Nechat se tetovat v těhotenství nebo počkat po porodu?

nikolisek
22. bře 2016

Holky prosím poraďte... jsem ve 27tt a chtěla bych si nechat udělat tetování na zápěstí nebo někam na ruku.... bojim se o prcka aby mi to nejak neublizilo..mám raději počkat po porodu?

mantaray
22. bře 2016

Každopádně!! A ještě i po kojení

nikolisek
autor
22. bře 2016

Dekuju.... 😊

mantaray
22. bře 2016

@nikolisek profesionální Tater by vás ani nevzal 😉

mrskato
22. bře 2016

určitě počkej a počkej až i dokojíš, myslím, že žádný tater by tě netetoval. Vydrž, já se už taky těším na další 🙂

majkoz
22. bře 2016

@nikolisek záleží na tom, jak se kdo cítí fit a jak snáší bolest atd., přirovnala bych to k rozbitému kolenu 😀 Taky bolí, taky se musí zahojit, ovšem s tím rozdílem, že když člověk spadne venku je mnohonásobně větší pravděpodobnost infekce než v tatérském studiu 😀 Já bych v těhotenství ale stejně nešla, leda bych chtěla něco malého, z čeho bych neměla večer zimnici, a nic malého bych nechtěla, tak proto... Ale proč nejít při kojení? Tak to mě teda fakt žádný důvod nenapadá!!!

ivetka7686
22. bře 2016

@nikolisek urcite pockat po porodu a kojeni kvuli infekce,taky jsem si zjistovala 😊

majkoz
22. bře 2016

Chm... nechci Vás všechny počkatelky jmenovat...ale nikterá neuvádíte důvod Proč. Pokud kvůli infekci, tak k takovému/takové bych nešla ani netěhu. Jaký jiný důvod je tetování odkládat podle Vás? Neprudím, jen se ptám, páč mne nic nenapadá.... 🤐

magdalenan
22. bře 2016

@nikolisek Ahoj, mám několik velkých tetování a chodím cca co dva až tři roky už 15 let. Nikdy by mě nenapadlo se nechat tetovat těhotná. Poslední tetování jsem si nechala dělat, když jsem syna už ani několika. Jak už někdo psal, profesionál by tě ani těhotnou/kojící vzít neměl. Důvody, proč se obecně tetování v těhotenství nedoporučuje jsou jednoduše dohledatelné na internetu. Celkově je to ale tvoje věc, pokud se cítíš dobře a tvůj lékař nemá výhrady, pak klidně bez, nevidím důvod, proč by to nemohlo počkat 🙂

magdalenan
22. bře 2016

@magdalenan ehm - nekojila 😀

majkoz
22. bře 2016

@magdalenan Ale proč? Z jakého důvodu v období kojení NE? Je to všechno v hlavě...OK, na internetu je spousta taky pitomostí, budeme hledat na internetu vždy, když lékař bude mít připomínky(on je ze své profese samozřejmě povinen informovat o rizicích). Budeš důvěřovat sobě a svému nakůžizdobiči, nebo....
A stejně tak, jak jsem psala s tím kolenem, taky Ti dr. nedoporučí chodit ven v sukni,pže bys mohla zakopnout.... ?
O profesionálních tatérech(o jiných se snad nebavíme), neříkejte, že by kojící ani nekéroval, to snad nemůže nikdo brát vážně...

gepe
23. bře 2016

@majkoz Zalezi na velikosti tetovani, urcite ne vetsi. Jinak protoze neni tater jako tater (lecktery matla ci zacatecnik se rad nazve profesionalnim taterem - nic proti nikomu), zalezi na kvalite pouzitych barev vcetne jejich atestace (jsou ruzne druhy), dodrzovani hygieny, vcetne sterilizace, atd. Take pokud by doslo k pouziti anestetik tak jejich vliv na kvalitu mleka. Vzit i v potaz pripadne alergie, pri spatnem scenari zaniceni tetovaneho mista, pripadne nasazeni atb. Coz v tehotenstvi by mohl byt jiz problem. By jsi se divila, kolik lidi zanedba udrzbu cerstveho tetovani a zasady jeho "udrzby" nez se zhoji. Ne tateru, ale tetovane mam na mysli.
Za me osobne, radsi pockat po tehotenstvi i kojeni.
@nikolisek Kdyz pockas, aspon si ujasnis, kam by jsi to tetovani presne chtela a motiv doporucuju mit treba v predstave ci z tvorby vybraneho tatera, ne obrazek ci napis stazeny z internetu, ktery ma uz kde kdo ci kde ktera. Rozhodnuti je na Tobe.

monasek84
23. bře 2016

@majkoz to ze v tehotenstvi ne, bych snad ani nerozvadela... a tetovani pri kojeni.... vseobecne se uvadi, ze ne, kvuli riziku otravy krve. Jak uz tu nekdo psal, zodpovednej tater by stejne kojici netetoval. A jak ty to srovnavas s odrenym kolenem... ja ti nevim, mam 4 tetovani ( od cca 10x5cm po pulku zad) a na vsechny moje telo reagovalo jinak a hur, nez na "odreny" koleno...

Takze za me tetovani v tehotenstvi jednoznacne ne a pri kojeni spise ne ( a jestli, tak az treba po roce kojeni, kdy uz je telo tak nejak hormonalne uklidneno). Tot muj nazor...

mrskato
23. bře 2016

@monasek84 nejde jen o otravu krve, ale také o to, že se vyplavuje adrenalin a jde to do mlíka. Teda tak mi to bylo také tatérem řečeno, když jsem se na to ptala za kamarádku, která se v době kojení chtěla nechat tetovat. Otázka je, jestli by se to samé nestalo, kdyby kojící matka skočila padákem.

monasek84
23. bře 2016

@mrskato jo jo, tech faktoru je vic. To mas pravdu, tezko rict.

magdalenan
23. bře 2016

Ach jo, tak si to vezmeme hezký polopaticky pro ty, co jsou líní si to dohledat. Proces tetování je v podstatě pro tělo záležitost imunity. Kromě již zmíněného uvolňování adrenalinu, který pro plod není žádoucí je tetování tělem vnímáno jako infekce. Tvoří se malé a větší ranky, které často i trochu krvácí. Tělo tím pádem aktivuje hojící procesy jako v případě jakékoli jiné infekce. Už samo o sobě je pro tělo těhotné velká zátěž to, že imunitní procesy chrání dva lidi. Namáhat ho ještě k tomu další "infekcí" je imho zbytečně. To platí i pro období kojení

Díky tomu, že je imunitní systém tak zatížený (imunita pro matku + imunita pro plod + imunita při tetování a hojení), dochází i k prodloužení doby hojení rány a tím opět stoupá další riziko možných nákaz.

Rozhodně bych to nesrovnavala s odřeným kolenem. Když už chceme užít primitivní srovnání, pak bych použila plesnivé sýry, syrova vejce, tatarský biftek, alkohol, cigaretu. Nic z toho, ani když to použijeme najednou plod nezahubi, ale zbytečně jej i matku zatěžuje a tak se většina matek těchto radovánek v těhotenství vzdá.

Pokud chci vytetovat cosi o velikosti padesátikoruny, vše výše zmíněné je zřejmě trochu hysterické, (kousnout do topinky s tatarákem není to samé jako sežrat na posezení čtvrtkiláka, rozuměj sedět pod jehlou x hodin), ale i tak tam prostě riziko infekce (myslí se tedy infekce kvůli snížení imunity, ne špatných hygienických podminek!) nebo jakékoli jiné konsekvence (klesne nebo se zvýší tlak, mdloby, zvracení, zátěž na psychiku) prostě je a přijde mi zbytečné riskovat jakékoli problémy. Nemluvě o tom, že jakékoli krvácení v těhotenství je také zátěž a i když třeba vím, že já osobně skoro nekrvacim, v těhotenství může být i tohle jinak.

Mám jedno velké tetování, zobrazující mou rodinu, kam budu doplňovat další dítě, které ted čekám a to v podobě letícího ptáka - práce tak na půl hodinky, i kdyby me muj tater vzal, jakoze nevezme, nejspis bych to prežila 😀, ale prostě to počká, jako ten tatarák 🙂

mrskato
23. bře 2016

@magdalenan hezky napsané...v závěru nechápu, proč by kérka nemohla nepočkat do období, kdy bude ženská úplně fit a nemusí se zabývat okolnostmi.

magdalenan
23. bře 2016

@mrskato Myslím, že je to otázka právě toho chtění. Když jsem čekala první dítě, měla jsem přesně tu potřebu se nechat potetovat už v těhotenství, jako vzpomínku na to období a tak. Tater se mnou byl rychle hotový - "těhotné a kojící radsi netetetuju, přijď zlato až dokojis" a bylo 🙂 Anebyl duvod to dal hrotit. Nejhorší bylo pak to čekání přes kojení, nemohla jsem dospat 😀

mrskato
23. bře 2016

@magdalenan souhlasím a samozřejmě to i chápu, já se taky těším, až budu mít druhé dítko za sebou a půjdu. Ale myslím si, že člověk na to na nějakou dobu zapomene, hlavně, když se prcek narodí a ženská má úplně jiné starosti, než je kérka 🙂

majkoz
23. bře 2016

@magdalenan no vždyť však! Psala jsem o malém tetování! Ten první odstavec jsi obšlehla z netu;) A to,že koleno se musí taky vyhojit jsi nevyvrátila. Je jedno, jestli se spálím o troubu, odřu si koleno atd., je to poranění kůže stejně jako malé tetování...
Prostě to každý cítí jinak a je pravda, že lepší počkat, už jenom kvůli tomu, že těhotenská a laktační demence 🙂 by nám mohly špatně radit

mrskato
23. bře 2016

@majkoz jasně, že to zkopírovala z netu, vždyť to sama @magdalenan uvedla hned na začátku "Ach jo, tak si to vezmeme hezký polopaticky pro ty, co jsou líní si to dohledat"

majkoz
23. bře 2016

@mrskato fajn, ale odporuje si to...někdo je líný si něco dohledat-někdo opíše první odkaz z googlu. To je jedno, nechme to být ;)

mrskato
23. bře 2016

@majkoz v prvé řadě se má tazatelka informovat u tatéra a pokud tohle neudělá a napíše dotaz sem, setká s různými názory a pokud jsi to chtěla vysvětlit, nedivím se, že to @magdalenan zkopírovala z netu, taky by mě to nebavilo vypisovat, když si to každej může najít sám a z tvých reakcí je evidentní, že sama moc dobře víš, jak to je a máš na to svůj názor.
Lidi sem píšou své názory a zkušenosti, ať si tazatelka vytvoří svůj pohled na věc.

magdalenan
23. bře 2016

Já jsem z internetu neokopírovala ani jednu větu. Všechno jsou to má slova. Ale samozřejmě v podobném znění to najdete na různých stránkách, protože to tak prostě je. 🙂

Myslím že zakladatelka už má dost informací. Mějte se krásně dámy 🙂

avantgarda
23. bře 2016

Myslím, že byste měla počkat a začít až po porodu. Možná raději až přestanete kojit. Já také raději čekám, až nebudu kojit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru