OGTT v těhotenství. Co byste dělaly vy?

lucie1991
13. říj 2022

Ahoj všem.
Dnes jsem byla na OGTT a vyšla mi hodnota 5,06. Sestra, která tam byla a brala mi krev, nebyla zrovna milá, ale řekla mi, že nebude pokračovat, že se to u těhotných toleruje do 5,0. Volala jsem teda na gyndu a tam mi řekla, že nahlásila 5,2. Asi si to vycucala z prstu. A mám si dojít pro žádanku a následně na diabetologii. A mě se tam vůbec nechce. Nechci být někde vedená. Poradíte? Co byste dělaly vy?

elwe
13. říj 2022

@lucie1991 byl to hned první odběr? Pokud ano, tak je správný postup OGTT ještě jednou zopakovat. Pokud další a vyšli ti nadlimitní hodnoty, tak ti víc řeknou na diabetologii.

lucie1991
autor
13. říj 2022

@elwe první a další dělat nechcou. Co jsem z toho pochopila. Nevím proč.

elwe
13. říj 2022

@lucie1991 zkus to pořešit přes gynekologa, mohl by je popostrčit. Navíc pokud se nepletu, tak u těhotných je limit 5,1, takže jsi byla těsně pod ním.

lucie1991
autor
13. říj 2022

@elwe údajně je do 5,0. Ale nevím, našla jsem nějaké články a je tam několik hodnot. 🙈 Problém je, že ta sestra nahlásila 5,2. 😐 A mě se nechce na tu dia.

jana_zofie
13. říj 2022

@lucie1991 neni. Resp. jako diabetes se to bere od 5,1 vcetne, ovsem az pri druhem opakovanem pokusu nad tuto hodnotu. Glukoza se ale standardne zaokrouhluje na jedno desetinne misto, takze tam je mozne, ze vznikl ten prvni problem, a tedy to, ze tu krivku vubec nedelali, protoze tak by to bylo prave 5,1. Spravne ma ale rozhodne nasledovat objednani na novy termin a pokus. A ten pristup je teda ale fakt pekne hnusny.
Lehce zvysenou glukozu totiz muze zpusobit kde co. Od lehkeho nachlazeni po stres. Proto je treba to proste jeste jednou zopakovat. Pokud jsi tedy uz ale nemela za sebou nejake odbery kdy uz se glukoza na lacno merila (a tam bych pripadne dala pozor ze byla opravdu nalacno, jinak bych to nebrala). Trvala bych na novem odberu.
Pokud ti nahlasila spatny vysledek a jsi si tim opravdu jista a byl by nejaky problem i kvuli tomu, muzes chtit po laboratori primarni vytisk vysledku rovnou ze stroje, ale to by vubec nemelo byt nutne. Je to prvni vysledek, mas dostat novou zadanku a ahoj.

jako_mala_holka
13. říj 2022

Já byla před dvěma týdny a hodnota měla být do 5,1, takže ses vejít měla... Já měla teda 5,5 a zítra jdu znova, tak uvidíme, když to nebude ok, tak už na dia

jako_mala_holka
13. říj 2022

Aha, dočítám diskuzí a je možné, že to zaokrouhlili... Tak pak nevím ... Ale zdá se mi, že v prvním těhotenství 2,5r zpět jsem měla 5,1 a test mi dělali, bylo to nakonec ok... A teď mě teda s 5,5 poslali domů a když jsem se objednávala znova, tak tam byla jiná sestra a říkala, že nechápe, proč mě ta druhá poslala domu, že jsem prošla 😄 vím, že ne, ale nechápu to, ten přístup... Divný no

jana_zofie
13. říj 2022

@jako_mala_holka spletla se, rekla bych. Kdyz se dela OGTT u netehotnych, tak je norma do 5,6.

jako_mala_holka
13. říj 2022

@jana_zofie no taky jsem si říkala, měla jsem to napsané i ve zprávě

lucie1991
autor
13. říj 2022

@jana_zofie mám si jít příští týden pro žádanku na dia, tak se zkusím zeptat. Je mi prostě divné, že když jsem byla 2x na krev na lačno, tak mi vyšlo 4,8. A všude píšou, že by měly proběhnout 2 pokusy. A stres to byl ano. Protože mám v živé paměti, jak to bylo v předchozím těhotenství.

lucie1991
autor
13. říj 2022

@jako_mala_holka držím pěsti 🙏🏻

werumka
13. říj 2022

@lucie1991 Ahoj! Nech si udělat znovu ogtt jako samoplatce. Stojí to asi dvě stovky. Zadanka na dia v tuhle chvíli není na pořadu dne, dokud neproběhne druhý pokus. V laborce, kde jsi byla, by Te meli pozvat úplně automaticky, bez nové zadanky. Ale stále s tím mají někde problém. Jaké laborky máš nejblíž?

lucie1991
autor
13. říj 2022

@werumka jsem ze Zlína, takže poliklinika. V pondělí si zajdu na gyndu, zjistím a poptám se na druhý pokus a pokud nic, tak přemýšlím, že bych do dia nešla. Ale trochu se bojím kvůli miminku.

jako_mala_holka
13. říj 2022

@werumka mě teda automaticky nepozvali, prostě běžte domů a domluvte se s gynekologem... Ten na mě koukal, že samozřejmě nový test a dal mi novou zadanku 😄 no tak mě teda s kecama objednali znova, teď už jsem 30tt 🙄
@lucie1991 děkuju, já jsem z toho zas nervní, že ani spát nebudu 😐

lucie1991
autor
13. říj 2022

@jako_mala_holka jo já jsem byla taky a teď jsem ještě víc. Nesnáším doktory.

jako_mala_holka
13. říj 2022

@lucie1991 já jsem nervózní, že to zas nevyjde a na druhou stranu i z toho, že to vyjde a budu muset pít ten hnus a bude mi zle jak v prvním těhotenství, jsem jim tam tehdy málem odpadla 😄 si nevyberu

werumka
13. říj 2022

@lucie1991 Určitě to ještě jeden pokus chce. Pokud bude lačná v pořádku, dokončí se ogtt a ten když bude negativní, můžeš to celé pustit z hlavy. V jakém jsi týdnu těhotenství?
Ty polikliniky jdou někdy strašně opožděný stran nových pokynů. Tohle teda už není tak nové, platí to minimálně šest let 😁 ale někam to ještě pořád nedoplulo.

werumka
13. říj 2022

@jako_mala_holka Nojo, bohužel pořád někde mají potíže dodržovat jednoduché pokyny, které platí už roky..ach jo. Zase je fajn, když těhotné samy jsou osvicene a dokážou to řešit... jinak na stránkách www.tehotenskacukrovka.cz je formulář, kde můžeš nahlásit špatný postup v průběhu ogtt. Tak ho můžeš vyplnit. Pomůže to i dalším 🙂 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewcSF...

lucie1991
autor
13. říj 2022

@werumka no je pravda, že toto byla madam 55+ řekla bych. Příjemná moc nebyla. Zítra začínám 26tt

werumka
13. říj 2022

@lucie1991 Tak to je možný, že sestřička ustrnula v dobách minulých 😀 klidně také vyplň ten dotazník výše. Oni laborku kontaktují a proškolí 🙂

jako_mala_holka
13. říj 2022

@werumka no je pravda, že to už platí dýl, diky za dotazník, mrknu na to, taky je to poliklinika 🙄🙂

klpoiu
14. říj 2022

Tak já si prošla něčím podobným. Můj výsledek byl 5,01 lačný. Hned ze dia a bla bla....nesouhlasila jsem a stala si za opakováním testu na lačny. Jelikož ta hranice je 5,1. Další už jsem měla 4,6. Jsi ještě v hranici, test měl normálně pokračovat. Žádné zaokrouhlování hodnot tady neexistuje. Nechápu jak mohla nahlásit hodnotu jinou než ti byla naměřená. Hned bych chtěla výsledky do ruk. Klidně si nech vzít lacnou u obvodaka. můžeš zajít na odběr přímo i do laborky sama. Stojí to pár korun. A samotný ogtt můžeš klido odmítnout. Mě lacnou brali 3x na gynde,jelikož jsem ogtt odmítla,bylo mi po sladkém strašně špatně. Doktor mi vyšel vstříc. Jen sestra hodnotu 5,01 vyhodnotila jako rizikovou ac není. A ještě, můžeš si zavolat přímo do laborky kde test dělali a chtit svoje výsledky.

ajush_ka
14. říj 2022

@lucie1991 Já byla na OGTT ve zlínské nemocnici, tak zkus tam, tam to dělali správně, tedy po první hodnotě nad 5,1 jsem šla automaticky za pár dní znovu, pak už teda rovnou dia, konzultace s nutriční terapeutkou atd.

lucie1991
autor
14. říj 2022

@werumka už jsem vyplnila, jen je otázka, jestli to k něčemu bude.

lucie1991
autor
14. říj 2022

@klpoiu oni je dávají jen do ruk a do vlastních rukou. Zkusím nejdřív na té gyndě a pak uvidím. Co bude následovat. Jako tohle se mi nelíbí.
Já totiž přemýšlela, že tam nepůjdu vůbec, teď to ve mě vrtá. Jestli jsem něco nepodcenila, jestli bude miminko ok atd.

lucie1991
autor
14. říj 2022

@ajush_ka děkuji, uvidím, co bude v pondělí. Nemyslím si totiž, že by bylo něco špatně.

87pavlina
14. říj 2022

Ahoj. Nečetla jsem všechny příspěvky, ale 5,1 bývalo, teď už je hodnota 5,0, změnili to. Musí ti udělat 2 odběry nalačno. Mně dvakrát vyšlo 5,1 a dostala jsem žádanku na diabetologii, kde už si mě hlídali sami. Pokud ti vyjde pod 5,0, tak piješ tu sladkou vodu, pokud ti vyjde vyšší, tak rovnou na diabetologii. Ta sestra je teda nějaká divná, asi s tím nechce mít práci nebo co. Ale přeci si nemůže ty hodnoty vycucat z prstu ne, když to musí mít z laboratoře na papíru. Nechápu.

lucie1991
autor
14. říj 2022

@87pavlina no nevím, co a jak to udělala, ale sestra mi to tak řekla. Víc se dozvím až tam zajdu.

jako_mala_holka
14. říj 2022

@lucie1991 tak už to mám za sebou a čeká mě dia, měla jsem na lačno 5,2 😐 zadanku mi teda nedali, opět mám jít na gyndu, to ze mě chudák Dr bude mít zas radost 😄

lucie1991
autor
14. říj 2022

@jako_mala_holka to mě mrzí. Tak dejte vědět, co a jak na té dia.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru