Zdravím maminky. Vím že je to stále omílané téma ale zajímají mě vaše zkušenosti s očkováním v těhotenství. Dostala jsem se do situace, kdy si opravdu nevím rady. Můj gynekolog je už pán v důchodovém věku. Docela jsem si to "slízla" při nedávné kontrole, že nejsem očkovaná, protože mám prostě strach. Doktor mě ujišťoval že je vakcína naprosto bezpečná, že jsou studie z Ameriky, že na druhém konci země se normálně očkují těhotné atd atd... Načež jsem si tedy hledala různé informace a k očkování jsem se tedy přiklonila, že po prvním trimestru se objednám a půjdu i já (i přes obavy, co to se mnou a miminkem může nebo nemůže udělat). Další kontrolu jsem měla po pár týdnech, kdy ale byla v ordinaci jiná paní doktorka (pravděpodobně pan doktor za sebe hledá náhradu). Byla moc milá, sympatická od prvního pohledu, krásně jsme si popovídaly a pak padla moje otázka na očkování a řekla jsem jí, jak jsem se při poslední pořádně stala terčem. Na to mi paní doktorka odpověděla jasně a stručně, že v žádném případě těhotným očkování nedoporučuje, protože se prostě neví, co to udělá.Takže jsem vlastně tam, kde jsem byla na začátku a nějak nevím, co teď.... 🙄
Tyhle diskuse tu jsou denně, můžeš pohledat... Anebo ti to shrnu: někdo se očkovat dal, někdo ani omylem, někdo stále váha. Někomu nebylo nic, někdo měl nežádoucí účinky. Někdo měl v těhotenství covid a v pohodě, sem tam to v pohodě nebylo.
Rozhodnout se musíš sama 😉
@dasipe Očkovaná jsem a jako teď těhotná jsem za to ráda, kdyby náhodou tak věřím v ten mírnější průběh. Mám kamaráda který je gynekolog a říkal mi, že letos už musel několikrát říct nastávající mamince, že miminko se miminko už nevyvíjí, všechno paní bez očkování po covidu. Rozhodnutí je na tobě samozřejmě a věřím že není jednoduché.
@dasipe jo a jeste jedna “rada”. Nerozhoduj se podle mařeny z nadrazi (nebo z modreho kone). Jde o zdravi, ne o to jakou si koupis “bluuuuzku”.
Budu se tedy opakovat, ale tady https://m.facebook.com/groups/ockovaniecovid19z... najdes opravdu vse shrnute, posledni studie a doporuceni a dokonce i ty drby jiz ockovanych ;)
Už jsem to tu dávala v jiné diskuzi. Tady je pripsevek Doc. Šimetky z FN Ostrava. Jsou tam i odkazy na stanoviska vakcinologicke a gyn-por spolecnosti. Covid v tehotenstvi je svinstvo. Rozhodne vetsi, nez ockovani. A v teto dobe je riziko nakazy opravdu vysoke. Na ocko bych sla ve druhem trimestru. Do te doby se chran a vyhybej kolektivum a pak sup na to. 😉
@dasipe Takhle, ano, nevi se, co vakcina udela casem, to je pravda. To proste ted nevi nikdo na 100%, to ale vubec neznamena, ze se neco katastrofickeho stane. Covid je mnohem vetsi svinstvo, a uz ted vime, co dokaze a co dovede za par let, to se taky jeste uvidi. Vsechna data zatim ukazuji, ze vakcina zadny neblahy vliv na maminku ani na dite nema. A ze uz se ve svete v tech milionech naockovanych naockovalo neco tehotnych. Jasne, zase nevime, co za par let. Ale moje miminko covid melo a ja mam mnohem vetsi strach, co u nej napachal ten. Ted ho dva mesice budu se zatajenym dechem pozorovat, aby nahodou nenastal PIMS. Za me je proste ted nutne zvazit, co je pro tebe vetsi riziko a co prinos. Ja jsem se jako kojici ockovat nechala, jako tehotna jsem tu volbu delat nemusela a mohla jsem sedet doma s muzem i detmi bez strachu z nakazy. Pokud bych se rozhodovala tehle dobe, naockovat bych se nechala, protoze by mi hrozilo riziko nakazy od ditete ze skoly.
@j.a.n.i Presne tak. Ja si taky nemyslim, ze ma nejaky potencial neco delat, kdyz se mRNA za kratkou dobu rozpadne, navic je soucasti bunek a do jadra se nijak nedostane. Taky je uz ted zrejme, ze vakcina nevyvolava dlouhodobou imunitni odpoved, tak si ji nasi telo nebude pamatovat treba za pet let. Ale na 100 % nema jistotu nikdo, tim v diskuzich predchazim rejpancum od odpurcu. 🥴
Názory jsou různé, jak lékařů tak lidí… Musíte se rozhodnout sama.
Já bych do toho nikdy nešla. Už jen kvůli tomu, že nejsou lékaři v tomto jednotní. Nevíme nikdo, zda to na 100% nijak plodu neublizi. Muže být vše v pohodě x měsíců třeba i po narození a pak třeba ne 🤷🏻♀️.
Já mám hlavně ve svém okolí skutečně případy dost zlých nežádoucích účinků, včetně jednoho úmrtí. Chápu ale, že pokud to má někdo obráceně a všichni kolem byli Ok, tak třeba tomu věří.
Rozhodnutí je jen na vás. Je to vaše dítě.
@dasipe V lednu jsem porodila mrtvého syna v 38tt, když jsem byla covid+ (měla jsem pouze zánět nosohltanu, který mám každý rok) - ale covid nebyl příčinou jeho úmrtí. Když jsem řešila na jaře, zda se nejdříve nechat očkovat a nebo otěhotnět, tak jsme se rozhodli - otěhotnět - tím, že to bylo naše první dítě, tak jsme nechtěli zbytečně prodlužovat čas mezi očkováním a novým snažením - věděla jsem, že z toho nejhoršího mne dostane jen pozitivní TT a tak se i stalo po 4 měsících od porodu. Když se moje maminka ptala v očko centru doktorky, zda se mám nechat očkovat (jsem diabetik, mám crohna, astma, obezitu + jí popsala situaci se synem), sama řekla, že mne by nedoporučila očkování a kdybych jí tam přišla, nenaočkuje mne. Můj obvodní to samé s tím, že je u mne spíše riziko vedlejších reakcí na očkování - a to je doktor, co je zastánce očkování. Musíš rozhodnout dle sebe a jak to cítíš. Nyní jsem v 7.měsíci, nechodím nikde, kromě krátké procházky nebo doktoři. Muž je naočkovaný, celá rodina také reakce byla bolest ruky a nebo pár dnů teploty) a jinak se s nikým nestýkáme.
Tohle Ti nikdo neřekne já očko nestihla když jsem chtěla jít tak jsem zjistila, že jsem těhotná .... jinak 100 lidí 100 názorů setkala jsem se i s doporučením i s tím kdy mi několik zdravotníků řeklo, že oni by v těhu nešli ano v Americe se očkují, ale covid je zde 2 roky a vakcína rok je to stále vedeno jako experimentální a v papírech se vylozene píše, že těhotným se nedoporučuje a pak si vyber já myslela, že půjdu v druhém trimestru, ale teď se mi po tom infu do toho nechce
@martulka88 moc děkuji za tvou odpověď. Jsi úžasná, že jsi to zvládla. Já žádné zdravotní komplikace nemám, takže když to tu všechno čtu, rozhodla jsem se, že do toho půjdu. 🍀
@dasipe Člověk se s tím vším musí naučit žít. Udělej to tak, jak nejlépe si myslíš, co bude pro tebe. Nikdo ti nezaručí to či ono. Drž se a přeji dobré rozhodnutí 🍀
Já byla původně rozhodnutá jít až po porodu. Ale vzhledem k nějakým vážnějším přidruženým diagnozam mi to doporučil jak kardiolog, tak gynekoložka. Pak jsem ještě váhala. Ale před nějakou dobou u nás zemřela holka ve stejným věku, miminko zachránili na začátku 7.měsíce.
Teď jsem deset dní po druhé dávce, jsem v 36.tt. Covid jsem nemela, tak nevím, jaký průběh bych měla. Teď doufám, že bude mírnější nebo bez příznaků.
@dasipe doporucim FB manifest.cz nebo zakony bohatstvi,ono to s tou propagaci teto ockovaci latky je podivne,tehotne,male deti a ja nevi kdo jeste by mel toto podstoupit,kdyz se nevi co udela v case,za me pokud to nema studii dlouhodobe bezpecnosti jak byva zvykem,tak je to risk.A rozhodnuti je jen na tobe,jak ctu diskuzi,tak je tady plno provax dam,co by naockovaly kde koho a cimkoli,takze se rozhodni za sebe,pokud nejsou ani lekari jednotni a vznika paralelni lekarska komora,tak mi kolem teto vakciny neco nestymuje...
Je neuvěřitelný, kolik doktorů slepě papouškuje, co se řekne v tv a naezjistí si ani základní informace.
https://smis-lab.cz/2021/11/13/tohle-neni-epide...
Je to na každém.. já covid prodělala před rokem a zůstaly mi následky.. záněty všeho možného. Šla jsem na první očko i kvůli práci a za 14 dní zjistila,že jsem těhotná. Takže dr dali stopku,protože se léčím s tlakem a nevěděli co by to mohlo udělat. V těhu se mi začaly opět dělat záněty...zuby,dutiny,uši..nic jsem nemohla brát,takže bolesti...dva zuby mi trhali bez umrtveni! Pak jsem o miminko přišla.. první otázka byla jestli jsem očko...takže teď po potratu a šestinedělí musím očko opakovat. Do vánoc stihnu i druhé. Potom snad přijde miminko a vše bude ok😉 Držím pěsti ať už se rozhodneš jakkoliv ☘☘☘
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@dasipe nejses, jsi rozhodnuta, vic informaci uz nenasbiras. Doktori jsou ruzni, nekteri prosazuji homeo, vselijake sarlatanstvi, jini se treba uz nedovzdelavaji…ale v tomhle pripade bych se vykaslala na jednotlivce. Konsenzus vakcinologu i gynekologu je ockovat, zejmena u delty jsou komplikace u tehotnych caste. Oproti NU jasny benefit (jestli pani doktorka nevi, co to udela, tak ji rekni, ze to udela protilatky 😡. Uz neni jaro, aby s tim u tehotnych nebyly zkusenosti. ). Doporucovali jsme ti tu fb skupinu-fakt se tam podivej, najdes tam vsechny aktualni studie a doporuceni.