Ahoj holky, omlouvám se, že se ptám anonymně ale ráda bych se vyvarovala osobním útokům, nedávno jsem se ptala v jiné diskuzi a nebylo to příjemné. Děkuji za pochopení ❤️ Ráda bych věděla o názoru maminek, které jsou nebo byli v podobné situaci. Můj celkový postoj vůči očkování byl pasivní, nikam nechodím, jsem na mateřské, nepatřím naštěstí do žádné rizikové skupiny. Otěhotněla jsem po druhé a mám pocit, že teď jde taky o miminko. Gynekolog jen řekl to, co říkají všude. Očkování je možné od 2. trimestru. Ale nic víc. Zrovna v čekárně v rádiu hlásili možné nežádoucí účinky na těhotné při nemoci. Taky mám fyzický problém z 1. těhotenství, s kterým bych teď měla chodit po celou dobu těhotenství na rehabilitace a bez očkování to nejde. Kontraindikace nemám. Bojím se, že když chytím ten vir, něco se miminku může stát, taky mám strach, že se může stát něco po vakcinaci. A proto vás prosím, když jste byli nebo jste v podobné situaci, jak ste zareagovali? Manžel mi řekl, že mi nebude vyčítat nic, ať se stane cokoliv. Vůbec nevím co dělat a mám strach. Děkuji všem za milá slova, výhrůžky a výsměch mi na stejně nepomůžou ❤️
Na rehabilitace muzes chodit i bez ockovani 😉
Jinak je to pouze na tvem uvazeni, ja zase nevim, jestli se ockovat pri kojeni.
Rozhodnout se musis sama a na rehabky bez ockovani normalne chodit muzes,v tehotenstvi ani pri kojeni bych do toho nesla,oni nevi co to muze udelat dospelym natoz detem,koukni k uzivatelce sudylichorzout,co ma za problemy po vakcine.Vic nez mRNA bych verila te vakcine,co bude pracovat na stejne bazi jako vakcina proti chripce,mmch tato vakcina uz je,ale zatim ji CR neobjednala,ale prijde mi to vice schudne co se tyka ocekavanych NU i v dlouhodobem horizontu nez neco totalne neprozkoumaneho u mRNA.
2x Pfizer. Pokazde mirna bolest v miste vpichu. Taky ted mam skoro dvouletou holcicku a doufam, ze pred porodem stihnu jeste preockovani treti davkou. Mala je hodne aktivni, miluje detske kolektivy a pres ty se to ted dost siri. Utnout ji aktivity a hlidat, aby odnikud nic nedotahla se mi moc nechce, ani to snad uplne nejde, takze doufam v nejaky stit pres protilatky v MM i pro mimi (a ostatne pro ni taky, kojim).
Očkovat. Já bych se rozhodně naočkovala, a taky očkovaná jsem.
Ahoj, otěhotněla jsem v době, kdy jsem se měla registrovat na první dávku. Zvazila jsem během těhu pro a proti u obojího, ptala se různých dr a došla jsem k tomu, že se víc bojím těžkého průběhu covidu než očkování. Prodělala jsem to už před rokem, takže na protilátky se nespoléhám. I když se teď co nejvíc vyhýbám být s lidma někde vevnitř, dotáhnout to může manžel nebo dcera ze školky, že.
Ve 33. tt jsem byla na první dávce (Pfizer) a příští týden jdu na druhou. Bolela mě trochu ruka a byla jsem víc unavená než obvykle.
Byla jsem tehotna loni od rijna. Ockovani nebylo, covid jsem resila jako kazdou jinou virozu, hodne pohybu venku na vzduchu, zdrava strava, vitaminy, svezi mysl, hygiena. Jestli jsem ho mela nevim, ale tehotenstvi probehlo a skoncilo tak, jak melo. Doma jsem mela 3 male deti…
Děkuji všem, než se jakkoliv rozhodnu pořádně to zvážim. ❤️
Je to hodně těžké rozhodnutí a jsem ráda, že jsem se mu vyhnula (obě těhotenství před covidem a teď jsem očkovaná). Před par dny jsem ale četla článek, který se věnuje očkování v těhotenství a mimo jiné tam zmiňují, že těhotné mají o dost vyšší šanci na těžký průběh covidu, protože jejich imunitní systém je oslabený kvůli tomu, aby jejich imunita neohrožovala dítě - cizi DNA. Takže pak ani na běžnou virózu neodpovídá tak snadno, jako netěhotná. Takže bych zvážila i tento aspekt a zjistila si o tom víc. Přeji klidné těhotenství, ať už se rozhodnes jakkoliv 🍀
@pikl děkuji, taky jsem na to narazila, uvidíme co bude za měsíc ❤️
Já jsem se jako těhotná neočkovala, ale taky i z důvodu, že jsem rodila v létě. Teď už při kojení očkovaná jsem. Věřila jsem tomu, že v létě je respiračních nemocí méně, teď bych asi očkování zvažovala více. Jinak hned po šestinedělí a plně kojící jsem vyrazila. NU jsem nějaké měla hlavně po druhé dávce, ale připisuji to i hodně tomu, že jsem za sebou měla jinou nemoc a ještě jsem ani nebyla fit, jen se mi velmi nehodilo druhou dávku odkládat. Ani tak nebyly NU nic hrozného (bolest ruky, únava a pocit, že na mě něco leze cca den a půl). Na kojení jsem si žádného vlivu nevšimla.
Doporučuji mrknout sem: https://www.facebook.com/groups/ockovaniecovid1...
Poradi tam i s případnými dotazy
Ja jsem v 8. mesici a ockovat se nechci. Bojim se covidu, ale bojim se i vakciny v tehotenstvi.. vyhybam se virum, co to jde.. znam doktory i sestry, ktere to spis nedoporucuji. Ale nikdo obycejny samozrejme nevi.. Ten tlak z medii je ale hrozny. Uz vic jak tyden jsem nezkoukla zadne zpravy a lip se mi dycha.. verim, ze bude lepsi se vyhnout obema variantam. Temer s nikym se nestykam, do obchodu jdu tak dvakrat do mesice, vitaminy.. a na druhou stranu horecka po ockovani je alespon v mem okoli casty jev, takze bych se rada vyhla i tomu..
Ahojky..byla jsem na 1 . dávce ve 32tt a nic, žádné negativní reakce, malička dál krásně rostla,narodila se ve 36tt ale pro hellp syndrom a preeklapsii se kterou jsem bojovala i v předchozím těhu a absolutně zdravá váha 2780g. 2 . dávku ksem dostala, když malé byly 3 týdny a opět vše ok a malou stále kojim, takže za mě očkovat ,👍.. držím hlavně pěsti, ať jste zdravé s mimi 🥰
Byla jsem na konci 2.trimestru, po obou dávkách jen mírná bolest paže ;) Termín mám v lednu a věřím, že jsem pro sebe a miminko udělala to nejlepší v této situaci ☺️
Ahoj, zrovna ve středu jdu po ukončeném dvanáctém týdnu. V prvním těhotenství jsme o mimi kvůli covidu přišli, bylo to na začátku, takže by pravděpodobně k potratu došlo i tak jako při jakékoliv jiné viróze (ale doktoři v nemocnici říkali, že to kvůli covidu bylo). Nicméně jsem to chytla ve chvíli kdy bylo v celé republice 100 nakažených a fakt jsem se chránila. Tím chci říct, že v těhotenství je určitě vyšší možnost se nakazit, já jsem měla průběh absolutně lehký a stejně to plod poškodilo. Asi bych váhala kdybych byla těhotná ve chvíli kdy by čísla nakažených byla nižší. Ale mám pocit, že takhle bych nemohla pomalu ani na nákup nebo někam mezi lidi, upřímně si absolutně neumím představit být izolovaná doma. Takže mi přijde jako opravdu nižší riziko očkování než covid. A samozřejmě i přesto se nějak rozumně chránit.
Všem děkuji za nové komentáře a zkušenosti, i když smutné. ❤️ Aktuálně jsem opravdu nakloněna očkování, konec 1. trimestru je až za měsíc a tak mám dost času se rozhodnout. Doufám, že to dopadne dobře 🙂
Ahoj. 🙂 Já jsem momentálně těhotná a byla jsem ve víceméně podobné situaci - očkování jsem pořád tak nějak neřešila, až najednou bum, těhotenství. První trimestr jsem to neřešila vůbec, na začátku druhého jsem se ptala gynekologa (mám skvělého doktora, kterému fakt věřím na sto procent).
Já jsem prodělala covid na jaře (mírný průběh, následky pouze psychické - uzkostná porucha). Jeho názor byl takový, ze kdybych to neprodělala, doporučí mi očkování i v těhotenství. Kdybych nebyla těhotná a ať bych to prodělala ne, očkování mi doporučí taktéž. Ale tím, že jsme to prodělala na jaře, tak ze být na mém místě, nechá to až po porodu. I skrz to, že jsem teď casto nemocná (podzimní a zimní virozy a rymicky, v těhotenství šla imunita do háje) a najít u mě zdravé okno na bezpečné aplikování vakcíny je prakticky nemožné.
To očkování je samozřejmě na tvou vlastní odpovědnost a nikdo ti nic nezaručí. Ale očkování by na plod nemělo mít negativní vliv, problémem může být následná reakce na očkování (vysoká teplota například). Co si budeme povídat, tu můžeš mít i při covidu... Jinak pokud těhotná covid chytne a sníží se u ní saturace, dochází k vážnému ohrožení plodu - saturace plodu není meřitelná. Při covidu v těhotenství předepisují prý injekce na ředění krve. Toť vše co vím.
Já osobně půjdu co nejdříve to půjdu po porodu. Do té doby samozřejmě dodržuji zásady - ale virozy chytám tak či tak. 🤷🏻♀️
Držím palce ať se rozhodneš tak, abys byla v klidu. A nestresuj se. 🙂
No rozhodně je důležitý vědět tohle:
https://smis-lab.cz/2021/11/13/tohle-neni-epide...
Určitě ano,neboj se 😘... Teď kolem nás pořád pozitivní, starší ve školách v karanténě,ale u nás všichni negativní. Ano, může být reakce negativní,ale co si budeme povídat, při očko např Hexou u mimi taky kolikrát řešíme horečky a atd... Ale byla jsem na té první v těhu v červnu, když vlastně těhotné moc očkovat nechtěly,ale naštěstí vše ok a malička má alespoň minimum protilátek taly,v lednu se chystám na 3 ti dávku. Budu ti držet pěstičky, ať jste zdravé a ať to doapadne dobře ♥️♥️
Jo a ještě dodám, že samozřejmě očkování ti nezaručí, že to nechytneš. Momentálně mám v rodině dva pozitivní po plném schématu očkování. Co se týče průběhu, je řekněme mírný - naštěstí. Jde o seniory (70+), další přidružená onemocnění - včetně těch, která se řadí mezi rizikové faktory (diabetes, obezita). Provázely to horečky, kašel, ztráta čichu a chuti. U jednoho z nich to působilo na psychiku (věřil, že jako očkovaný to chytit nemůže), nechtěl jíst a komunikovat. Saturace měřena a byla v normě. 🙂 Teď je to týden a půl od prvních příznaků, stále jsou v karanténě, ale kašel už jen mírný, chuť i čich zpět, k jídlu mají chuť, psychika se vrátila do normálu, bez horeček. 🙂 Myslím, ze nebýt očkování, průběh by měli mnohem horší (ale to jsou dohady co by kdyby). U jednoho z nich byl průběh horší - osobně si myslím, ze skrz tu psychiku. To jen tak ještě k tomu očkování. 🙂
https://www.facebook.com/manifestacezasvobodu/v... tady hovori lekati o tom,k cemu vsemu nemaji data a odpovedi,je tam i o tehotnych...
Já jsem momentálně na začátku 6.mesice a před měsícem jsem covid prodělala. Naštěstí lehčí průběh, ale nic příjemného, ale ani to mě neprinutilo naockovat se.. Nejsem úplně proti, ale v těhotenství bych do toho nešla.
Jsem aktuálně týden po první dávce. Bolelo mě jen místo vpichu jinak jsem neměla absolutně žádnou reakci. Dala jsem si odpočinek den před a po a myslím, že hlavně ten klidový režim udělal hodně. Uvidíme co druhá dávka 🙂
Očkovala jsem se 3.dávkou v 5 TT těhotenství. Dle České vakcinologické společnosti je možné očkovat ve všech trimestrech. Já jim věřím. Na kontrole v 7 TT u gynekologa bylo vše v pořádku.
Prodělala jsem covid, pak se 2 krát naočkovala a otěhotněla po asi pul roce. V prvním trimestru bych se neočkovala. Já tedy ani v tom druhém, protože po očkování jsem měla bolesti svalů, jakoby chřipku a skoro to bylo horší než ten covid. Ale pokud nejsi očkovaná, naočkovala bych se v 2 trimestru, protože je to stejně mrtvá vakcína a hůř bys mohla dopadnout když covid dostaneš, protože jakmile tobě bude chybět kyslík, miminku taky a to je průser.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já jsem se nechala očkovat proti covidu začátkem září. U první dávky jsem měla jen bolest v oblasti vpichu a u druhé dávky nic.