Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se řeší práce v době těhotenství. Pracuji jako prodavačka v obchodě se smíšeným zbožím. Pracuji 12ctky, moje hlavní pracovní náplň je bouchání palet, následně tahání krabic cca od 8-16kg. Není možnost mě přeřadit na jinou práci, tohle je to jediné, co se dá u nás dělat. Následně lezu po štaflích, protože máme vysoké regály jak ve skladu, tak na prodejně. Jsem teprve 7tt, ale svoji práci absolutně nezvládám, býva mi mdlo. Má nadřízená mi oznámila, že těhotenství není nemoc a že si to moc připouštím. Všechno musím tahat bez jakékoliv úlevy. Slyšela jsem, že bych měla mít náhradu mzdy, když pro mě zaměstnavatel nemá práci, ale obávám se, že mě tam nechají umřít, než by mi něco vyplatili. Je tu možnost neschopenky? Jak jste to měly s prací vy?
Děkuji
@nicolettkaa U nás to bylo podobné..jiná práce nebyla, nebo jen teoreticky, úlevy jsem mít měla, ale taky jen když to šlo, což nebylo vždycky. Práce se musela odvést stejně rychle a ve stejné kvalitě. Navíc jsem krátce předtím potratila. V práci mi začalo být slabo, bylo tam dusno, horko, práce na směny, nemožnost si sednout na víc jak 30minut za směnu..doktor měl pochopení a radši mi neschopenku dal.
Ono je snadné říct, že musí, ale u nás třeba to nebylo tak jasné. handrkovat se o každý pohyb, činnost, kila? Nedalo se.
Každopádně těhotné opravdu nesmí dělat určité věci, zvedat určitá kg břemen..takže bych na to šla formálně, napsala vedení, požádala vzhledem k danému zákonu o přeřazení. Pokud by písemně odmítli, znamenalo by to překážky na jejich straně a měla bys zůstat doma za celý plat. V některých zaměstnáních, které jsou opravdu nebezpečné, rizikové samy o sobě, na to vedení myslí a má pro takové případy postupy.
@nicolettkaa A dala si to zamestnavateli písemně s lwkatskym potvrzenim o těhotenství?
@j.a.n.i Já jsem dělala na expedici a teda tam o něco šlo. Snažila jsem se vydržet, měla jsem smlouvu na určito, zaučovala jsem za sebe náhradu..ale v reálu to fakt nešlo, neměla jsem na to nervy. Zdraví mám jen jedno. Byla to poslední šance na dítě. Což zaměstnavateli a vedení a kolegům je jedno že. Ten sklad bude asi jen o tom,že prostě budou muset platit dalšího člověka místo těhotné.
Pracuji v obchodě, náplň práce vám tedy vysvětlovat nemusím.
Běžte k doktorovi. Řekněte mu to. Klidně to trochu nafoukněte, bolesti břicha po směně, zvracení a pod.
Nechte si napsat neschopenku. Já už takhle potratila, kolegyně z práce taky. Pokud se cítíte, že na to nemáte, jste z toho i psychicky špatná, vše řekněte svému gynekologovi a domluvte se na neschopence.
Já to udělala, jsem 3. měsíc doma, miminko je v pořádku, krásně roste, vše ok. Není stres, mám se dobře...
V tomhle případě myslete na to dítě co vám tam roste a prosaďte si svou.
(Mě to bylo hrozně blbý, ale i kolegové mi říkali ať jsem doma. I přes to, že mám občas výčitky, že jsem je tam nechala, jsem za to ráda.)
No není to důvod k neschopence no, prostě není, tohle by si měl vyřešit zaměstnavatel, ale samozřejmě když pouzijes zdejší rady a budeš u lékaře lhát, tak ano, neschopenku určitě dostaneš.
@nicolettkaa Já dělala v minulém životě na krámě, těhotenství jsem si nepřipouštěla, protože to není nemoc - až do třetího potratu. Promluv si s doktorem.
@nicolettkaa důvod pro neschopenku to není pokud vše ok, je to problém zaměstnavatele ze mě má preradit jinam .. mě řekl můj gyn.. a to jsem se neptala jen na neschopenku, ale měla jsem dotaz zda nevadí prasne prostředí - mě to nenapadlo, manžel z toho byl nervózní 😂
@nicolettkaa takže pokud to chceš hrát na neschopenku, tak ne na náplň práce ale nějaký zdravotní problém
Holky ono to ze strany zaměstnavatele není tak snadný. Docela byste se divili, co je podle hygieny, inspektorátu práce a lékařů "prace pro tehotne". To že "vy máte pocit" a "mate přeci nárok zůstat doma za 100% platu" fakt není jistota že to dostanete a hlavně, že na to je nárok.
Když jsme měli naposledy kontrolu v práci, tak za práci vhodnou pro tehotne byla označeno mimo jine: stoupání po 2 schudcich s břemenem 3kg, práce s rukama nad hlavou, přesun břemen 8kg... Co by jim vadilo jsou chemikálie a noční...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Musí tě přeřadit na vhodnou práci. Prostě musí. Pokud nemají tu možnost, je to překážka na straně zaměstnavatele a musí tě nechat doma s plným platem. Proč jim to ulehčovat?