Neschopenka v těhotenství, může to řešit obvoďák?

zhuska
3. zář 2015

Ahoj holky,
moje gyn mi nechce napsat neschopenku, ze nemam duvod, ze nevolnosti jsou normalni a prace s dojizdenim neni rizikova (ucitelka v ms), takze mi ji zatim napsal obvodak, ale co bude dal? Muze tohle resit obvodak? Dekuji za zkusenosti

mmaiuska
3. zář 2015

@zhuska a mohla bych se zeptat proč tedy chceš neschopenku když ji nepotřebuješ?? 🙂

svetlus_pepca
3. zář 2015

@mmaiuska Co třeba kvůli těm nevolnostem 😉 Mně bylo první měsíce celé dny tak zle, že bych do práce nedojela, natož abych tam něco dělala. A to jsem pracovala v kanceláři, kde jsem nenesla odpovědnost za děti.

@zhuska Mně gynekolog řekl, že neschopenku mi do vystavení těhotenské průkazky nedá. Ale obvoďačka měla pochopení a neschopenku mi vystavila. Napsala mi to na těhotenské bolesti zad 😉

andy80
3. zář 2015

Dneska je fakt moderní zůstat od prvního dne oplodnění doma. Nechápu to. Když ženská nemá problémy a nemá fyzicky náročnou práci, tak nechápu, proč by měla být na neschopence. Těhotenství není nemoc!!! Při obou předchozích těhu jsem pracovala do poslední chvíle a teď to plánuji taky. I když jsem někdy totálně vyčerpaná, unavená, ospalá do práce chodím dál a chodit budu. A to zvládám ještě dvě děti školou povinné.

Naše babičky do devátého měsíce makaly na poli a o nevolnostech neměly čas přemýšlet.

jabadabadoo
3. zář 2015

A co třeba povolání, učitelka v MŠ-vystavena plno nemocem, kór, když jí je špatně, to taky asi není úplně ready, ne?

@andy80 a taky byly látkové plíny, odvary z makovic atd., viď? 😀

pincola
3. zář 2015

Já myslím, že dlouhodbě tě bude mot držet jen gyndař. leda bys měla něco dalšího,c os těhu nesouvisí. Mě nechal gyndař, ale rozhodl o tom sám. zkus změnit gyndaře.

blanka.k
4. zář 2015

Mě vystavila neschopenku obvodní, když jsem k ní přišla s problémy (které se nakonec ukázaly, že jsou následkem jiných problémů souvisejících s těhu) .... a byla jsem u ní pár měsíců (myslím tak do 5.měsíce určitě), než jsme se dohodly, že PN převedeme na gynekoložku, ke které jsem chodila přece jen častěji (ta byla cca 60min.dojíždění MHD)

veronika182
5. zář 2015

No to si mě pobavila, že si gyndař myslí, že práce v MŠ není riziková 😀 a co pátá nemoc? Nehledě na to, že jako těhu nemůžeš brát pomalu žádné léky. Tu když chytíš, tak to může být hodně velký problém pro miminko (známá ji měla). Nechápu fakt...navíc nedokážu si představit, že bych se měla starat o prcky, když je mi zle - byla jsem schopná akorát tak ležet a dejchat - a to jsem nezvracela. U nás to funguje tak, že většina gyndařů ti neschopenku nabídne automaticky po potvrzení těhu. Já třeba dělám v bance a nedokážu si představit,že bych se měla při nevolnostech na někoho usmívat a jako těhotná podat ruku každýmu cikánovi, co tam přijde (už jsem tam měla klienta s tuberou, pásovým oparem a i kolegyně často chodí do práce nemocné). Tohle prostě nechápu.

fykyska
5. zář 2015

Já vím, že to je k naštvání když člověku není dobře, ale gyndařka opravdu nemusí nemá tu povinnost jen protože, jsi učitelka v mateřské školce ( bankovnice, hospodářka, kuchařka) vypsat neschopenku. Tvé povolání totiž není diagnosou kterou ona potřebuje k tomu tě ,,zneschopnit" - bohužel.
Nepíši to zaujatě, je mi jasné, že práce v MŠ a blicí těhu je komplikované. Ale v takovém případě je dobré dohodnout se prve se zaměstnavatelem aby ti dal jinou ,,pozici" pokud je tvá práce riziková.. A pokud tohodle zaměstnavatel nebude schopen, na to jsou určitá pravidla, můžeš zůstat doma, za plný plat..
Ale lékař jako takový potřebuje nějakou diagnozu nějaký důvod k tomu tě nechat doma, samozřejmě ne všichni to tak dělají někdo si prostě něco vymyslí, nebo vyhoví mamince. Ale jsou i Ti kteří to prostě udělat nemohou protože žena nemá, zatíženou anamnézu, nehrozí jí potrat, nepotratila nebo nespadá díky předchozím komplikacím nejenv těhu do jisté rizikové skupiny...
Obvoďák neschopenku může napsat, ale s největší pravděpodobností neschopnost nebude souviset s těhotenstvím, a tak bude otázkou jestli bude ochoten si vymyslet ,,něco" co do papírů napíše jako důvod neschopnosti...Protože nejen na nemocné, ale i na lékaře chodí kontroly...
změnou lékaře taky člověk nic nemusí vyřešit

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru