Ahoj, chtěla bych se zeptat jak podrobně mám znát zdravotní stav budoucích prarodičů případně tetiček a strýčků? Z mé strany to dohromady dám, ale z manželovi strany je to trochu komplikovnější. Jsem na začátku 8.týdne, takže to zatím nechceme nikde říkat, ale pokud budu potřebovat vědět choroby (a že jich asi bude ☹ ), tak je pravděpodobné, že buď pochopí, proč se ptám a nebo se zeptaj....
V porodnici po mě chtěli pouze osobní anamnézu moji a manžela. Nějaké ty nemoci v rodině byly, ale mě prostě přišlo blbé se babiček vyptávat na takový věci... Ale ani se na to nějak neptali v porodnici 🙂 Zatím to neřeš a ptej se, až to budete chtít oznámit, respektive až potom.
@alena_z_benesovska myslim, ze na tohle by se nekdo ptal, jen kdyby k tomu byl nejaky duvod. U dcery jsme byli na geneticke konzultaci, byl tam se mnou i partner a tam se doktorka ptala na nemoci v me i partnerove rodine. Vcera jsem si byla potvrdit registraci v porodnici a pani se mnou vypisovala jen nemoci mych rodicu a bratra. Jinak se na nemoci v rodine snad nikdo neptal.
@madre1 patrně kvůli vrozeným dispozicím k některýmu onemocnění (diabetes, cévní příhody, rakovina prsu...) 😕
@alena_z_benesovska nemusíš, já stěží dala dohromady diagnózy mojí rodiny a na rodinu od otce se nikdo neptal. A pokud nemaj v rodině něco fakt závažnýho, třeba hemofilie a tak, tak je to stejnak úplně jedno 😎
To se hodí tak akorát na genetický rozhovor, jinak to ani nepotřebuješ.
Já to stejně dohromady nedala 😉
@alena_z_benesovska Vzhledem k tomu, že jsou moji rodiče rozvedení od mých dvou let, anamnézu z této strany fakt nedostanu... takže věřím, že to nebude třeba, protože i kdyby bylo, nemám sanci to zjistit...
taky jsem to potřebovala jen na genetický pohovor, ale manžel je adoptovaný, takže jaksi nic nevíme... možná ještě v porodnici se ptali, ale jistá si nejsem...
Všechny ne, jen ty genetické - vrozené vady a jen u prarodičů.
No me se u apolonare ptali i na co zemreli moji prarodice a v jakem veku.
já u registrace u pediatra říkala, ale samozřejmě to, co vím /cévní příhody, cukrovka../ určitě toho mraky maminek ví zlomek..
@mon_88017 ,...................to mě samozřejmě došlo,ale nenapadlo by mě pátrat po vrozených nemocem v manželově rodině 😅 Cukrovka se určitě nedědí přes koleno-ta se řeší jen případě,kdy se na ní léčí nastávající rodiče a ne prarodiče nebo jiní příbuzní.Mě se gynekolog ptal pouze na vrozené vady u mě a manžela.To co,bylo přes koleno už ho nezajímalo 😉
@madre1 spousta nemocí má dědičnost poměrně zapeklitou, takže je dobrý o nich vědět, ale to se většinou týká tak závažných chorob, že by o nich tazatelka asi věděla 🙂 A třeba diabetes mýho doktora zajímal v obou rodinných větvích, ono asi záleží, kterej felčar se v tom jak moc nimrá 😉
Ahoj, děkuju za informace! Myslím, že tam máme cukrovku, infarkty, rozštroušenou sklerozu, rakoviny a tak... prostě samé bezva věci. ☹
@alena_z_benesovska Tak to tam máte co většina, nijak se tim nevzrušuj 😉
Já jsem také z Benešovska a na genetice jsem kreslila takový strom, jak z mé, tak přítele strany a šel až k prarodičům přítele a jejich sourozencum, paní doktorka je velmi pečlivá, ale zase jsem ji opravdu věřila. Asi bych při nějaké příležitosti hodit hovor nenápadný s tchyni 😀
@kamino Ahoj, a tos kreslila v nemocnici? Já mám gyndaře tam... Kdy se chodí na genetiku? Můj muž mi právě oznámil, že to na mě je už stejně vidět, takže to už asi dlouho neutajíme...
@alena_z_benesovska ne, chodila. Jsem k MUDr Hirshovi do polikliniky a genetika byla o patro výš. Moc milá a hodná lekarka.
Me se na to ptali pri I. screeningu a neptali se nijak konkretne, jen jestli se v moji rodine vyskytuje nejaka dedica choroba, manzel je nezajimal.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@alena_z_benesovska ,.............................nechápu souvislost? 😕