Očkování proti černému kašli v těhu. Jaký je váš názor?

reeeza
21. srp 2024

Zdravím holky. Možná by mi někdo mohl poradit...

Jsem teprve v 5tt, ale doktor mi na kontrole řekl, abych popřemýšlela o očkování proti černému kašli. Tady v zahraničí se těhotné ženy po 16tt na to běžně očkují.

Jaký je na to váš názor? Provádí se to tak i v ČR? Případně doporučily byste to nebo byste doporučily očkovat jindy?

Moc díky

pribylovapetra
21. srp 2024

Mě osobně doktor říkal, že bych měla očkování v těhotenství odložit, a že by teda ani nebral léky pokud to není nutné. Kolegyni se narodila předčasně holčička a nemohla být očkovaná, tak se očkovali rodiče aby ji náhodou nenakazili, ale až po porodu teda.

alice180
21. srp 2024

V ČR se těhotnym doporuceje očkování proti černému kašli i proti chřipce.

dashyyy
21. srp 2024

Já nejsem zastáncem očkování, ale tohle bych v těhu zvažovala. Nejdříve bych ale chtěla nabrat protilátky, jestli je to vůbec potřeba.

jana_zofie
21. srp 2024

@reeeza doporucuje se v tretim trimestru, kvuli maximalizaci ochrany ditete. Diskuze o tom tu je snad skoro kazdy mesic, zadej si to do lupy.
https://www.zpmvcr.cz/o-nas/aktuality/ockovani-...

reeeza
autor
21. srp 2024

Dobře děkuji 🙂

hennrietta
22. srp 2024

@pribylovapetra Asi jsem to špatně pochopila, ale myslela jsem, že očkováním jsou "chránění" jen ti, co mají vakcínu nebo protilátky. Takže ve finále rodiče mohou být bezpříznakový přenašeči a mimčo tím může stejně onemocnět, když matka očkovaná v těhotenství nebyla a nemá protilátky.

drep
22. srp 2024

Černý kašel se celosvětově v těhotenství doporučuje, ideálně třetí trimestr. Já se naočkovala při planování gravidity, kdybych nebyla, nechám se ve třetím trimestru

kacka1994
22. srp 2024

Ja jsem nebyla a litovala jsem 🙂 pripadu vsude kolem bylo v zime/ na jare strasne moc. Ve skupince prosincovek na fb bylo hospitalizovanych spoustu mimin s cernym kaslem a nekteri nemeli moc fajn prubeh, nastesti vse dopadlo dobre. Taky je ockovani na rs viry prave doporucovane tehotnym a uprimne s temi nas bylo v nemocnici taky hodne, ale asi ani tak bych do ockovani na ne nesla 🙂 ale na cerny kasel jo

jelenice_zavodnice
22. srp 2024

Ano doporucuje a dela se to i v CR. Nechala jsem se u druheho ditete. Akorat se potreba pocitat s tim, ze v CR neni monovakcina na CK, ockuje se dohromady s tetanovkou a zaskrtem jako Boostrix a take to, ze toto ockovani na CK funguje jen par let, 5-6 let max. Nechala jsem si udelat protilatky a sedi to, ja uz zadne nemam. Jenze dat si opet boostrix kdyz ma clovek vysoke protilatky na tetanus, take neni uplne idealni. Chtelo by to monovakcinu…

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru