi ani nedelali. Zatim se nam napoprve podarilo. Mamka AMC podstupovala opakovane v divokych 80.letech a nikdy nemela nasledky odberu.
Taky bych byla za zarizeni, kde to delaji casteji a vi jak na to. Drzim palce :-*

joslin
autor
25. črc 2017

tim, ze prvni prcek byl IVF /duvod proc se nedarilo prirozene zrejme stres v praci - slo o dvoulete snazeni - nic nezjistili/, prozili jsme si svy, ale zadarilo se hned na prvni pokus...druhy prcek se zadaril prirozene... v obou tehu jsem podstoupila screening v 1.i 2.trimestru na specializovanych pracovistich. Bohuzel, vady byli tak male, ze se nezjistili... charge syndrom je proste kombinovany postizeni a u vsech maminek co znam vysli genetiky vzdy ok jako u nas. Bohuzel! jedina moznost je plodovka ci choriovy klky na konkretne dany syndrom...a bohuzel, sance je mensi nez to 1% ..ale i tak je to procento velka sance - stejna sance je na potrat. A dalsi vec, bojim se i ostatnich nemoci, ktere klasicka genetika v tehu nezjisti...cysticka fibroza, nemoc motylich kridel, svalova dystrofie a pod..

ninanela
25. črc 2017

Tak potom znovu IVF a PDG, no nevím na jaké konkrétní onemocnění se testy dělají (na cystickou fibrozu urcite).My díky PDG máme další dvě dcery,znovu vyšel špatně streaming v 1 trim, ale na plodovku už mě nikdo nedostal!U druhé dcery to samé. U vysetreneho zdraveho embrya vzdy podezreni na DS.Samozrejme se dcery narodily zdravé.

evulinka27
25. črc 2017

@joslin a co odběr krve? Já jsem na oběru plodovky byla. Riziko postižení bylo 1:20, riziko potratu 1:100 tuším, nebo možná i 1:200 už si tu statistiku nepamatuji.. Ale vím, že jsem zvažovala odběr krve, který se kamsi posílá. Stojí tuším 10tis a má skoro stejný výsledek. Jen teda netuším co vše tam dokáží odhalit, ale zkusila bych se na to zeptat.. Já byla na odběru v Brně v Prenatalu, kde by měli dělat nejvíce odběrů plodovek v čr. paní doktorka to měla opravdu v malíku a udělala to profesionálně, rychle, bez zaváhání.. pak jsem týden poctivě ležela, skoro nevstávala a nakonec byl malej zdravý bez postižení a já bez následků.. donosila jsem ho do 39tt

joslin
autor
25. črc 2017

mno...to je právě to, že mně to první IVF stačilo - a myslim, ze teda v mem pripade je ivf az moc slozity, protoze geneticky charge proste nemam ani ja, ani manzel... raděj bych šla do odběru plodovky, ale zas nikde nevidím informace od lékařů jak často a u koho prostě odběr způsobuje potrat...jen zminovane 1% a informace o šťastných odběrech bez potratu

zaninkaj
25. črc 2017

@joslin
@evulinka27 to o čem píšete je Prenascan a provádí se opravdu z odběru krve. Stojí 12 -15 tisíc - jak kde a určuje jen ty tři hlavní syndromy - Downům, Edwardsův a Patauův. Takže to paní není na nic. Také jsme o něn uvažovali a tak jsme toho hodně načetli. Měli jsme po NT screeningu riziko na DS. Chtěli jsme mít jistotu, že dítko bude zdravé, nemocné bychom psychicky nezvládli. Šla jsem na Amniocentézu. Vše v pořádku. Nakonec jsme měli jiné problémy. Syna jsem porodila CS ve 33+6, nerostl a selhávala placenta. Navíc měl neprůchodná střeva. Narodil se s 1250g a hned mu střeva operovali. Spadl na 1120g a domů šel až po 50-ti dnech v nemocnici. Bojoval jako lev, ta bezmoc byla hrozná ☹ Teď je to zdravý skoro roční rošťák, který vše dohnal. Co tím chci říct...co se má stát se stane. Asi bych šla na plodovku i s tím rizikem být vámi, pokud byste v případě vady ukončia raději těhu. Nedivím se vám. Upřímnou soustrast za vašeho syna :'-( Snad vaše bolest časem otupí, i když nezmizí a držím pěsti, ať vám vše dobře dopadne při dalším případném těhotenství.

vanilkacka
25. črc 2017

Já na odběru plodovky byla, děsně jsem se bála, ale ta predstava nejistoty do porodu nebo mít nemocné dítě byla horsi, než ze mužů potratit. Prostě jsem si řekla,ze není důvod,abych zrovna já potratila,pokud bude dítě zdravé. Byla jsem na pracovisti,kde to bezne dělají, doktorovi jsem maximálně duverovala a pak opravdu 3 dny vstavala z postele jen kvůli toalete, i sprchu jsem vynechala.

lucifffalek
25. črc 2017

Ja taky byla na odběru plodovky u syna meli sme podezření na DS ale vysledky Plodové vody dopadly dobře. Jen mi ji pan doktor nabral az na druhý pokus při první vpichu to prostě nešlo nabrat tak znovu a pak me snad do konce tehu bolel podbřišek a první 3 dny jsem se neuměla ani z postele vztat jaka to byla bolest .

bamishop
26. črc 2017

@joslin myslim, ze si zbytecne komplikujes zivot, uz tak sis prosla dost narocnym obdobim a tabulky a statistiky za tebe tezko neco rozhodnou, rozhodnout se musis sama s tatinkem ditete a pak si za tim stat at uz to ma nasledky nebo ne. Pokud na to nepujdes, miminko muze mit tento syndrom, ale nemusi to s nim dopadnout jako to dopadlo se synem, jsou lide s timto syndromem, kteri ziji plnohodnostny zivot, neni jich moc, ale jsou. Pokud pujdes na amniocentezu a potratis, nemela bys mit kvuli tomu spatne svedomi, je dost mozne, ze bys potratila i bez ni, ta pravdepodobnost potratu tam je totiz i bez zasahu aneb co se ma stat, stane se. Kamaradky kolem co sly na amniocentezu pro vetsi klid braly homeopatika, ktera jsou urcena k hladsimu prubehu a pomohlo jim to po te psychicke strance, ze udelaly maximum pro o, aby se nic nestalo.
Takze suma sumarum:
Pravdepodobnost, ze to bude mit sourozenec je 1-2 procenta, pokud vy jako rodice mate v poradku gen CH7 a zaroven chromozom 8q12.2, kde je tento gen ulozen, protoze nekdy je charge syndrom zpusoben poruchami genu CH7 a nekdy poruchami na danem chromozomu mimo tento gen. Ty poruchy jsou viditelne na druhem velkem UZ a prekvapuje me, ze u syna na to neprisli, kdyz si vezmu ze me honili na kontrolni UZ s kazdou ptakovinou, na druhou stranu, napriklad nektere srdecni vady jsou proste videt az po porodu a nekdy nejsou rozpoznatelne ani na sestinedeli v porodnici. Ale i tak pro klid srdce to bude chtit lepsi zarizeni, a to jiste gynekolog a genetik maji jiz pro tebe zajistene a erudovaneho odbornika v nem.

Pravdepodobnost potratu po amniocenteze je 0.5 az 1 procento a v tom jsou zahrnuta vsechna tehotenstvi, takze i tehotenstvi u kterych je vyssi riziko potratu - dochazelo ke krvaceni jeste pred odberem, udrzovana tehotenstvi v prvnim trimestru, zeny ,co maji myomy, takze ve vysledku pro zdravou zenu s normalnim teohtenstvim je to riziko jeste nizsi a nesmi se zapomenout na to, ze potratit lze i ve vyssim tydnu tehotenstvi nezavisle na amniocenteze...
Studie jsou napriklad zde https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC24... a zde https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC44... .
V zaveru se pise, ze zeny by mely byt pouzeny, ze riziko potratu je minimalni a pokud k nemu dojde, vetsinou je z jinych pricin nez z amniocentezy...

babanci
26. črc 2017

Vím, že kamarádka mojí dcery potratila zdravého syna. Proto moje dcera, když čekala svoje první dítě, odběr plodovky odmítla a zaplatila si Prenascan. Počítám, že tak učiní i při případném dalším těhotenství. Ještě jedno dítě plánuje. A jsem ráda, i v předchozím těhotenství jsem jí nabídla, že jí test zaplatím, jen aby neriskovala invazivní zákrok.

bamishop
26. črc 2017

@babanci prescan je ale velmi omezeny, vpodstate pokryva jen 3 nemoci, takze s odberem plodovky se neda moc srovnavat...

babanci
26. črc 2017

@bamishop U nás bylo snad nějaké zvýšené riziko na DS. Tak nám to ke klidu přispělo velmi. Za 8 dnů jsme měli výsledek a máme 15 měsíční holčičku, naprosto zdravou.

bamishop
26. črc 2017

@babanci tak pro klid duse to je jiste dobre, ale co se cisel tyce je to s uspesnosti obdobne jako prvotrimestralni screening. Prvotrimestralni kombinovany screening ma uspesnost 85-90% cili 10 az 15 procent je falesne pozitivni nebo falsen negativni, prescan ma uspesnost 95% na ty stejne 3 nemoci, amniocenteza je cca 100% pokud se nepomichaj vzorky v laboratori, ale to se muze stat i v predchozich dvou pripadech.

tortojs
26. črc 2017

Prenascan je dle mého názoru jen tahák peněz. Stojí velké peníze, obsahuje jen výčet tří nejčastějších mutací a v případě pozitivity se musí podstoupit odběr plodové vody, která je nejpřesnější.

babanci
26. črc 2017

@tortojs Představa, že bych si nechala do břicha, kde mám vytoužené dítě, píchnout, je třeba pro mě naprosto nepřijatelná. A mé dceři vyšlo sono naprosto skvěle, jen výsledek krve nebyl úplně podle tabulek, ale, jak řekli, jen proto, že je matka postarší. Jak jsem se pak ptala okolí, hromada žen to měl podobné. Vyděsily je zbytečně.

bamishop
26. črc 2017

@babanci dobre, ale pokud je pro nekoho toto neprijatelne, pak je pro nej pravdepodobne i neprijatelny potrat v druhem trimestru v pripade pozitivniho nalezu, tudiz pak nema smysl celou saradu vubec absolvovat, ostatne i u toho downa jsou lide, co ziji plnohodnotny zivot, ne vsichni maji nejakou zavaznou retardaci, nekdo ma treba jen operovatelnou srdecni vadu a jiny vzhled a mentalne je vporadku...

daisy1
26. črc 2017

Nechala jsem si udělat PrenatalSafe v Praze, 12500 to stalo, cena se zvyšuje s počtem nemoci a poruchy, které může odhalit. Za týden byly výsledky.

bamishop
26. črc 2017

@daisy1 to sem ani neznala, mozna ten karyo plus za 23tisic by mohl podchytit co tady pani potrebuje, ale to budou vedet spis na genetice. A kdyz je to pozitivni, musi se stejne na amniocentezu jako u prenascanu?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru