Ahoj holky,
prosím zajímalo by mě pár otázek - Kdy bych měla nastoupit na nemocenskou, když dělám ve 3-směném provozu ve fabrice, ale nezvedám nic těžkého??
- Kdy musím nahlásit mistrovi, že jsem těhotná??
- Požádala některá z Vás sama gynekologa, aby Vám napsal nemocenskou kvůli nevolnostem??
- Kdy ( v kterém tt ) se dá tak považovat, že je vše v pořádku, a nemusím se bát, že bych o miminko přišla a můžeme tu krásnou správu oznámit rodině??
Jsem v 5tt..Těhotenství vyšlo nečekaně hned. Měla jsem štěstí. Objednaná ke gynekologovi jsem až za 14 dní, mám teď hrozný pocit.. Už bych chtěla vědět, že je vše ok a užívat si to 🙂
Moc děkuji za odpovědi. 😉
@tarra27 mooo děkuji za odpovědi..
Jsem teď hodně zmatená a bojím se, vše je nové..
My máme právě mistra takového, že to pak vykecá úplně všude, už to udělal 2 holčinám přede mnou. .A to ho žádali, aby mlčel a za 1 hodinu to věděla celá hala.
Z toho mám strach, už abych šla na tu kontrolu a věděla víc..
Měj se krááásně
@lilien2 Gratuluji k miminku. Tak ja pri prvni prohlidce dostala nemocenskou. Take vzhledem k praci. Lekar mi to nabidl sam. Tak jsem byla rada.
Jinak blizke rodine jsem oznamila tehotenstvi hned po lekari. Ostatnim az po 13 tt. Jo a co se tyka prace, take jsem to oznamila az po tech trech mesicich. Kdyz se me sef ptal kdy prijdu rikala jsem, ze me cekaji jeste nejake testy a vysledky budou za 14 dni a tato jsem to rekla 4x a pak jsem rekla ze nevim, ze az me uschopni, tak me uschopni. Proste mi bylo prednejsi zdravi, klid a prace sla stranou. Nehodlala jsem se s nimi stresovat.
Pokud pracujes na smeny, rekni lekari, jak pracujes a jak ti je a jiste ti vyhovi ...
Mam dojem ze tehotne nesmi delat nocni smeny a mozna by sis mohla usetrit stresy s vychazkami, jestli by te teda nepreradily jen na denni, ale jestli by nemeli moznost, tak bys mohla byt snad doma s nahradou mzdy. Ale to by mohla poradit @j.a.n.i ta je na tuhle problematiku uzasna. Mne tu mockrat poradila.
Moje rodina to vefela uz pred doktorem. Mamca to poznala snad driv nez ja 😀. Manzelova rodina vicemene hned po doktorovi a nijak jsme se tim netajili v prvnim trimestru. Myslim, ze bych pripadne nevysle tehotenstvi problem oznamit. Podarilo se nam hned, tak jsme to asi tak neprozivali, jako kdyz se nekdo snazi dlouho, to je asi jine
záleží na tom, zda v práci být chceš nebo nechceš. Já pracuji na 12hod směny denní a noční, nepřetržitý provoz (nyní tedy jsem na MD 🙂 ) a pracovala jsem do konce 6. měsíce.
Není důvod okamžitě jít na PN, pokud je ti dobře (klasika, trošku více unavená, neblindíš celý den, žádné špinění apod), tak není důvod být za každou cenu doma.
Pokud tě práce stresuje, vadí či prostě chceš být doma, s doktorem se dá na rovinu domluvit, že kvůli práci chceš být na PN.
V práci bych to oznámila dle toho, jaký máš "plán", pokud zůstat a pracovat do nástupu na MD, tak po kontrole, kde bude vidět srdíčko(taková trošku jistota) a požádat o přeložení třeba jen na ranní směny, nebo pokračovat ve směnách, ale budou na tebe brát ohledy, když to oznámíš.
Hlavně přeji zdravé miminko, pohodové těhotenství a rozhodni si sama, jak to vidíš, jak se cítíš
@tkanicka Těhotné noční směny dělat mohou, pokud chtějí. Tedy jako těhotná máš nárok na přeřazení na den, pokud o to požádáš, ale pokud nepožádáš, tak ti nikdo nemůže zakazovat ty noční dělat. A jsou práce, kde je noční jednodušší než denní.
A ad PN, doktor není oprávněn dávat PN "kvůli práci" vždy může jen na základě nějakých komplikací, tedy pokud nechá doma zdravou těhotnou, tak si vždy musí nějaké ty problémy vymyslet. Nevhodnou či těhotným zakázanou práci má řešit zaměstnavatel.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@lilien2 pokud děláš na směny, šla bych hned....požádej na kontrole svého lekaře, řekni, že děláš na směny, navíc, že ti není dobře a že sji pořád hrozně unavená,..a neměla bys mít problém....
uživej si to, odpočívej....já šla poprvé od druhého měsíce po domluvvě se svoji nadřízenou, jí jsem to řekla hned s prosbou, aby o nikomu neříkala.... a pracovala jsem ještě přes svátky...a pak byla doma...
rodině bych to řekla tak cca ve 12týdnu nebo i později...a doporučuji říci termín déle, vyhneš se pak před porodem otázkám, telefonům "tak co, ještě nic?? " my řekli termín o měsíc déle... :D a rozhodně to nebylo na škodu...