OGTT - zvracení. Máte zkušenost?

strom14
21. bře 2024

Ahoj,

Po vypití roztoku na OGTT jsem zvracela, takže nemohli pokračovat s testem a byla jsem rovnou poslaná na diabetologii.
Krev na lačno 4,4. Do té doby vše taky v pořádku, nic, co by naznačovalo cukrovku.
Udělalo se mi po tom strašně špatně, zimnice, mdloby.
Prý se teď budu asi dva týdny měřit a pak se rozhodne, jestli bude nasazena nějaká léčba.
Nemáte někdo s tímhle zkušenost? Že i při dobré krvi ale se zvracením vás poslali na diabetologii?
Bylo mi tak zle, že jsem nebyla schopná se na nic ani zeptat a teď to ve mě všechno hlodá.

exbordelar
21. bře 2024

4,4 je krasny cukr. Ty jsi nekdy mela na lacno vic? A na tu diabetologii te poslala tva gynekologie?

strom14
autor
21. bře 2024

@exbordelar Právěže nikdy. Na ten OGTT test mě poslala gyndařka, prý posilají všechny, aby se to kdyžtak podchytilo včas.
Ten test jsem pak dělala v nemocnicni na odběrovém oddělení.
A když jsem zvracela, tak mě z těch odběrů poslali na diabetologii.
Právěže vůbec nevím, jak to tedy mám. Cukr dobrý, ale jsem u diabetiků....🤷‍♀️😅

anonymmm88
21. bře 2024

@strom14 proc te hnali na dia? Někdy opravdu nechápu. Ja byla na ogtt a nalačno jsem mela 5,1. Odmítli mi udělat test s tím, že musím mít do 5,09😀 tak jsem zašla za svým dr, ten mi vzal glykovany hemoglobin a vše v pořádku. To mi přijde přehnaný.

emkvetinka
21. bře 2024

Ani u jednoho těhotenství jsem tento ogtt test nepodstoupila. Nech si vzít krev a cukr se stejně hlídá z moči při každé kontrole. Posílají na to automaticky, ale mnoho žen neví, že to podstupovat nemusí. Cukr si můžeš hlídat i jinak🙂

lencaa11
21. bře 2024

@strom14 měli vás ještě jednou pozvat na test kdyz vám bylo špatně

klpoiu
21. bře 2024

Stat si za opakovanim testu. Nechapu proc hned posílali na dia. Kdyz test nevyjde tak se ma opakovat za par dni. Neni nutne byt na dia. Ja jsem test nepodstoupila,jelikoz po sladkem,a to stacilo fakt málo ,jsem hned zvracela vzdycky. Tohle by me zabilo. Ono podstoupit ogtt nemusis. Na dia taky nemusis byt. Vse je jen volba,ne povinost. Me brali krev 4x kvuli cukru. Vzdy vse ok.

exbordelar
21. bře 2024

Ja to tedy uprimne take moc nechapu, a to jsem sestra, co se v tom pohybuje. A na tom odberovem centru ti to rekl kdo, ze tam mas jit? A uz jsi tam byla nebo se tam teprve objednas?

strom14
autor
21. bře 2024

@exbordelar Ta sestra, co dělala odběr. Říkala, že kdyby jsme zvracely, máme jí to říct. Když jsem to tam teda na záchodě dodělala :D, řekla jsem jí, že jsem zvracela a ona mi rovnou dala žádanku na diabetologii.
Tam mi toho taky moc neřekli. Jakože z jakého důvodu mě tam poslali, že to zvracení může znamenat to a to, nic.
Na diabetologii jsem se viděla jen s nějakou sestrou. Ta se mě ptala, jak mi vyšel cukr, jestli jeden nebo dva křížky. Řekla jsem, že cukr jsem měla na lačno v pořádku, ale po roztoku jsem zvracela, takže dál nevím.
Dala mi nějaké letáčky o cukrovce, zvážila mě, změřila tlak (vše ok, tlak mám spíš nižší).
Pak mi jen řekla, ať přijdu za týden, že dostanu školení o jídelníčku, glukometr, budu se měřit a pak doktor rozhodne.
Dnes tam jdu, tak uvidím. Ale taky tomu moc nerozumím.
Jak říkám - zeptala bych se, ale já byla ráda, že držím hlavu rovně. :D
Ale klidně se jim budu dva týdny měřit. Hlavně, ať už mi to nikdy nedávají.

veronikalam
21. bře 2024

Tak radeji nic nepodcenit. Ja mela cukr na lacno 4,1 a mam potvrzenou tehotenskou cukrovku po Ogtt. Takze bych si ten cukr pro jistotu tim glukometrem hlidala.

veronikalam
21. bře 2024

Tlak jsem mela taky nizky a ted 2 tydny pred porodem mam zase vyssi.

krisstina93
21. bře 2024

Měli si te pozvat na test jindy a zkusit ho znova. Lacny cukr mas v pohodě, tak tu diabetologii nechápu. Mě z ogtt bylo vždycky zle a to mám hypoglykemii.

cilkat
21. bře 2024

Hele. Na diabetologii tě odelslai úplně preventivně, protože "test nelze provést, postpujeme nadřízenému lékaři". Myslím, že tě tam poslali dost zbytečně. Pokud chcete být fakt úplně jistí, vezměte si glukometr a udělejte následující:
- Jezte úplně normálně, jak jste zvyklá (žádné diety, hlídní sacharidů nebo rychlých cukrů)
- u toho měřte cukr glukomentrem v těchto momentech:
- ranní lačná hodnota hned jak vylezete z postele (má být do 5,1)
- hodnota hodinu po snědení jídla (obvykle snídaně, oběda a večeře) (čas se počítá od prvního sousta) (Tahle hodnota má být do 7,8 )
- pro jistotu i hodnotu dvě hodiny po jídle (tady si nejsem úplně jistá hodnotou, ale myslím, že má být do 6,5)
- pokud se opakovaně někde do limitu nevejdete, má to smysl řešit (je to ten typ cukrovky, který odhalí právě a jen to OGTT a vlastně není moc jiný způsob). Pokud budou tyhle hodnoty v normě, jste prostě zdravá a vaše odběrové centrum se jen zbavilo odpovědnosti.

Není třeba měřit všechny hodnoty každý den... proměření teřba pěti dnů fakt stačí ... Taky jde třeba některé dny měřit jen snídaně, jiné jen obědy, ať nemáte zbytečně prsty jak řešeto.
Tu lačnou hodnotu je lepší změřit víc dní.

strom14
autor
21. bře 2024

Tak po rozhovoru s doktorem to bylo opravdu spíš preventivně, ale dle hodnot i anamnézy řekl, že to riziko je velmi nízké, takže se dva týdny budu měřit a to je nejspíš vše.

exbordelar
21. bře 2024

@cilkat souhlas do posledniho pismene.
Spis je mi divne, ze na tech odberech ty tehule posilaji na diabetologii takhle preventivne. To se u nas nedela.

strom14
autor
22. bře 2024

Tak ještě pro zajímavost, s jakými hodnotami jsem preventivně na diabetologii. 😅🤦‍♀️
Ráno na lačno 4,6
Po snídani 4,4
Po obědě 6,9
Po večeři 4,7
No, příště už budu vědět a ozvu se.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru