Ahoj holky, jsem těhotná. Brzo mě čeká rozhodování jestli se nechat očkovat. Jaký máte na to názor? Budete se nechávat očkovat v těhotenství?
@miskasvobodova ja bych se v tejotenstvi nenechala ockovat na nic☺️ Urcite bych se zkusila zeptat doktorky jaky na to ma nazor☺️
Ani za zlate prase!
@miskasvobodova nikdy!!!
Nenechala sem se ani netehotna, jako těhotná bych do toho nešla v žádném případě
Pokud jste za 1. trimestrem tak bych o tom silne uvažovala👌🏻 V jiných zemích se těhotné ockuji a protilatky má i novoroznec, což je za mě parada. Pro mě osobne je vetsi riziko covid než ockovani.
@miskasvobodova Treba tady nedavne vlakno...
https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/ockovani-covid-tehotne-co-vy-na-to-2/#post-80806609
@evsi88 právě sem začala 2 trimestr. Než přijdu na řadu podle věku, tak počítám že dřív než za 1-2 měsíce to nebude. Ty protilátky u novorozenců, o tom jsem už četla, pro to malí by to bylo dobré.
Vzhledem k tomu, že ještě ani nemohou existovat studie, co to muze dětem způsobit, nesla bych do toho..
Ne
V těhotenství určitě ne, nic, natož ne covid. Já jsem po první dávce, s druhou se rozmýšlím, možná na ni nepůjdu... Druhý den po očkování mě vezla rychlá s ledvinovou kolikou.
Ne, nikdy
@miskasvobodova přesně tak, do te doby, než budu naockovana chci udržet kojeni a až po tom se pokoušet o druhé mimco👍 Verim vědě😀
@miskasvobodova jo a stim věkem, pristi tyden už spousteji 40+ a pak ný to mělo byt 16+ 👍 urcite bych se poradila s lekarem, ale rozhodnutí je na vás🤷🏻♀️Muže byt vsechno v poradku, ale taky nemusi a třeba by za to ockovani nemohlo, jenže by to ve Vás hlodalo, stejně tak chytit covid 🤷🏻♀️Není to lehké rozhodnuti
Já jsem do toho nešla. Zvažovala jsem a radila se i s lékařem. Pokud bych se rozhodla, že ano, asi jedině v 2. trimestru.
Být momentálně v práci (zdravotnictví), tak se určitě nechám naočkovat. Pořád tam na nás někdo něco prská i za normálních okolností... jako těhotná se víc bojím kovidu, očkování je mnohem bezpečnější. Tim, že jsem doma s detma, tak jsme odsunula, vakcín bylo málo. Ale pocitam, že během léta se naockovat nechám, i když budu kojící. Nevidím v tom problém. Dat je už poměrně dost.
@evsi88 to stím věkem už sem se taky dočetla. Proto si hledám různé diskuze, rady... K doktorovi jdu až v černu, tak se určitě taky poradím. A pak se rozhodnu.
@miskasvobodova Určitě ano. Dostat covid v těhotenství je strašné riziko pro tebe i dítě. Kamarádka byla ve 20. týdnu a je očkovaná zatím první dávkou. Mluvila s primářem očkovacího centra, který se problematice věnuje hodně důkladně - medicíne založené na důkazech, tedy zná důkladně studie ze zahraničí. Existují studie, zejména z Izraele - vynikající efektivita zejména u Moderny a Pfizeru. Protilátky přechází i na dítě. Neexistuje jediný případ, kdyby těhotná či děti byly vakcínou ohroženi, naopak případů těžkých případů a úmrtí těhotných nebo žen krátce po porodu je už poměrně dost i v ČR. Neváhala bych ani minutu.
@lachipie Ledvinová kolika s tím samozřejmě nesouvisí.
@chiara75 A u nás v Čechách už těhotné teda očkují? Já sem o tom moc nenašla. Studie ze zahraničí sem si počítala, zatim se přikláním k tomu, že bych se nechala naočkovat.
@miskasvobodova Nedám, jednak vůli riziku trombózy, které je v těhotenství prirozeně zvýšené, a po vakcínách na covid se záhadně objevuje víc případů trombózy (samozřejmě náááhoda), a pak mi vadí ta nečestná hra na to, jak je očkování jako strašně dobrovolný, ale když na něj nepůjdeš, tak ti to stát pěkně osolí.
Naopak mám v plánu se nechat přeočkovat proti černému kašli.
@miskasvobodova Ano, probíhají. Jde o to, že nejprve bylo doporučení, že určitě ne, neboť nejsou studie (první asi dva měsíce roku), poté už dat byl dostatek a je to naopak vřele doporučováno (předpokládá to ale informovanost lékařů, která není stoprocentní - to zjistila i kamarádka, protože ji očkující lékařka odmítla nejprve dávku dát a až když si zavolala primáře, tak se to otočilo - lékařka jí řekla, že byla ráda, že má nově tu informaci, že primář se tomu intenzivně věnuje. Byla zkrátka první těhotná v tom OC). Pokud ale myslíš, že je to indikace k očkování - jako prioritní skupina - tak to zatím asi ne. Ona to měla z důvodu profese a zdravotního stavu, který s těhotenstvím nesouvisí.
@lachipie Jako, že vakcína vytvořila kámen v ledvinách?
@chiara75 kámen na ultrazvuku neviděli. Našli zvětšenou ledvinu a dilataci pánvičky. I v nežádoucích účinkách už bolesti v oblasti ledvin jsou hlášený a doktorka říkala že nejsem první... Nevím. Já jsem nic nehlásila, netvrdím že za to 100pro může očkování ale každopádně načasování a to co mi řekli v nemocnici je divný
@lachipie Hele, i kdyby to měl být vedlejší účinek (zatím asi nic takového dohledatelného není), tak to, co může způsobit covid je daleko horší. Jedna dávka bohužel neochrání, nerozmýšlela bych se.
@lachipie snad ne. Myslím, že máš hodně důvodů proč jít na druhou dávku. Jinak, můžeš to hlásit na ten SZÚ - aby tam ta data byla. Přijde mi ale, že vzhledem k naší ultrapomalé rychlosti očkování by to už bylo hlášeno z jiných zemí. A měla jsi ledviny vždycky ok nebo jsi třeba prošla nějakou infekcí v minulosti? Je to fakt zvláštní, že by to přišlo zničehonic.
@lachipie Promiň, SÚKL ne SZÚ
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Podobné diskuze tu už byly, mám dojem, že i několikrát, zkuste se podívat.🙂