Můžu v těhotenství brufen?

neznama09
25. led 2018

Ahoj holky, jsem tu nová a taky poprvé těhotná 🙂 Ale chtěla jsem se zeptat, každý den mě bolí šíleně hlava, tak jsem si 2krat za sebou vzala brufen 400, na kontrolu jdu až za týden, myslíte že to mohlo nak miminku uškodit? Jsem v 15tt, děkuji za odpovědi 🙂

pandora197
25. led 2018

@neznama09 Pokud to teď bylo jen nárazově,tak by vadit nemělo,ale pokud bys chtěla brát častěji,tak se tomu vyhni.Není ho moc vhodné brát a potom až budeš ve III trimestru už vůbec.Doporučuje se jen paralen.

neznama09
autor
25. led 2018

@pandora197 Dobře děkuji 🙂

pavca1982
25. led 2018

Brufen určitě ne, Paralen klidně

jaanicce
25. led 2018

Taky mi bylo receno, ze NIC nesmim krome paralenu. Brufen bych radsi nezkousela.

tereza90t
25. led 2018

Dvakrat se nic nestane ale ber jen paralen

michalelka
25. led 2018

@neznama09 ze začátku, v prvním trimestru, jsem hodně trpěla na migrény. Ptala jsem se jak obvoďačky, gynekologa a v lékárně a byl mi doporučen buď Paralen (což je jako vzít si lentilku) anebo modrý Panadol. Jednorázově neuškodí, ale v pozdějším těhotenství je to prý už trochu jinak. naštěstí mě už netrápí migrény 3x do týdne, tak to jde i bez chemir..

neria55
25. led 2018

S léky opatrně, při bolesti hlavy bych si vzala alespoň paralen, hlavně dostatek tekutin a dost pomáhá i vitamin C, např v šumivých tabletách. Zde je takový souhrn co se může v 2trimestru, ale rozhodně všeho s mírou. https://www.docsimon.cz/kat/leky-vhodne-pro-ii-...

soleilll
25. led 2018

@neznama09 Jednorázově, např. na migrénu, můžeš i brufen. Paralen většinou nepomáhá. Ale pro jistotu to konzultuj s gynekologem. Ve 3. trimestru ale už ne. Já vzala párkrát po poradě s lékařem brufen v 1. trim., protože jsem měla strašné migrény a nic jinýho nezabíralo.

neznama09
autor
25. led 2018

Holky moc vám děkuji 🙂 Příští týden jdu na kontrolu tak to s nim proberu

priefi
25. led 2018

@neznama09 Konzultuj s lekarem, ale co jsem tak cetla, brufen muze udelat paseku v prvnim trimestru (odhnizdit embrio) a ve tretim trimestru (spustit stahy delohy a predcasny porod). Samozrejme kazdy lek s sebou nese i jine nebezpeci, ale tohle jsem si zapamatovala. V druhem trimestru je brufen mozny, ale pokud mozno spis vol panadol nebo paralen.

neznama09
autor
25. led 2018

@priefi dobře děkuji 🙂

dvork
Autor odpověď smazal
Zobraz
dvork
25. led 2018

Ve druhém trimestru by to snad vadit nemělo. Ibuprofen je velký problém později, protože způsobuje ve třetím trimestru předčasný uzávěr přepážek v srdci (Botallova dučej), miminko v děloze je ale potřebuje mít otevřené, protože jeho oběh funguje jinak než po narození. U předčasně narozených dětí se naopak léky s obsahem ibuprofenu používají k uzavření té dučeje, protože nedonošené děti (hlavně s PV pod 1500g) s tím mohou mít problém a jejich krevní oběh se jinak přetěžuje. Četla jsem i o vyšším riziku potratu po užití ibuprofenu (spíš víc dávek než jednorázově) v prvním trimestru. Paracetamolem (Paralen, Panadol apod.) se nic nezkazí během celého těhotenství, i když třeba nemusí na bolest zabírat tak dobře.

neznama09
autor
25. led 2018

@dvork děkuji 🙂

2hanah
25. led 2018

@neznama09 Né, Brufen né!!!! Jedině Paralen, proboha!

2hanah
25. led 2018

@neznama09 Pokud takhle potřebujete se poradit hned a nevíte, můžete si zavolat aspoň na gynekologickou pohotovost nejbližší nemocnice a poradit se po telefonu se sloužícím lékařem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru