Neumyté jahody v těhotenství

radulka57
21. čer 2017

Ahoj, jsem v 10 týdnu, nevím jestli jen plaším, ale včera jsem byla na samosběru jahod a jak to tak bývá, vždy rovnou při tom sbírání ujídám 😀 No a v tu chvíli mě nenapadlo, že by se mohlo něco stát. Jedla sem vždy jahody ze záhonku už jako malá. Myslíte si že se můžu nakazit toxoplazmozou? ☹ Jedli ste taky někdo jahody přímo ze zahrady?

gita17
21. čer 2017

myslim, ze uz je to aj tak jedno

aklin
21. čer 2017

To bych nehrotila. Casto jsem chodila do obchodu pro ovoce chute byly velke a cestou domu jsem neumyte ovoce snedla. Nic se mi nestalo.

radulka57
autor
21. čer 2017

@gita17 no to vím, jen sem spíš chtěla slyšet uklidnění, že někdo to taky snědl a nic se nestalo!
@aklin a i jahody,?? Jahody práve rostou u země, kde se spíš něco dostane než třeba jabka.

sheila86
21. čer 2017

Ježiš, zdravotník tedy nejsem, ale z nemytých jahod snad ani toxoplazmózu chytnout nejde, ne? Být tebou, tak jsem tedy absolutně v klidu. Kdybys napsala, že jsi snědla tatarák v nějaké neověřené putice, tak to jo, ale takhle fakt ne-e 🙂

jezz1e
21. čer 2017

@sheila86 Ve skutečnosti je opravdu rizikovější nemyté ovoce/zelenina než tepelně neopracované maso, ale v tomto případě bych se nebála. Tipuji, že po jahodové plantáži se zas tolik koček neprohání.

pt1981
21. čer 2017

Ja jim taky normal ovoce neumyte, nerikam, ze je to v poho, ale doma jsme nikdy nic neumyvali... Pro dceru omyju vse, pro sebe ne... Ted zacinam 33tt 😉

astyna
22. čer 2017

Ale toxoplazmoza je parazitární onemocnění, ne? Tak co by to dělalo na jahodách? 😀

kvietorka
22. čer 2017

kamoska chytla v tehotenstvi toxoplazmozu z neumytych jahod ze sve zahradky kde se prohaneli sousedove kocky.

slimacikmia
22. čer 2017

@radulka57 Toxoplazma prežíva v truse mačky, takže keď mačka pri jahodách vykoná potrebu, a tie jahody sa pred zjedením neumyjú, dôjde k nákaze. Pre tehotnú je to hodne nebezpečné, snáď bude všetko ok, ale už to radšej nerobte.

slimacikmia
22. čer 2017

Pre ďalšie info odporúčam výskumy prof. Flegra, ktoré poučia a miestami pobavia

linee
22. čer 2017

@radulka57 bud v klidu,ja jedla jahody u nas ze zahrady,kde je x kocek a v pohode. Riziko tam je,ale opravdu male. Muzes se o tom zminit na dalsi poradne,aby bys byla klidnejsi,navic ti budou brzy brat krev na ruzne odbery,kde je i toxo.Nebala bych se. Clovek se v tehu boji vice a dava si pozor,ale kdybychom tusily,z ceho vseho se da chytnout nejaka nakaza,ani bychom nevylezly z domu.A to zrovna neni idealni,kdyz se 60% nehod stava v domacnosti;)

ginnyweasley
22. čer 2017

Jestli ji je takhle jedla už jako malá, je dost dobře možné, že ses nakazila už tehdy a můžeš být v klidu. Riziko na plantáži bude menší, než na domácím záhonku. Na plantáži navíc bývají jahody podložené slámou, takže nepřijdou přímo do styku s hlínou. ;)
Minulý týden jsem ochutnávala nemyté jahody, přímo na trhu, pak si taky uvědomila, že na začátku těhotenství bych asi neměla. Uklidnilo mě pomyšlení, že jako dítě co vyrostlo na vesnici jsem ji už stejně nejspíš chytila jako malá, takže mě to tolik trápit nemusí. Ale už si na to dávám pozor, ten okamžik uvědomění se mi vážně nelíbil.

@astyna Nemytá zelenina a ovoce je docela častý zdroj. Souvisí to s tím, že kočkovité šelmy zahrabávají trus do země a na záhonku se jim dobře hrabe. Takže nakažení přes zeleninu ze záhonku je pravděpodobnější, než nakažení při čistění kočičího záchodu vlastní kočky. Pozitivní je, že kočky jsou nakažlivé vážně jen poměrně krátce, blbý je, že na záhoncích se jim docela dobře hrabe a může si tam dojít i cizí kočka ze zvdáleného sousedství, která je právě v té nakažlivé fázi. ;).

babanci
22. čer 2017

Já jsem na tohle úplně praštěná, já omývám všechno 100 x, ale můj muž ochutnává hroznové víno pravidelně už v krámu a kyselé nekupuje. A je zdravý jako řípa. Ťukám to. 🙂

radulka57
autor
22. čer 2017

@jezz1e taky si myslím že na te plantáži je riziko minimální snad už jen kvůli tomu,že je tam vše podloženo slámou, a hlína ani není vidět, trusu bych si snad od kočky všimla, jahody my prisli vsecky krásně čisté
@ginnyweasley myslím si, že sem ji ale neměla! Sice sem to tak jedla jako malá a hodně moooc, ale už v prvním těhu mám výsledky z krve na toxo negativni, kdybych měla protilátky tak tam píšou prý pozitivní! Nevím no. Ale zas si říkám teda, jestli sem to nechytla jako malá a to jsem to jedla furt, tak proč bych musela zrovna teď když to bylo jednou, už to nikdy neudělám v těhu :(
@babanci taky jsem normálně praštěná, meju domu všechno uplně moc a ruce si umývám furt , hlavně od masa 10x.. nevím proč sem to na těch jahodách udělala (asi proste ze zvyku) , z obchodu bych jahody nejedla z vaničky neumyté... ale trhat z toho záhonku je prostě normální že jíš, každej to tam jedl! No ale každej nebyl těhotnej že. Snad to bude ok

babanci
22. čer 2017

@radulka57 Určitě jo. Zrovna koukám na fotku mojí roční vnučky, jak trhá rybíz z keře a baští. Tak to zírám, že moje úzkostná dcera dovolí. 🙂

luj89
22. čer 2017

Myslím, ze vic ublizis mimcu, jestli se budes v tehotenstvi takhle nervovat... Chapu, ze se bojis o mimi, ale zkus byt vic v klidu.

ginnyweasley
22. čer 2017

@radulka57 Buď v pohodě, jahody podložené slámou by měly být bezpečné (teda na toxop. :D).
Jinak ten trus kočky nemusí být viditelný, zárodky dovedou přežít v hlíně několik měsíců. ALE kočka je nevylučuje nijak dlouho, řádově je to vážně jen pár týdnů za celý její život, takže riziko není zas tak vysoký, ale náhoda je blbec, takže lepší je ty věci ze záhonu umývat. ;)

@babanci Rybíz z keře je bezpečný z hlediska toxop. (pokud ho vnučka předtím neobalí v hlíně :D).

mrskato
22. čer 2017

😀😀😂 tak to je super dotaz 😀😀😂

gita17
22. čer 2017

@pt1981 to jes neumyte aj z obchodu, ci len domace?

simdan
23. čer 2017

Já v těhu u dcerky snědla špatně umytou mrkev z tržiště(neoloupala jsem ji)a měla jsem v noci křeče,ráno průjem a celý den mi bylo zle,vím,že to bylo z té mrkve a tom kačení žaludek 🙂

pt1981
23. čer 2017

@gita17 no, domaci samozrejme, ale obcas se mu stane, ze neco koupim, treba jablko a mam na ne takovou chut uz cestou, ze si je otru a snim i tak. Vim, ze to neni dobry, ale nikdy jsem nemela podjed nebo cokoli z nemyteho a asi na to i hresim 😈

tetta
23. čer 2017

Ta pravděpodobnost je dost asi malá, ale pokud bys z toho měla být nervózní, tak si nech udělat testy. Pokud bys toxo chytla, dá se přeléčit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru