OGTT test. Může to znamenat něco špatného?

nenynka28
10. pro 2020

Ahoj holky, chci se zeptat. Dnes jsem byla na testu na cukrovku, málem jsem se tam složila a pozvracela, nakonec jsem tedy vydržela, ale celý den mi je hrozně. Bolí hlava, motám se, nevolnost. O co mi ale jde je spíš to, že se malá v bříšku dneska vůbec nehlásí, necítím pohyby nic. Může to znamenat něco špatného nebo je dnes spíš jen líná? 🙈

atisak
10. pro 2020

@nenynka28 Jedla jsi dnes pořádně? Při tom testu se hýbala? Cukr miminko zaktivuje. Třeba ji to dost unavilo 😀 Zkus nějaké techniky, jak ji vzbudit. Sladké? Kdyby nic, tak raději doktor.

werumka
10. pro 2020

@nenynka28 Hned po testu je potřeba se najíst - ne sladkého. Jinak klesne cukr v krvi a bude Ti blbě... chleba se šunkou, sýrem... tvaroh k tomu. Nedržela jsi den před testem nějakou dietu...?

nenynka28
autor
10. pro 2020

@atisak právě, že při testu mi bylo tak zle, že si, vůbec neuvědomuji, jestli se hýbala. Každopádně od doby co jsem přijela domů nic. Jinak sem jedla, normálně jsem s epak nasnidala a naobědvala. Pak mi začalo být znovu zle a asi před hodinou jsem teprve večeřela.

nenynka28
autor
10. pro 2020

@werumka jen jsem den před testem nejedla žádné sladkosti a nepila sladké pití. Ale dietu jsem nedržela

werumka
10. pro 2020

@nenynka28 Jakýkoli změna jídelního režimu se před testem delat nema ☹ Jednak kvůli zkreslení výsledku, druhak kvůli tenhle stavům, které mohou nastat. Pokud normálně sladké jíš a piješ sladké pití, tak te ten test mohl "dorazit". Pokud jsi navic nesnidala jeste v cekarne - hned po skonceni testu, rozhoupe se to jeste vic ☹ Rozhazi to inzulín, cukr v krvi... zítra to už bude lepší 🙂

danvitka
11. pro 2020

@nenynka28 já to měla dost podobné byla jsem potom strašně unavená motala se mi hlava maly se přestal hýbat a vydrželo mi to asi týden . podruhé už na takový test nepůjdu nikdy

werumka
11. pro 2020

@danvitka A najedla ses hned po testu? Nesladke snidane, ještě v čekárně, jak bys měla? To je jedna z nejčastějších chyb, které při testu vznikají. Ze se žena hned zvedne a nenaji se... pak to vede k temhle stavům ☹

danvitka
11. pro 2020

@werumka měla jsem to už v okamžiku dopíjení takže jsem to měla fakt reakci no 😕 jinak jsem snídaňový typ, ale tady si fakt pamatuji jak se sesouvám už tam v čekárně a pak zbytek týdne si nepamatuji, jen jsem spala. Jinak u nás přímo v ordinaci jedna při tomto testu umřela 👎 a není to jedna baba povídala. Týdně se jich tam složí několik...ne za mě už ne. A to nejsem bio eko...

sajul
11. pro 2020

@danvitka jak já ti rozumím. Nejhorší test kterej jsem podstoupila a dokonce dvakrát. Už při testu se mi motala hlava, bylo mi na omdlení, vnitřní třes, hrůza. Musela jsem chodit po čekárně, načeš mě sestra sprdla, že chodit rozhodně nemůžu, že ty výsledky pak Dubou zkreslené. Takže jsem celou dobu ležela v ordinaci na lehátku u otevřeného okna. Do třetice už díky nechci.

sajul
11. pro 2020

Doteď nechápu, jak někdo může pritom číst knížku, mě skákala písmenka nahoru a dolů 😅
A v obou těhu byl výsledek negativní.

werumka
11. pro 2020

@sajul
@danvitka Ten problém není v testu jako takovém (u úmrtí v přímém důsledku testu - nevím, jak by to bylo technicky možné - tam musel být úplně jiný problém). Ale v tom, že ženy nikdo neinformuje, jak se chovat před testem (že mají den před tím normálně jíst, že mají lačnit maximálně 10 hodin, že se ráno před testem mají pořádně napít vody, aby nebyly dehydrované, že se po testu mají hned najíst, aby jim dozvuk z testu netrval týden, jak je tu uvedeno...řekl vám někdo tohle všechno?). Další věc je, že test se dělá často v blbých podmínkách - žena by měla mít možnost celou dobu v klidu ležet, třeba právě pospávat. Místo toho je mrsknutá do čekárny na tvrdou židli. Vede to k těmhle zkušenostem, které ženu odradí jít na test i příště. Což je vlastně hrozně smutný, protože riziko těhotenského diabetu stoupá s každým dalším těhotenstvím a věkem. Takže co prošlo u dvou těhotenství, u třetího nemusí. A pak ta žena není sledovaná. Chyba provedení a chybějící instrukce jsou fakt problém. A ženy neví, že se o to mají zajímat. Ptát. Navíc leckteré zdravotní sestry dávají úplně zcestné informace, jak se chovat před testem (vynechte sladké, večer nejezte...) to bych fakt střílela ☹

sajul
11. pro 2020

@werumka tak to mi samozřejmě všechno řekli, dokonce i že při tom testu se můžu lehce napít vody. Žádnou dietu jsem nedržela, jedla jsem normálně. Po testu jsem se najedla a udělalo se mi líp, jo byla jsem třeba ještě dvě hoďky jak praštěná, ale určitě to nebyl ten stav, co jsem prožívala přitom. Tenhle test je dost diskutabilní, v zahraničí se běžně neprovádí. Já rozhodně ten test nikomu nevymlouvam, ale tentokrát se domluvím s Dr a budu to řešit jinak, třeba měřením glukometrem, nebo po více odběrech lačné glukózy. Pro mě přijatelnější, než tří hodiny sedět a dejchat v čekárně a doufat, že to rozdejchám. Spousta ženských se třeba pozvrací, a tím je test ukončen a už se neopakuje.

werumka
11. pro 2020

@sajul V takovém případě je určitě lepší se třeba doma měřit glukometrem. Nejhorší je nedělat nic 🙂 alternativní kontrola samozřejmě existuje 🙂 jen je to dlouhodobá, mravenci práce, pro kterou se musí žena rozhodnout sama. A vzít v potaz i finanční stránku...

werumka
11. pro 2020

@sajul Jinak i v zahraničí se test provádí, šlo tu hlavně o sjednocení technik, které byly různé. Dělala se na tohle studie, která měla za cíl tohle nastavit 🙂

nenynka28
autor
11. pro 2020

@werumka já dostala papír s instrukcemi a tam právě psali, že nemám den před jíst a pít sladké, v 18h se mám naposledy najíst a od půlnoci ani nepít. Já jsem tedy jedla ještě ve 20h a ráno jsem se normálně napila. Pak mi dali ten čaj a řekli, že už nemám pít, jíst a mám jen sedět v čekárně. Šla jsem na vzduch a pak si lehnout do auta, protože v té čekárně mi bylo fakt nejhůř. Po testu jsem si dala celozrnou obloženou bagetu se zeleninou hned v autě. Ale během dne jsem do sebe sotva něco dostala. I dnes mám pořád žaludek tak nějak na vodě, malá se pořád nehýbe, tak už jsem nevydržela a jela jsem do porodnice. Prý je vše ok, ale pokud by se nezačala během víkendu hýbat jako obvykle, mám přijet a nechají si mě na pozorování. Doufám, že se holka nechá přemluvit a začne zase pořádně kopat, ať můžu být v klidu. Alespoň, že mi ten test vyšel negativně, protože znova už bych na něj nešla. Druhé neplánujeme, ale kdyby přišlo, už test odmítnou a zvolím nějakou alternativu.

werumka
11. pro 2020

@nenynka28 To jsou přesně ty informace, které jsou špatné. Nevím, kdo je dělal a vytvářel, ale určitě ne lékař, který má cukrovku jako svůj obor. Všechny tyhle pokyny vedou přesně k tomu, co pak ženy zažívají po testu. Od koho jsi dostala ty informace? Přímo od laborky? Nebo z gyndy? Tohle se prostě dít nemá a jestli se tím ženy opravdu řídí, tak se pak nedivím těm špatným zkušenostem ☹
Určitě se to srovná... jíš dost? Odpočíváš? Kolik toho přes den vypiješ?

sajul
11. pro 2020

@werumka souhlasím, že kdyby byli to prostředí testu jak píšeš lepší, třeba fakt nějaká větraná místnost, v leže, dalo by se to přetrpět daleko lépe. Ona ta nevětraná čekárna, moc nepřidá. Škoda, třeba se do budoucna někdo inspiruje.

werumka
11. pro 2020

@sajul To určitě... prostředí dělá hodně. Některé laborky už to mají zařízené dobře- mají pro těhotné zvláštní místnost, kde jsou postele, deky a mohou tam odpočívat. Ono když člověku klesne glymča, tak v leže se ten stav celkem ztratí a hladiny se lepe vyrovnaji. Ale ve chvíli, kdy sedíš, stojíš, nebo třeba chceš něco číst... to se nedá. Nevolnost, motani hlavy, třes. Navíc samotná stresova situace, kdy se žena tohohle stavu lekne, nastartuje další hormonální pochody, které to mohou zhoršit.

nattt
11. pro 2020

Jezisi, ja kdyz to tady ctu, tak na me jdou mdloby uz ted 🙈 na test mam jit ve stredu a na gynde jsem k tomu nedostala zadny papir ani zadny info.. jdu normalne na nasi mestskou polikliniku a rozhodne tam nebudou zadny lehatka...spolecna cekarna (vestibul) plny ruznych lidi, tvrda zidle a rousky... 😟 A to mam v planu ridit tam i zpet (15 min od baraku), ale ted vubec nevim, jestli je to bezpecny s takovou...

nenynka28
autor
11. pro 2020

@nattt já bych řízení asi nedoporučovala... Mě se motala hlava jak blázen. Ale zas můžeš mít úplně jiný stav.

nenynka28
autor
11. pro 2020

@werumka dali mi to na gyndě, ale bylo to sepsané přímo z nemocnice. 🤷🏼‍♀️ Piju opravdu hodně a snažím se i jíst tak nějak akorát.

janety32
12. pro 2020

@nattt Já jsem normálně řídila, ale už jsem věděla z prvního testu, že to na mě nijak špatně nepůsobí. Prostě jsem večer předtím jedla naposledy něco ne vyloženě sladkýho a mastnýho, ráno se napila, pak na odběrech vypila ten sladký čaj a v klídku a pohodě seděla a četla si v čekárně... Malá se hýbala stejně před, během i po... Za mě nádherné dopoledne, když manžel doma hlídal mladšího 😀

natalia14690
16. pro 2020

Holky, ja som bola dnes a velka katastrofa. Po vypiti ma poslali do cakarne a rovno som to tam pozvracala kym som nedoletela ku košu. Tak ma dali lahnut do ordinacie kym pomna neprisel chlap, ak mate skym tak sama tam nechodte. Uz duplom nie autom

nattt
17. pro 2020

Tak ja uz to mam teda za sebou, mela jsem strach, ale nastesti se to dalo. Sice se mi navalovalo uz od probuzeni a myslela jsem, ze to ani nedopiju, ale nebylo to tak sileny. Mela jsem s sebou vodu i proti zakazu (par loku behem 3 hodin neuskodi ani nepokazi test) a hned po vychodu z nemocnice jsem snedla dva tousty v aute a pak ridila dom. Zbytek dne jsem byla sice unavenejsi a palila me zaha, ale nemusela jsem tak panikarit. Sezeni na zadku bylo sice blby, ale s knizkou/mobilem+sluchatkama se to da. Ale samozrejme chapu, ze u jinych to muze probihat mnohem hur...

natalia14690
17. pro 2020

@nattt tak to ti zavidim🍀

puhelin
17. pro 2020

Na testu jsem byla dvakrat. Pokazde mi rekli, ze mam den pred testem jist jako obvykle jim. Rano uz nepit, nejist. Tam jsem do sebe napoj kopla (chutnalo to jako Mirinda bez bublinek), protoze jsem mela prisernou zizen. Pak jsem sedela v cekarne a povidala si s dalsima tehotnyma, resily jsme vse mozne, ale uteklo nam to. Neumim si predstavit jen lezet sama, to by bylo nekonecne. Po poslednim odberu jsem se najedla a napila jeste v cekarne. Dala jsem si teda tatranku, protoze jsem na ni mela chut. Ale pak jsem uz doma jedla normalne. Priznam se, ze pro me to bylo nejprijemnejsi vysetreni za cele tehotenstvi. Treba screeningy jsem nenavidela, mela jsem z jich strach a velky stres.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru