Ahoj holky, jsem tu nová a taky poprvé těhotná 🙂 Ale chtěla jsem se zeptat, každý den mě bolí šíleně hlava, tak jsem si 2krat za sebou vzala brufen 400, na kontrolu jdu až za týden, myslíte že to mohlo nak miminku uškodit? Jsem v 15tt, děkuji za odpovědi 🙂
@pandora197 Dobře děkuji 🙂
Brufen určitě ne, Paralen klidně
Taky mi bylo receno, ze NIC nesmim krome paralenu. Brufen bych radsi nezkousela.
Dvakrat se nic nestane ale ber jen paralen
@neznama09 ze začátku, v prvním trimestru, jsem hodně trpěla na migrény. Ptala jsem se jak obvoďačky, gynekologa a v lékárně a byl mi doporučen buď Paralen (což je jako vzít si lentilku) anebo modrý Panadol. Jednorázově neuškodí, ale v pozdějším těhotenství je to prý už trochu jinak. naštěstí mě už netrápí migrény 3x do týdne, tak to jde i bez chemir..
S léky opatrně, při bolesti hlavy bych si vzala alespoň paralen, hlavně dostatek tekutin a dost pomáhá i vitamin C, např v šumivých tabletách. Zde je takový souhrn co se může v 2trimestru, ale rozhodně všeho s mírou. https://www.docsimon.cz/kat/leky-vhodne-pro-ii-...
Holky moc vám děkuji 🙂 Příští týden jdu na kontrolu tak to s nim proberu
@neznama09 Konzultuj s lekarem, ale co jsem tak cetla, brufen muze udelat paseku v prvnim trimestru (odhnizdit embrio) a ve tretim trimestru (spustit stahy delohy a predcasny porod). Samozrejme kazdy lek s sebou nese i jine nebezpeci, ale tohle jsem si zapamatovala. V druhem trimestru je brufen mozny, ale pokud mozno spis vol panadol nebo paralen.
Ve druhém trimestru by to snad vadit nemělo. Ibuprofen je velký problém později, protože způsobuje ve třetím trimestru předčasný uzávěr přepážek v srdci (Botallova dučej), miminko v děloze je ale potřebuje mít otevřené, protože jeho oběh funguje jinak než po narození. U předčasně narozených dětí se naopak léky s obsahem ibuprofenu používají k uzavření té dučeje, protože nedonošené děti (hlavně s PV pod 1500g) s tím mohou mít problém a jejich krevní oběh se jinak přetěžuje. Četla jsem i o vyšším riziku potratu po užití ibuprofenu (spíš víc dávek než jednorázově) v prvním trimestru. Paracetamolem (Paralen, Panadol apod.) se nic nezkazí během celého těhotenství, i když třeba nemusí na bolest zabírat tak dobře.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@neznama09 Pokud to teď bylo jen nárazově,tak by vadit nemělo,ale pokud bys chtěla brát častěji,tak se tomu vyhni.Není ho moc vhodné brát a potom až budeš ve III trimestru už vůbec.Doporučuje se jen paralen.