Ohrožuje kojení v těhotenství plod?

djene
5. pro 2015

Ahoj holky,ráda bych znala více názorů.
Týká se to otěhotnění při kojení a následném kojení v těhotenství.Jsem v 7. týdnu a má gynekoložka mi zakázala- a to okamžitě! kojit dcerku- 8 měsíců, že ohrožuji nové těhotenství. 😖 ☹ V porodnicích a od jiných doktorů jsem vyčetla, že to ohrozit nové těhu nemůže..Nicméně...kojím už jen jednou denně a pak v noci,hlavně tedy ten noční rituál je pro malou strašně důležitý a nedá se oblafnout lahvičkou..já osobně to cítím tak,že nechci přestat kojit,ale samozřejmě se bojím o druhé..nicméně je hrozné se rozhodnout ve prospěch jednoho,či druhého..jaký na to máte,prosím,názor?Děkuji moc.

ivkaj
5. pro 2015

Otěhotněla jsem v průběhu listopadu (to bylo malému 10měsíců) a kojila ještě dalších 6 měsíců. Od Dr. jsem žádný takový názor neslyšela.

butterfly
5. pro 2015

Doporučuji přihlásit se do skupiny Dlouhodobé kojení a přirozené odstavení (https://www.modrykonik.cz/group/6363/), tam je kojení v těhotenství podrobněji diskutováno. Pokud nemáš rizikové těhotenství, není důvod odstavovat. Já jsem kojila po celé druhé těhotenství a ještě dalšího třičtvrtě roku tandemově 😉

kulatakosticka
5. pro 2015

Měla jsem rizikové těhotenství a i tak jsem kojila do samoodstavení prvního syna do šestého měsíce těhotenství.

bajana
5. pro 2015

Moja mala 9m, keď som zistila, že som tehotná. Radila som sa s pediatričkou, gynekologičkou a mojou praktickou lekárkou a ani jedna nebola proti kojeniu. Malá ale pila výrazne menej, už len ráno a večer, v noci som ju ľahko odstavila ešte pred otehotnením. Dala som jej UM a zachutilo viac ako prso 😉 Som za to rada, možno by si aj ty mohla zvážiť postupné odstavenie, lebo po roku to už ide ťažko, z detí sa stavajú zavislaci a MM už aj tak nepotrebujú...
Inak som skôr počula názory, že výživa od matky ide najprv do plodu, potom do mlieka a zvyšok ostáva pre ňu samu.

djene
autor
5. pro 2015

Díky,holky..já zkoušela už různé UM- ale to mi plivala..ještě mi tedy chybí Beba a Hipp Combiotic(posupně vykoupím všechny 🙂..no-já byla celkem vystrašená,když mi dr. říkala,že mám s kojením přestat a to okamžitě,že ohrožuji plod potratem..já jsem od dr. slyšela,že kojení spouští stahy dělohy,takže to malé může-už nevím co..ale ☹ prostě jsem z toho byla vyřízená,že bych malé měla odepřít to,co tak zbožňuje..je to celkem kontaktní dítě,i když ne úplný závislák.. 😎

zuuzamaata
5. pro 2015

To slyším prvně, že by to mohlo ohrozit plod. Já otěhotněla, když dceři bylo 12m a kojila jsem další tři měsíce, kdy se sama, zcela nenásilně odstavila - prý se i během těhotenství mléko změní a může přestat chutnat. Gynekoložka navrhovala i případné kojení starší i miminka. Ale když se odstavila sama, byla jsem ráda, cítila jsem, že mě to vyčerpává, ale rozhodně to miminku neubíralo. Narodilo týden před termínem s váhou 3,6 kg.
Vaše pohoda a klid bude pro obě děti přínosnější než nechtěné odstavení!!

kulatakosticka
5. pro 2015

@djene já právě tvrdnutí břicha a malé stahy měla, ale nebyla jsem otevřená a brala jsem magnézko a v pohodě, ale kojila hsem už jen tak dvakrát denně a později jednou.

zuuzamaata
5. pro 2015

A s UM jsem začala až po tom odstavení, ale samozřejmě už jí bylo 15m, to je jiné. Dávala jsem Milasan z Německa, prý složení velmi podobné s Nutrilonem, ale za třetinovou cenu. U nás se dá přes internet také koupit.

bledulka84
5. pro 2015

Slyšela jsem o případu, kdy kojící žena potratila i 3x a gynekoložka to svedla na kojení. U někoho to asi vliv mít může (vyplavuje se myslím oxytocin a ten způsobuje stahy dělohy), ale někdo kojí v průběhu celého těhu a pak i tandemově a žádný vliv to nemá. Já nedávno potratila úplně na začátku těhu, ale probírala jsem to s gynekologem a ten mi řekl, že nevidí důvod, abych kojení omezovala (malá má skoro 14 měsíců) ani s ohledem na další snažení, že pokud je vše v pořádku, tak by to škodit nemělo.
Myslím, že tohle je hodně individuální a neplatí tu jedna pravda, stejně jako u někoho je kojení dobrá "antikoncepce" a u někoho vůbec, tak podobně je to podle mě i s kojením v těhotenství.

kulatakosticka
5. pro 2015

@bledulka84 to je pravda, já třeba to tvrdnutí měla, ale tím, že mi to magnézium zabíralo, tak jsem kojila v klidu dál.

djene
autor
5. pro 2015

Díky holky,je bezva to mít s kým pořešit,přece jen,okolí to zatím říkat nechceme 😕 Já se přiklonila k tomu,že si to zařídí příroda sama a že nechci dělat nic násilně...takže buď malé bude,nebo ne..i když bych samozřejmě byla radši,kdyby se zadařilo🙂) no a když se zadaří, že budou mít mezi sebou jen 15 měsíců,to bude asi hukot..už teď se toho trochu bojím...nemáte tu některá také podobnou zkušenost třeba i z okolí?

veruka
5. pro 2015

Měla jsem starší dcery po 14 měsících a tenkrát mi kojit zakázali,ale další 2 dcery jsou po 18měsících a tam jsem už tu starší kojila až někdy do 8.měsíce těhotenství 🙂

bledulka84
6. pro 2015

@djene naprosto tě chápu, taky bych nedokázala omezit první kvůli druhému těhotenství 🙂

lamia
6. pro 2015

Pokud není teh.rizikové a prejete si kojit dal, potom není důvod odstavit. Kojení ma pro dítě přínos i později, déle než v 1 roce, ale samozřejmě volba je na každé mamince, jak ji to vyhovuje. Já mám 3 deti krátce po sobě, vždy jsem kojila v těhotenství a odstavovala cca kolem 15-16m veku dítěte, protože jsem byla už vyčerpaná a potřebovala jsem doplnit sily aspoň na porod. Pokud Vám nyní kojení vyhovuje, není důvod to měnit, s růstem dítěte může přijít vhodnější moment pro odstavení, pokud nyní nechce UM, naopak po roce věku u deti s kvalitní stravou již není nutné vyloženě UM, živiny a vápník lze v případě potřeby bez problémů hradit jinak.

djene
autor
6. pro 2015

lamia -moc děkuji,ani nevíte,jaký je to pro mne balzám na duši. 🙂

olusenka
6. pro 2015

chodila jsem do rizikové poradny při obou těhotenstvích (ale ne kvůli problému s donošením, možným potratem), a ano, druhé dítě jsem počala při plném kojení, tedy asi 6-7x denně, do 3 měsíců zhruba jsem snížila kojení na asi 2 denně. Ano, říkali mi, že to může vyčerpávat organismus, ať to právě snížím aspoň, ale že by to bylo nebezpečné, hrozil potrat apod., když budu těhotná kojit, to rozhodně ne. Kojila jsem až do porodu. Bez problému, ale poslední měsíce už jen 1x denně ráno. UM jsem žádnému dítěti pravidelně nedávala, syn ho úplně odmítal, dcera ho měla párkrát jen večer, spíš jednorázově.
No a děti mám asi 19 měsíců od sebe. Můžeš mrknout za námi do skupiny Děti narozené brzy po sobě.
Koukám, že nejsi z daleka, my pravidelně jezdíme každý víkend k manželově babičce a to je asi 17km od Vás.
@djene

soyevita
16. led 2016

Já jsem znovu otěhotněla,když byly dceři 4 měsíce.Kojila jsem ještě dalších 8.Žádné problémy nebyly.Dcera rychle přibírala a mě taky bylo fajn.Po měsíční přestávce jsem pak kojila dalších 13měsíců,ale už jen tu nejmladší🙂

soyevita
16. led 2016

@djene Dle mého názoru pokud těhotenství probíhá bez problému,není proč přestat kojit.Pokud se citíš dobře a nevysiluje Tě to,tak je kojení to nejlepší,co svému děťatku můžeš dát.Jen bych zvýšila příjem vápníku a hlídala si celkově stravu,aby tělo nestrádalo🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru