Kdy a jak jste oznámili těhotenství prvorozenému a kdy rodině? A prvně dítěti nebo rodičům? ;)
Záleží, kolik let prvorozenému je. Když jsem otěhotněla podruhé, táhlo starší dceři na dva, takže byla ještě maličká. Rodičům jsme to řekli prakticky hned, jak bylo těhotenství potvrzené doktorkou, ostatním po prvotrimestrálním screeningu a dceři v momentě, kdy to na mě začínalo být vidět. Staršímu dítěti bych to ale řekla asi hned. Dceři bude na podzim pět, je moc chytrá a zvídavá a nedokážu si představit, že bych před ní utajila něco víc, než dárky k Vánocům 😊 Takže bych jí to řekla určitě dřív než rodičům a připravila bych se rovnou i na otázky, jak se takové miminko v bříšku objeví (i na to už se mě ptala).
My jsme to synovi, kterému byli 4 roky, řekli hned kdyz jsem zjistila, že jsem těhotná. Moje rodice s kterými se vidame každý den tak to také věděli hned. A manzelovym rodičům jsme to řekli ve 12 týdnu těhotenství.
Nejbližší rodina to věděla hned po první kontrole, protože jsem musela na neschopenku kvůli předchozím problémům ( a hlídali nám proto casto dceru). Širší rodina po scr. ve 13tt... Dcera (3,5r) se to dozvěděla po screeningu ve 20tt. I tak je to pro ni dlouhé čekání, ale je nadšená, pořád mazlí břicho 🙂
Dceri byly necelé 2 roky, rekli jsme ji, ze ma maminka v brisku miminko. Pak to takhle rekla zbytku rodiny po 1.screningu.
Po prvním měsíci, když mi nastoupily šilený nevolnosti, jsme to řekli v rodině, protože jsme potřebovali pomoct s prvním synem. Tomu jsme to řekli taky hned, vysvětlili jsme, že mi poroste břísko a bude mít sourozence na hraní. On (i já) si přál holčičku, bude kluk, tak trošku bojkot, protože si uvědomuje, že mu bude sahat na hračky. 😀 Zatímco holčičky si jedou panenky a podobný, to zná od neteře..
Synovi jsme to řekli po sceeningu ve 12tt...to mu bylo 3 a půl roku. Ukázaly jsme mu obrázek z ultrazvuku a řekli, že maminka má v bříšku brášku a ten už se na něj moc těší. První reakce nic moc... Mimina řvou, vyhodí bráchu do popelnice a počká až ho odvezou popeláři 😀...teď už se ptá, kdy se brácha narodí, že už se na něj moc těší, že bude vozit kočárek a taky se mě ptal, jestli mi toho bráchu do bříška dala ta paní doktorka 😀 ...a jak ho vyndame, jestli otevřeme pupík 😀.
Nase prvorozena dcera s nami volala miminko uz pred pocetim, delala se mnou tehotenske testy, je to ma absolutne nejblizsi rodina - ani bych si neprala, aby to nekdo vedel driv nez ona. Sice jsme to pak oznamovali dalsi rodine az kolem 15tt, tak nas do te doby 3x malem prokecla, ale udrzela se nebo jsem to zvladla zastavit v pocatku.
Tak já mám zrovna negativní příběh. Naše třetí těhoteství jsme oznámili nejbližší rodině po kontrole a vypsání průkazky, tak jako u předchozích. No a tchýně se nudržela a nyní to ví už celá vesnice. Jsem v 11tt. Bohužel mi jedna paní gratulovala na návsi před starší dcerou a ta na mě koukala s otevřenou pusou a otázkou, zda paní nekecala. No tak už to šlo ven i s velkým vysvětlováním. No a pokaždé, když jdeme mezi lidi, tak dceři říkám, že je to naše tajemství, ať to nikomu neříká. Bohužel se někdy neudrží. Každé těhotenství jsme veřejně oznámili až po prvním screeningu. Věříme, že je vše vpořádku, ale bylo mi líto dcery, jakým způsobem se to dozvěděla. Nehledě na to, že nemá ještě pojem o čase,tak neustále řešíme, kdy to mimo bude s námi.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
My Adama vzali k doktorce na druhou kontrolu. Viděl na UZ srdíčko. A on byl první, kdo to věděl. A ostatním jsme to oznámili fotkou s Adamem, jak kouká na UZ s otázkou - co je u nás nového? a pak druhou s fotkou miminka z UZ a popiskou - Adam bude velký bráška 🙂