Musím znát všechny nemoci budoucích prarodičů?

Ahoj, chtěla bych se zeptat jak podrobně mám znát zdravotní stav budoucích prarodičů případně tetiček a strýčků? Z mé strany to dohromady dám, ale z manželovi strany je to trochu komplikovnější. Jsem na začátku 8.týdne, takže to zatím nechceme nikde říkat, ale pokud budu potřebovat vědět choroby (a že jich asi bude ☹ ), tak je pravděpodobné, že buď pochopí, proč se ptám a nebo se zeptaj....

madre1
4. pro 2014

@alena_z_benesovska ,.............................nechápu souvislost? 😕

nuali
4. pro 2014

V porodnici po mě chtěli pouze osobní anamnézu moji a manžela. Nějaké ty nemoci v rodině byly, ale mě prostě přišlo blbé se babiček vyptávat na takový věci... Ale ani se na to nějak neptali v porodnici 🙂 Zatím to neřeš a ptej se, až to budete chtít oznámit, respektive až potom.

palomitacheca
4. pro 2014

@alena_z_benesovska myslim, ze na tohle by se nekdo ptal, jen kdyby k tomu byl nejaky duvod. U dcery jsme byli na geneticke konzultaci, byl tam se mnou i partner a tam se doktorka ptala na nemoci v me i partnerove rodine. Vcera jsem si byla potvrdit registraci v porodnici a pani se mnou vypisovala jen nemoci mych rodicu a bratra. Jinak se na nemoci v rodine snad nikdo neptal.

mon_88017
4. pro 2014

@madre1 patrně kvůli vrozeným dispozicím k některýmu onemocnění (diabetes, cévní příhody, rakovina prsu...) 😕
@alena_z_benesovska nemusíš, já stěží dala dohromady diagnózy mojí rodiny a na rodinu od otce se nikdo neptal. A pokud nemaj v rodině něco fakt závažnýho, třeba hemofilie a tak, tak je to stejnak úplně jedno 😎

terinda
4. pro 2014

To se hodí tak akorát na genetický rozhovor, jinak to ani nepotřebuješ.
Já to stejně dohromady nedala 😉

nita1984
4. pro 2014

@alena_z_benesovska Vzhledem k tomu, že jsou moji rodiče rozvedení od mých dvou let, anamnézu z této strany fakt nedostanu... takže věřím, že to nebude třeba, protože i kdyby bylo, nemám sanci to zjistit...

lenicka07
4. pro 2014

taky jsem to potřebovala jen na genetický pohovor, ale manžel je adoptovaný, takže jaksi nic nevíme... možná ještě v porodnici se ptali, ale jistá si nejsem...

petrusew
4. pro 2014

Všechny ne, jen ty genetické - vrozené vady a jen u prarodičů.

mamkamarketa
4. pro 2014

No me se u apolonare ptali i na co zemreli moji prarodice a v jakem veku.

lv
4. pro 2014

já u registrace u pediatra říkala, ale samozřejmě to, co vím /cévní příhody, cukrovka../ určitě toho mraky maminek ví zlomek..

madre1
4. pro 2014

@mon_88017 ,...................to mě samozřejmě došlo,ale nenapadlo by mě pátrat po vrozených nemocem v manželově rodině 😅 Cukrovka se určitě nedědí přes koleno-ta se řeší jen případě,kdy se na ní léčí nastávající rodiče a ne prarodiče nebo jiní příbuzní.Mě se gynekolog ptal pouze na vrozené vady u mě a manžela.To co,bylo přes koleno už ho nezajímalo 😉

mon_88017
4. pro 2014

@madre1 spousta nemocí má dědičnost poměrně zapeklitou, takže je dobrý o nich vědět, ale to se většinou týká tak závažných chorob, že by o nich tazatelka asi věděla 🙂 A třeba diabetes mýho doktora zajímal v obou rodinných větvích, ono asi záleží, kterej felčar se v tom jak moc nimrá 😉

alena_z_benesovska
autor
5. pro 2014

Ahoj, děkuju za informace! Myslím, že tam máme cukrovku, infarkty, rozštroušenou sklerozu, rakoviny a tak... prostě samé bezva věci. ☹

achjonetusim
5. pro 2014

@alena_z_benesovska Tak to tam máte co většina, nijak se tim nevzrušuj 😉

kamino
5. pro 2014

Já jsem také z Benešovska a na genetice jsem kreslila takový strom, jak z mé, tak přítele strany a šel až k prarodičům přítele a jejich sourozencum, paní doktorka je velmi pečlivá, ale zase jsem ji opravdu věřila. Asi bych při nějaké příležitosti hodit hovor nenápadný s tchyni 😀

alena_z_benesovska
autor
7. pro 2014

@kamino Ahoj, a tos kreslila v nemocnici? Já mám gyndaře tam... Kdy se chodí na genetiku? Můj muž mi právě oznámil, že to na mě je už stejně vidět, takže to už asi dlouho neutajíme...

kamino
7. pro 2014

@alena_z_benesovska ne, chodila. Jsem k MUDr Hirshovi do polikliniky a genetika byla o patro výš. Moc milá a hodná lekarka.

aakashaa
3. led 2015

Me se na to ptali pri I. screeningu a neptali se nijak konkretne, jen jestli se v moji rodine vyskytuje nejaka dedica choroba, manzel je nezajimal.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru