Nechci podstoupit zátěžový test na těhotenskou cukrovku

limonadova
15. bře 2017

Ahoj holky,

začínám být zoufalá, proto se na vás obracím. Moje dr mě posílá na test na cukrovku, ale ještě před otěhotněním jsem s tím nesouhlasila a stále to trvá. Informací mám zjištěno mnoho, nemám v průběhu těhu jediný problém, jídlo si opravdu hlídám a představa, že do sebe narvu hordu glukózy se mi prostě příčí. Prosím holky, které jste nešly, o Vaše postřehy, jak na to reagovala gynekoložka, případně jak se jí vymezit? Už jsem si vyslechla, jak riskuji apod., proto mě prosím tohoto ušetřete a kdo to máte podobně, podělte se se mnou prosím o informace. Předem děkuji

j.a.n.i
15. bře 2017

@limonadova Na testu jsem nebyla, ale neporadím, neb mám dr. ze staré školy a ta s tím neměla žádný problém.

verkaver
15. bře 2017

@limonadova Ahoj,máme čtyři děti U prvního,před 15 lety,to nikdo neřešil,ještě to asi nebylo doporučené,žádné testy na těhotenskou cukrovku nebyly. Pak u dalších dětí už ano. U druhého dítěte jsem musela vypít dva hrnky,no opravdu mi to nechutnalo,bylo mi na zvracení,ale dala jsem to. Výsledky byly v pořádku. U třetího mě z toho opravdu natáhlo,takže jsem všechno prakticky okamžitě vyzvracela,ovšem nikde jsem to neříkala a opět všechno v pořádku. U čtvrtého už stačil vypít jeden hrníček,asi dvě deci,mohla jsem to zapít čistou vodou,takže vše o.k. a výsledky v pořádku. Jen jsem tím chtěla říct,že i když mi osobně to nechutnalo,napočtvrté už jsem to zvládla,ale všude je to jinak. Jak říkám,u nás stačily dvě deci a mohla jsem to zapít vodou,někde chtějí vypít snad půl litru a bez zapití,to bych v sobě opravdu neudržela. Sestra taky byla a měla pozitivní výsledky. Musela do konce těhotenství držet dietu,píchat si do prstu a pravidelně kontrolovat hodnoty v krvi. Nebylo to nic příjemného,ovšem pro dítě velmi důležité. Takovéto děti totiž bývají větší,težší a mohly by nastat komplikace. Právě z důvodu těhotenské cukrovky ji nenechali přenášet a v termínu šla porod vyvolávat. Malá i tak byla veliká a porod nic moc. Po porodu byla sestra ještě několikrát na kontrole,protože prý se někdy z těhotenské cukrovky může vyvinout ta klasická,nevím,co je na tom pravdy,tak jí to bylo řečeno. Výsledky po několika měsících naštěstí v pořádku. Napsala jsem jen zkušenost,nenutím,neodsuzuji,jen já osobně bych asi chtěla mít jistotu a být tak trošku klidnější. V okolí neznám nikoho,kdo by dobrovolně odmítl,ale vím,že někde se tyto testy v těhotenství ani nedělají...tak nevím. Každopádně přeji bezproblémové těhotenství a zdravé miminko!! 🙂

marketa11112
15. bře 2017

také uvazuji o tom, ze nepujdu.. při prvním tehotenstvi jsem tam omdlela.... ted mam opet rizikove, problémy uz ted jiné a nechce se mi ještě resit to, ze mi bude nekde spatne, ze budu místo lezeni sedet nekde na tvrde zidli několik hodin, ze se nenajim, nenapiju, pak do sebe naliju sladkou brecku.......uz ted se mi lékařka o testu zminila, za 14 dni mi bude chtit dat doporuceni... uz vidim jak bude koukat, když odmitnu...je to ten typ, který dodrzuje presne tabulky, s lidmi moc nemluvi, zadna mimika....no, to bude zase něco.. ach jo...

limonadova
autor
15. bře 2017

@marketa11112 Přesně to jsem zažila a čeká mě sdělit, že odmítnu. Sice chci, aby bylo vše v pořádku, ale tohle mi připadá ujeté.... Mrzí mě, že se nikdo nezeptá, nevysvětlí a ještě jdou skoro proti Vám... A jiné varianty nenabídnou. Takže stres ať už jdete, nebo ne...

monaluza
15. bře 2017

Urcite nepujdu, v prvnim tehotenstvi pred rokem a trictvrte mi bylo behem testu tak zle, ze porod byl pak proti tomu prochazka rozkvetlou zahradou... Sedela jsem na dlazbe na wc v suterenu a myslela, ze uderila moje posledni hodina. I pani z laboratore byla vydesena, kdyz me videla. Vypit se to prekvapive dalo, zvracet se mi nechtelo, ale nekdy prvnim a tretim odberem fakt krize, vse se se mnou motalo, huceni v usich, mzitky pred ocima, slabost, dychaci obtize... A vysledky? Ok, v norme! Takze never more! Ja sama bych to nejak vydrzela, ale podle me to musi byt silena zatez hlavne pro dite. Doktorku mam mladou, ta to snad pochopi, kecy ocekavam od sestry, to je takova stara struktura 😉.

limonadova
autor
15. bře 2017

@monaluza A to je přesně ono-v laboratoři mi řekla, že je to pěkná darba a horda glukózy. Takže se hlídám, co jím a ve finále vypiju tohle? Chudák miminko. Nechci zanedbat nic, ale hnát se někam kvůli strachu z lékařů.... Snad budu schopná si to uhájit, protože toho se bojím, těch keců kolem. Ale děkuji, hned se cítim líp!🙂

lovely_creature
15. bře 2017

Test 75 g glukozy je v 3/4 l coly , proč se kolem tolik nadělá ?

jeanny13
15. bře 2017

třeba proto, že zdravě se stravující člověk třeba nikdy nevypil naráz 3/4 litru coly! 🙂

j.a.n.i
15. bře 2017

@lovely_creature Třeba protože není normální vypít 3/4 l coly naráz poté co 10 hodin hladovím a nemoct si pak ještě další 2 hodiny dát nic k jídlu. A tedy coly vypiju najednou tak maximálně 2 deci - vypít 3/4 litru tak zvracím i jako netěhotná.

lovely_creature
15. bře 2017

@jeanny13 Tak to samozřejmně ne, taky to není představa ideálního jídelníčku. Tím jsme chtěla je n naznačit, že to není až takovej extrém, když se to vyjádří vjinejch potravinách. Stačí návštěva cukrárny a k tomu krabicovej juijce a je to to samý. Kolikrát se mamiky chlubí jak díky těhotenským chutím spořádaj celou milku na posezení a najednou jsou dvě deci sladký štávy problém. To mi hlava nebere

alemari
15. bře 2017

@limonadova máte v rodině tento problém? Já ne, takže mi doktor sám řekl, že tam nepůjdu, hotovo😝

limonadova
autor
15. bře 2017

@lovely_creature Pro mě je to jedna část problému-sladké jím minimálně, takže pro mě osobně by to byl obrovský šok. Když si dám dva čtverečky hořké čokolády mám dost. A za druhé mi vadí ten přístup-nikdo nic nevysvětlí, zastrašují a už se mi nelíbí být ovce, která jde s davem, ani neví proč. Máme skoro nejvíce lékařských prohlídkem v Evropě-kdoví, zda za tím nejsou jen peníze a nás nelákají na řeči o našem zdraví. Nikoho neodsuzuji, jen hledám jiné možnosti a nechci dělat něco, co se mi příčí

limonadova
autor
15. bře 2017

@alemari Nemáme, ani moje mamka neměla cukrovku v těhotenství😉

j.a.n.i
15. bře 2017

@limonadova No, možností máš několik:
- odmítnout a dále nediskutovat
- zkusit si od někoho půjčit glukometr a kontrolovat se pár dnů po běžném jídle
- domluvit si tenhle test s rohlíkem - není tak přesný, ale zásadnější problém by odhalil

alemari
15. bře 2017

@limonadova a je to, ne?🙂.

werumka
15. bře 2017

@limonadova Ahoj, pokud chceš test odmítnout, je lepší, když gynekologovi sdělíš, že máš jiný způsob kontroly, který sis zvolila. Pokud odmítneš a řekneš, že to nijak sledovat nebudeš, tak může být reakce taková, jakou očekáváš. Pokud mu řekneš, že sis domluvila odběr lačné glykémie po 28. a 30. týdnu a navíc snídaňový test (můžeš jít jako samoplátce do laborky), tak je to samozřejmě lepší alternativa. Nebo můžeš říct, že si budeš průběžně měřit glykémii sama doma na glukometru.
Doba našich maminek a naše se moc dobře srovnávat nedá. Naše maminky třeba nedostávaly v prvním trimestru pro jistotu utrogestan, neměly za sebou hormonální léčby a diganostika GDM byla velmi, velmi v plenkách. Pokud jde o doporučení na provádění testu, tak i WHO doporučuje plošný tříbodový screening se 75g glukózy 😉

betelgeuzz
15. bře 2017

Odmítla jsem u obou dětí, prostě jsem to oznámila, že na tento test nepůjdu. Dr mi myslím něco vysvětlil, ale nenutil mě.
Kamarádka chtěla taky odmítnout u druhého dítěte a dr ji tehdy i vyhrožoval, že ji vyřadí z evidence. Tak si nakonec našla internistu, který jí udělal pouze nějaké odběry, bez pití glukozy a její gynekolog byl spokojený.

bamishop
15. bře 2017

@limonadova nikdo Vam to nemuze prikazat, je to Vase telo a Vase dite, tudiz Vase zodpovednost a pokud s tim souhlasi i otec ditete, proc ne aneb na test opravdu nemusite jit a pokud vim, ani k tomu nemusite nic podepisovat. S pristupem sice nesouhlasim, prijde mi, ze z testu se dela nafoukla bublina a i kdyz je riziko cukrovky mensi, tak vyloucit ji bez testu nebo jineho zpusoby kontroly nejde, sledovani s glukometrem neni moc smerodatne. Ze nejite jednoduche cukry mnoho neznamena, prilohy asi jite, ostatne nejake cukry jist musite, abyste mohla fungovat... Jinak tehotenskou cukrovku nelze vyloucit na zaklade toho, ze ji v rodine nikdo nemel, dokonce ani pokud ji zena v predchozich tehotenstvich nemela - bohuzel se takovy priklad v mem okoli take vyskytl, ja ktera se cpu sladkym jak protzena vzdy bez cukrovky, kamaradka co zije zdrave, vyvazene ji u druheho ditete mela a na testy ji doktorka kvuli veku ani neposlala, nevidela indikaci a byl z toho pekny prusvih, protze ji jako na potvoru mela a nedopadlo to idealne, kluk je sice ,zdravy, ale musel ven v 31. tydnu a bylo to docela drama je oba zachranit... Ale zase jake je pravdepodobnost ze se neco takoveho stane, minimalni, hold si vybrala smulu, pausalizovat to na kazdeho, kdo na ty testy nejde, nejde a rozhodne nejste jedina... Drzim palce, at mate klidne tehotenstvi, detatko vporadku donosite a oba ste zdravi at uz na test jdete nebo ne a pokud ste rozhodla nejit, at ji opravdu nemate a tudiz se nic nezanedba...

marketa11112
15. bře 2017

tak ja třeba sladke jim, vypiti nebyl problém..ale bylo mi ze uzpri prichodu do ordinace.. bez jidla apiti...pak vypit sladkou brecku a opet nejist...slozila jsem se mezi druhym a tretim odberem.. ještě, ze tam s e mnou byl manzel, probudila jsem se az na luzku v ordinaci.... mam problém spis z toho, ze mam rizikove tehotenstvi, klidovy rezim , mam lezet... a mezi tim pak najednou bych lezet nemusela a nemusela mit klidovy rezim, odsedela bych si par hodin na tvrde zidli v cekarne...mohla riskovat omdleni, pripadne zvraceni, byt dlouho bez jidla i piti...ja fakt nevim...tusim, ze bych si nesmela dat ani magnezium, které ted beru ve velkem na tvrdnuti bricha...........
pokud mi místo toho lékařka vezme krev hned rano a ja s epak hend budu moci najist, ok, to dam... ale mam pocit, ze tohle bude na me moc.........

kveta007
15. bře 2017

Šíří se tu dost nepravd... Mám kamarádku, co hodně sportuje a těh. cukrovku měla. Další kamarádka měla 3 děti - u dvou vše v pořádku, u třetího silná těhotenská cukrovka, že musela píchat inzulín. Takže že se cítíte v pořádku, neznamená, že těh. cukrovku nemáte... U nás v rodině cukrovku nikdo nemáme, sama se sladkým nepřejídám - první těhotenství v pořádku, druhé těhotenství s těhotenskou cukrovkou. Neměla jsem žádné příznaky, výsledek testu mě hodně překvapil. Stačilo pouze dodržovat dietu a hranice glukózy se držely v normě. Navíc jsem "díky" tomu přibrala v těhotenství jen 4 kg a po porodu jsem měla dokonce o 4 kg míň jak před otěhotněním. 😉 Add. rizika - placenta při cukrovce může přestat fungovat na konci těhotenství a bylo mi kvůli tomu řečeno, že by porod měl být nejlépe 14 dní před termínem porodu. Dítě může mít zvětšené vnitřní orgány - srdce,..., atp. Jasně, to pití není nic moc, točila se mi hlava, ale sestra na nás těhotné pravidelně vykukovala z laboratoře a dost paní tam měly jako doprovod partnera. Osobně bych si na triko prostě nevzala, že ten test odmítnu - rizika komplikací jak při porodu pro matku, tak pro dítě - při porodu/ po porodu je dost, takže je to na každé z nás na jejím svobodném rozhodnutí.

werumka
15. bře 2017

@kveta007 Tak to úplně není. Při kompenzované těhotenské cukrovce na dietě se do porodu nijak nezasahuje. U žen s GDM na inzulínu se většinou vyvolává na termín. 14 dní před termínem platí pro celoživotní diabetičky 🙂 Zvětšené orgány nehrozí - naopak hrozí, že dítě bude velké, ale orgány nezralé - tudíž prostě tu vyšší váhu neutáhnou - plíce, játra. Což se dá samozřejmě po porodu řešit, ale je to zbytečná komplikace navíc. Sama za sebe jsem spíš měla strach z poporodní hypoglykémie novorozence. Pokud matka nemá v záznamu cukrovku, tak glymču dítěti neměří. A to hypo může probíhat skrytě, což není pro mozek toho malýho špunta žádná hitparáda. Když se o tom ví, tak se změří glymča, podá glukóza a je to v pohodě.

j.a.n.i
15. bře 2017

@werumka Tak zas ta glykémie u mimina se dá vyřešit tím, že se nahlásí, že test na cukrovku nebyl, sice možná budou mít hloupé kecy, ale změří ji.

werumka
15. bře 2017

@j.a.n.i Já jsem se setkala i s případem, že žena s GDM na dietě nahlásila diagnózu a dělali stejně ofuky, že na dietě to snad není nutné kontrolovat. Ale samozřejmě je lepší se na tohle poptat a případně nabídnout, že si to zaplatí žena sama.

kveta007
15. bře 2017

@werumka U mě to hlídali - první porod jsem měla císařem a i kvůli té cukrovce jsem nakonec měla druhý porod taky císařem, že pak kvůli předchozímu císaři a cukrovce nemůže být porod vyvolávaný.

absintka19
15. bře 2017

@limonadova jednoduche, nemusis jit na zadny test. Reknes nejdu a hotovo, nic tezkeho.

alishka111
15. bře 2017

Pokud matka nechce, na test jit nemusí, donutit ji nikdo nemůže. Tudíž odpověď na dotaz, řekni lékařce, že ho nepodstoupis Ale nechápu to, absolutně. Sama se stravuji velmi zdravě a velmi na to dbám i u celé rodiny. Cukr doma nepoužívám, jen manžel výjimečně do kafe, sklenici medu máme na rok. Přesto by mě ani na vteřinu nenapadlo riskovat zdraví svého dítěte protože se nechci obtěžovat s dvěma deci sladkého sajrajtu. Ten test je založen na tom, že zdravému člověku to nikterak neublíží, neb zdravé tělo ten nápor zvládne. Nemocné tělo ten test zatíží, ale to je vyváženo tím, že nadále se bude ten problém kompenzovat a zabrání tomu, abych nenarozené dítě zatěžovala a ohrožovala zbytek těhotenství. Já bych skákala po hlavě a odrážela se ušima, kdybych tim mohla předejít jednomu jedinému zdravotnímu problému u svého dítěte. Je to ale jen můj názor a přístup, nikomu ho vnucovat nemůžu, každý nechť si je za zdraví svého dítěte zodpovědný sám.

absintka19
15. bře 2017

@limonadova a jen tak co psaly holky, to ze nekdo sportuje, zdrave ji, nema zadne zdrav.problemy ani cukrovku v rodine neznamena ze nemuze mit tehu cukrovku. To jen na tve info ze 'zdrave' zijes.

absintka19
15. bře 2017
astyna
15. bře 2017

Jen pro srovnání - po snídani mám cukr 11, na testech cukrovky jsem měla po testu po hodině 8 jednotek.

Pokud nechceš, tak tam nechoď 🙂 my máme dědičnou tehu cukrovku, takže já tam chtě nechtě musím. Moje máma nešla - ségra 4,5 kg, 58 cm, moje máma se dávala do kupy ještě půl roku po porodu. To žádné testy - před 45 lety - nebyly.

alishka111
15. bře 2017

Právě dvě kamarádky, co trpěly silnou těhotenskou cukrovkou, vždy sportovaly, přibraly jen tabulkově a celkově žily a žijí zdravě. Mimo ten test se to nedá nijak odhadnout, zjistí se to, ale to až když už jsou problémy ...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru