Ahoj holky,
můžu během těhu posilovat břišní svaly? Nebo jaké možné cvičení, kromě těhu smí člověk v těhu? 🙂
Sice nejsem lékař ale tohle bych raději neriskovala. 😉 Už mě tahle otázka taky napadla...
listicka77: s tím teda moc nesouhlasím...já chodila na těhu cvičení a tam jsme břicho vždy posilovaly. I na DVD cviků pro těhotné posilování břicha je. Je to důležité, protože když máš povolené břišní svaly, tak máš bolesti zad v kříži. Samozřejmě nemyslím, dělat každý den sklapovačky 🙂 , ale posilovat břicho cviky pro těhule uřčitě ano. (A nejenom břicho..všeho s mírou celé tělo, protože když se ženská v těhotenství nehne, tak pak nemůže čekat, že po porodu bude v bůhvíjaké kondici 😉 )
ahojky,taky si myslím,že pokud jsi fyzicky netrénovala před těhotenstvím,tak to není vůbec dobré,začít právě v těhu.....Ale každopádně bych to zkonzultovala s lékařem,za zeptání nic nedáš.....Určitě slabé cvičení bych brala,ale nic přehnaného.
Ptala jsem se svojí doktorky (poměrně mladá a progresivní, žádná stará konzerva 😉 ) a ta mi posilování břicha nedoporučila...teda spíš zakázala. V rámci nějakého těhu cvičení asi vědí, co dělají, ale určitě by se bříško nemělo posilovat cvičeními typu sedy-lehy atp. 🙂 Mimochodem, taky se zděsila, když zjistila, že jsem myla okna a že nevím, že těhulky se nesmí natahovat do regálů 😅
Proč se nesmí mýt okna a natahovat se do regálů?? 😨 To jsem nevěděla, že to až tak vadí. Nedávno jsem myla okýnka a věšela záclonky a pořád v práci hópu po regálu... 😲
ahoj....no ja jsem taky slysela ze se nesmi myt okna a je to kvuli tomu ze se nesmi v tehotenstvi zvedat ruce a natahovat se prave kvuli natahovani brisnich svalu...nevim jestli je to jen klam ale ja jsem to slysela tak to radsi nedelam.....no a natahovani do regalu to je to sami proste natahujete si tim brisni svaly... 😢
Je to kvůli břišním svalům, ale hlavně kvůli děloze. Nevím sice přesně proč, ale asi na tom něco bude. Tyhle pohyby jsou mi dost nepříjemné. Tělo si řekne 😉
Posilovat určitě ano, ale pouze v rámci těhu cvičení, kam budeš docházet, ne sama, aby ti ukázali jak. Jinak by to mohlo být i nebezpečné. Oni ti ukážou jak a pak můžeš doma trénovat. taky jsem si říkala, jak pilně budu, pak jsem na to kašlala a ted me boli zada.
Pár takových šetrných posilování břicha je právě na DVD pilates pro těhotné...Opravdu to není náročné posilování.
...S tím, že se nemají zdvihat ruce (a dělat něco s rukama nad hlavou) se říká, že se namáhá děloha a je možno potratit...a druhá varianta, co se říká, je že se dítěti může tímto pohybem omotat pupeční šňůra...ehm...
Drastické 😒 ..to ale samozřejmě berte s rezervou....
ani věšet prádlo...je to vlastně stejná pohyb....ale u prvního těhu jsem to stejně dělala,myla i ty okna 😖
Já teda věším prádlo minimálně jednou týdně a mytí oken a věšení záclon jsem taky absolvovala a nic se nestalo...
já si myslím,že to je tak trošku v psychice maminy,pokud si to připouští,že se něco může stát,tak se to stane......Já těhu prožila v euforii těšení a štěstí, i když byly problémy, i na porod jsem se těšila, nebála a všechno šlo hladce.......těžko říct.....Ale nechci vyvrácet lekařské tvrzení,to určitě nee 😀
holky, taky si pořád říkám, že jestli nebudu cvičit, tak budu nemožná.. ale minulý týden jsem se rychleji zvedla z postele ráno, takže to byl takový ten styl "sklapovačka" a vzala mě pěkná křeč do břicha, naštěstí to bylo hned pryč, ale cítila jsem to ještě druhý den 😔 no a jak jsem trubka, tak se mi to povedlo omylem ještě jednou plus nějaké to natáhnutí pro něco v koupelně a bříšku se to nelíbí 😔
šla mi bolest do třísel, volala jsem dnes dr. a ten mě poslal na kontrolu do porodky, že má dovolenou, ať mi radši natočí monitor jestli nemám kontrakce a tam mi řekli, že cvičit je (většinou) dobrý nápad, ale fakt opatrně a pomalu a na jakékoli prudké pohyby bacha... že prostě nevíte, jak bude tělo reagovat.. no před týdnem bych se hádala, ale po tomhle už jsem radši mlčela... holt někdo plave i v den porodu (sestra mého muže) a někdo si mimi musí třeba vyležet v porodce (kámoška)... takže v pohodě jak říká Dermajetics 😉
jinak já okna taky myla a bylo mi velice dobře.. je to fakt indi vindi 😉
lu777>> tak přeji hodně zdravíčka,ať už to nezažiješ,protože to jsou nepříjemné okamžiky....pro tebe i mimi
díky 🙂 .. jsem se těšila jak budu cvičit, ale nerada bych si naběhla.. ono je to těhu pro tělo velká změna, jsme takoví pelíšky pro miminka 😵 tak se podle toho asi máme chovat 😅
lu777: tak to mám taky, při tom vstávání tu křeč do břicha, asi od půlky těhotenství, jak děloha reaguje na stahy břišních svalů... Dělá mi to, i když třeba vstanu od stolu nebo tak. Takže když vstávám z postele, tak se snažím vstávat tak, abych nezapojovala břišní svaly, protože je to nepříjemný, no tak si představte, jak to vypadá, když se tímhle stylem hrabu z postele... Jak velryba na písku, co se snaží dostat zpátky do moře 😀
Vivian, no já to taky mám u vstávání ze židle a tak.. tak se teď učím všechno pomalu a z postele se vykulovat, jak říkáš 🙂
a teď si představ, jak vypadám já když se takhle hrabu a lidi třeba v tramvaji koukají proč, že, když to bříško ještě není tak veliký 😅
lu777: no jo, lidi prd vědí... Na mě zase koukají divně, když si nechci sednout. Jenže já když si sednu, tak mě potom hrozně bolí ta chrupavka vepředu (stydká spona), a musím chodit jak kachna... Ale vysvětluj to někomu v tramvaji 😀
Vivian 😀 😀 😀 jsem si představila, jak to začneš vysvětlovat 😀 😀 to bys mohla způsobit i nehodu tramvaje 😀 😀
vivian>>lu777>> 😀 😀
HOlky. kde se dá sehnad DVD pilates pro těhotné?
Zkus to ve vyhledavači na netu a nebo videopůjčovnu 😉
nesmi se primy brisni svaly, ale sikmy ano, bezne na tehu cviceni delame zkracovacky na sikmy s nohama na balone a btw tam delame i kliky a vede to PA s praxi 35 let, ale je fakt ze kdyz nekdy zapomenu na pupek a chci se zvednout jako ze bych zatla primy brisni tak to zaboli ale ty sikmy v poho
Ahoj, to jste mě docela vyděsily, teda, s tím zvedáním rukou jsem to nikdy neslyšela, a zvedám je asi normálně, třeba ve vlaku sundávám batoh a tak 🙂 No a cvičení na břišní svaly asi fakt záleží, jak který - na pilates jsme taky něco dělaly, i dost zabíračka, ale oni přesně vědí, co se smí - tam je to postavený na zatahování břicha, žejo?
ahoj holky,
aco takýhle hrabání listí teď na jaře po zimě?Nemůže to mrňousovi uškodit.Včera jem shrabala půlku zahrady a teď mám docela výčitky.........děkuji moc všem za odpověď
@almauz001 A v jakém jsitt? já myslím, že nemusíš mít výčitka. hrabání bych celkem přirovnala ke stírání - a to asi dělá každá z nás ;-ú Pokud se u toho nestrhneš, tak v tom fakt problém nevidím 😉
@almauz001 žádný pohyb neškodí. Spíš naopak! Já hrabala o víkendu celou zahradu a výčitky rozhodně nemam.-)
Já nevim proč si většina ženksých myslí, že pohyb v těhu ubližuje. Chápu to pouze v případě rizikového těhotenství,ale jinak těhotenství rozhodně neberu jako nemoc. Navíc si myslím, že každá musíme cítít co sneseme. Určitě toho snese víc ta, která je na pohyb zvyklá a míň ta, která není. Ale pohyb v těhu je rozhodně důležitý jak pro maminku, tak miminko.
Zrovna jsme se o tom bavili naposledy v poradně s doktorem, protože po mě v klubu kam chodím cvičit chtěli potvrzení od mudr., že můžu a on se k tomu vyjadřoval velmi pozotivně, tak snad tě to uklidní.-)
Jak píše NOANGEL: posilovat se můžou šikmé bříšní svaly, přímé ne...Ono je to spíše o pohodlnosti 😉 Já v předešlém těhu cvičila a posilovala a po porodu jsem byla hned fit. Teď jsem pěkný lenoch...jsem ráda, že si zacvičím doma pár cviků na zadek a boky a tím to končí 😀 😀 Po porodu to bude asi děs...ale prostě si užívám pohodlnost 😉 Makat budu až potom..
Tak co se pohybu tice, tak ja asi dělám vše špatně😀 Na kole sem jezdila do 8 měsíce 2x denně ( do práce z práce), v 5 měsíci sem si vytapetovala, v 7 sem malovala a okna sem mila několikrát. No a miminko je pořád ok a ani se mu ještě nechce ven 😀
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Břišní svaly moc nee. Potřebuješ je naopak malinko povolit. Vrcholové sportovkyně s vypracovaným břichem mají naopak problémy porodit.