Můžu dělat v těhotenství polo-mužské práce kolem domu?

lutu11
21. dub 2016

Ahoj holky, jsem cerstve tehotna a potrebuji se zeptat co muzu v tehotenstvi delat. Tady jsou cinnosti, ktere delam bezne, takze organismus by na ne mohl byt zvyklej: Sekani travy na sikmem pozemku, prace s rycem a motykou, sazeni kytek, pleni, rozvazeni hliny nebo pisku koleckem, noseni starsiho ditete 13kg na rukou, jezdeni do kramu na kole s ditetem, zvedani tezsich veci, zalivani kytek s 10 l konvi. Skratka takove ty polo-muzske prace kolem domu. U prvniho ditete jsem nic takoveho neresila. To jsme jeste bydleli v byte a delala v kanclu. Diky za odpovedi.

lv
21. dub 2016

no, teoreticky bys neměla zvedat nic nad 5kg, ale zeptej se každé druhorodičky, jestli zvedala své prvorozené - samozřejmě, že ANO. Takže bych vynechala co půjde, třeba to zalejvání 10l konví..nebo prostě na víckrát, s půlkou, kolečka s hlínou a pískem bych taky oželela, nebo jen málo naložená..

petma112
21. dub 2016

Já jsem týden před porodem sekala, řezala a navážela dřevo.. Samozřejmě záleží, jak se celkově cítíš, jak tvůj zdravotní stav vidí doktor a taky.. Všeho s mírou.. Barák je barák a ta práce okolo něj nepočká - některá..

japona
21. dub 2016

@lutu11 Organismus je sice na tyto činnosti zvyklej, ale těhotenství je jiné. Dokud nebudou problémy, je možné (s mirou) dělat téměř vše. Krizovy je většinou poslední trimestr, kdy by nadměrná zátěž mohla přispět k předčasnému porodu. Ale to máte za dlouho, do te doby budete už vědět, jak Vaše těhotenství probihá a zda není třeba trochu zvolnit.

p.e.t.u.l.k.a
21. dub 2016

Já dělala všechno při druhém tehu;)

mrskato
21. dub 2016

Sekám trávu na horším terénu, s kolečkem teda jezdím taky, ale spíš jsem vyvážela tu trávu. Konví zalejvám také, než mi muž připojí hadici na studnu, zatím je to pár kytek, tak mi nevadí nalít si ji jen do půlky víckrát. Plení ti určitě nemůže nic udělat, spíš jde potom o pohodlnost, až budeš mít velké břicho, těžko se budeš plazit po kolenou u záhonku, tak plej dokud to jde 😀 Kola bych se nebála, dokud se na to cítíš, myslím, že to není problém.

mika251
21. dub 2016

@lutu11 ja som robila a robím všetko, čo moje telo bez protestu zvláda - takže bez nejakých nepríjemných pocitov, bolestí brucha, nevoľností a podobne.
V prvom trimestri som často špinila, tak som sa musela šetriť, ale i tak som okolo baráku pracovala až až - podávala tašky mužovi na strechu (pokryli sme takto celú strechu baráku 🙂). v 20tt som zase pomáhala pridržiavať sádrokartóny na strope. Obecne sa vyhýbam prácam, do ktorých vo veľkej miere zapájajú brušné svaly - kolečka už fakt neťahám, sekanie trávy v pohode, konve si plním len do polovice. Rýpanie v zemi už od konca druhého trimestru moc nedávam - zavadzia mi pupek a všetko ma tlačí, keď pracujem v drepu.
Obecne by som to zhrnula - pracuj tak, aby si sa pri tom cítila dobre a zároveň - nehraj sa zbytočne na hrdinku a nechaj si pomocť, keď je potreba.

martiniquest
21. dub 2016

Řiď se vlastním tělem. Samo ti řekne, kdy už je to moc. Tzn. nikdy nejít přes bolest. Na mě třeba koukali, že jezdím na kole do práce. Proč ne. Je mi to pohodlné, tak jezdím. Těhotenství není nemoc, jen je potřeba poslouchat své tělo a respektovat, co říká.

eviicka
21. dub 2016

@martiniquest taky na mě koukali v práci divně s tím kolem. A nejen s ním. Dokud jsem se cítila na kolo (do 18. týdne) tak jsem jezdila. Teď se to nějak změnilo a já se najednou na kole úplně necítím - tak jezdím autobusem (paradoxně, když právě začalo jaro 😀).

martiniquest
21. dub 2016

@eviicka Já se zase necítila v prvním trimestru, teď zase úplně dobrý 🙂 Je to individuální, jako všechno.

lutu11
autor
21. dub 2016

Holky,dekuji za prispevky. Pokud to pujde budu v tom pokracovat s mensi vahou. A pokud me zacne bolet bricho, tak s tim prestanu. Nerada bychom o dite prisla...

ladyhacek
21. dub 2016

podle mě když se člověk cítí dobře tak může vše, ale s mírou 🙂. Já snad četla zátěž do 10kg > tak nevím
@lv ale prvorozené dítě zvedají všichni 🙂
Já jsem na konci těhu hodně uklízela - ale i tahala a přerovnávala věci na zahradě zda to bylo tím nebo stresem nebo to tak mělo být nevím, ale měla jsem vysoký tlak a vyvolávali mi nakonec porod (ale asi o 14 dní) S druhým bych byla opatrnější, ale to s mám synem asi nepůjde 😀

puresin
21. dub 2016

@lutu11 Ja musim nosit 12kg milacka, schody nahoru, schody dolu, a ani jsem o tom vlastne nepremyslela. Nic me neboli ani netlaci, tak nezbyva nez doufat, ze priroda je chytrejsi nez nase tabulky a doporuceni. 🙂

ivetka0007
1. čer 2016

@lutu11 gratuluji k těhotenství 🙂 A ohledně tvojí otázky, my také děláme práce kolem baráčku protože ho potřebujeme dodělat a zkolaudovat. A je pravda, že kolečka tedy nevozím ani nedělám nic namáhavého co by mi mohlo uškodit...myslím si, že v 1.trimestru který je nejdůležitější by ses měla šetřit a nic neriskovat...ono ti ani tvoje okolí nedovolí abys něco takového dělala...nenechají tě pak ani rozrolovat koberec nebo nosit podnos s kafem...za mě rozhodně hodně odpočívej, já osobně bych mohla spát celý den jak jsem unavená 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru