Nová práce a těhotenství. Oznámit hned nebo po zkušební době?

15. zář 2021

Ahoj holky,
nastoupila jsem od 1.9. do nové práce na pozici servírka na krátký a dlouhý tyden, i když mám ještě rodičovský příspěvek, na 4 roky, do konce května 2022, ale dnes jsem zjistila, že jsem těhotná. O dítě jsme se ani nesnažili.
Na testu se mi objevil viditelný druhý proužek. Zatím jsem ve zkušebce, smlouvu ještě nemám podepsanou ani hotovou.
Mám to oznámit hned, nebo počkat po skončení zkušební doby? Chci být vůči zaměstnavateli férová, ale bojím se o ztrátu zaměstnání, chtěla bych pracovat co nejdéle to jde i po porodu, na rodičovskou by nastoupil manžel, má možnost pracovat v jiné firmě na smlouvu ve dny, kdy budu mít volno, tudíž bych se do zaměstnání vrátila hned.

bara88
15. zář 2021

tak rozhodně bych neoznamovala nic hned jak najdu čárku na testu

bara88
15. zář 2021

kor když teda chceš pracovat co nejdéle ikdyž si teda nedovedu představit čišnici s pupkem a taky si nedovedu představit jak to chceš jako udělat jít hned po šestinedělí do práce

verunnaj
15. zář 2021

Já teda nechapu, proč pracuješ bez smlouvy

konidana
15. zář 2021

rozhodně po zkušebce. Pokud není vážný důvod proč to říct dřív, nemá smysl něco oznamovat hned v 1. trimestru. nejdříve po 2 až 3 měsících.

katule1990
15. zář 2021

Hlavně bych nenastupovala do práce, kde nemám podepsanou žádnou smlouvu. Je to i porušení zákoníku práce. To bych si vyřešila na prvním místě. Těhotenství bych oznámila nejdříve po prvním screeningu, takže už počkala po zkušebce.

kmarie81
15. zář 2021

No oznamovat nic nemusis, ale jestli nemas jeste smlouvu, tak hned zitra podepsat! Protoze cim dyl ji budes podepisovat, tim dyl ti pobezi zkusebka 3 mesice (nemyslim si ze by nekdo, kdo te ted zamestnava na cerno ti zkusebku zkratil o tu cernou dobu zamestnavani) a ve ctvrtym mesici druheho tehotenstvi (břižko u druheho a dal byva vetsi uz driv nez v prvnim) to uvidi sam, ze si v tom a kdyz te bzde chtit vylejt, tak te proste pred koncem zkusebky vyleje... ☹️

autor
15. zář 2021

@kmarie81 ohledně smlouvy jsem dala všechny informace, co jsou potřeba, prý to ale trvá delší čas, než se vyřídí, vše jde přes centrálu, která má sídlo v Olomouci. Snažím se ptát a popohanet to dopředu, ale mám takový pocit, jako by schaneli zaměstnance jen na zkušební dobu a pak je propustili. Aspoň mi to tak přišlo, jak mi říkala kolegyně, že se v podniku rychle mění zaměstnanci.

mimi1004
15. zář 2021

Tak to tě, holka, tahají za fusekli. Žádný solidní zaměstnavatel nenechá zaměstnance nastoupit bez podepsané smlouvy. Kdykoli může přijít kontrola z úřadu práce a bude z toho průser jak vrata. Co se týče těhotenství, počkala bych po 1. screeningu, ale spíš počítej, že tě propustí při první příležitosti.

katule1990
16. zář 2021

Jestli to trvá delší čas, tak tě měli vzít až potom, co se vše vyřídí, tohle je o pěkný průser. Oni chtějí tu smlouvu pak podepsat zpětně od 1. 9.? A taky mi přijde, že tam něco nehraje. Spíš bych se na tvém místě bála, abych vůbec za práci dostala zaplaceno, protože tam vlastně zaměstnaná nejsi. A o to víc bych nepřemýšlela o nějakém oznamování těhotenství a férovosti vůči neférovému neexistujícímu zaměstnavateli.

kmarie81
16. zář 2021

To jsou jen neferovy keci, bych to tam byt tebou, jestli hned neda smlouvu, zabalila, kdovi jestli a jak ti zaplati to, co si tam uz odmakala... Sama rikas, ze to jedou vsechno jen do konce zkusebky, takze ti tam pšenka, co se tyce materske stejne nepokvete... Asi bych se nechala zamestnat trebas jako pokladni preckala zkusebku a pak oznamila tehotenstvi, abys mela narok na materskou. A ted me muzou vsechny tady ukamenovat, ze je to nefer vuci zamestnavateli a statu 😀... Kdovy jak by se zachovali ony, kdyby byly trebas v nouzi, ono syty hladovymu nevěří

mimi1004
16. zář 2021

@kmarie81 Já tě kamenovat nebudu, ale jako pokladní musí projít zdravotní prohlídkou a pokud bude lékař pečlivý a vyžádá si moč 🤷‍♀️ Jinak souhlasím.

kmarie81
16. zář 2021

@mimi1004 no jasne ze kdyz bude peclivy, tak to samo najde, ale ja teda nezazila vstupni na ktery by chteli moc nebo krev - vetsinou chteji vypis od praktika (ten se zepta co je to za praci, a jestli se citi dobre a zmeri tlak) , zkouknou zrak, zada a zmeri tlak....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru