Musí mě zaměstnavatel v těh. přeřadit na jinou práci?

babeta162
29. srp 2016

Dobrý den,

jsem tu nová a potřebovala bych poradit. Jsem v 9tt a v práci jsem požádala o přeřazení na jinou pozici. Pracuji jako operátor ve výrobě, kdy celých dvanáct hodin stojím u lisu, a dělám i noční. Občas se nevyhnu tahání těžkých věcí, kolikrát si ani na záchod nedojdu, kromě přestávky, které jsou strašně nepravidelně a jedna půl hodina a pak patnáct minut. Prostě fyzicky a i psychicky náročná práce. V práci jsem tedy žádala o přeřazení, jen ranní a osmičky. Bylo mi řečeno,(potom, co mě rovnou posílali na neschopenku) že práci pro mě nemají a že za zákona nemají povinnost mě nenechat dělat noční a ať tedy přinesu doporučení od lékaře, co můžu a nemůžu dělat. Doktor mi dal nějaký formulář, že prý to je ono. Podle mě to nebude stačit ale zajímalo by mě, jestli mi zaměstnavatel musí umožnit, co jsem žádala nebo ne?
Omlouvám se za dlouhý dotaz a předem děkuji za odpovědi 🙂

monikagurthova
29. srp 2016

Ahoj ze zákona nesmí těhotná delat noční a musí byt prerazena na lehčí pozici pokud pro ni zaměstnavatel onu pozici ma jinak můžeš jít na neschopenku.

tery_s
29. srp 2016

Přesně tak, pokud zaměstnavatel najde vhodné umístění s lehčí práci a jednosměrný provozem, měl by ti umožnit přeřazení. Pokud už rovnou řekl, že taková pozice tam pro tebe nebude, je lepší jít na neschopenku

zmrz_lina
29. srp 2016

Nebud blba a nechoď na neschopenku. Pokud pro tebe zaměstnavatel nemá pozici vhodnou pro těhotné, jsou to tzv. překážky na straně zaměstnavatele a muzes zůstat doma za plny plat a bez omezení vychazkama. Tebe nemusí zajímat, ze místo nemá. To je jeho problem. 😉

tulikiss
29. srp 2016

@babeta162 se zacatkem co holky radi se zbytkem rozhodne ne... je povinnen te preradit protoze nocni delat nesmis, pokud nema jinou pozici jde o prekazku ze strany zamestnavatele a mela y si byt doma na prekazkach.... tedy 100% platu... proc by ses mela omezovat vychazkama a brat min penez jenom proto ze on nema jinou praci...

babeta162
autor
29. srp 2016

Děkuju všem za rady 🙂 nechci právě být doma na neschopence, omezená vycházkama a za málo peněz. U nás je to právě tak, že žádná těhotná, tam nezůstala a hned byla doma. Takže jsem očekávala problémy. Zítra nebo ještě dneska, podle toho, jak si na mě udělají čas, tam jedu to dořešit.

tery_s
29. srp 2016

@babeta162 u nás teda taky nikdy nezůstaly holky a už vůbec ne doma za plat, ale když se to dá vyřídit proč asi ne. Já bych si nechtěla dělat nějaký problém před mateřskou, protože jsem potom při RD začala dělat na zkrácený úvazek pár dní do měsíce, jak se nam to v rodině hodilo a musím říct, že nebyl v práci jediný problém, naopak mi vyšli vstříct ve všem, kdybych dělala nějaké problémy a tahala ns ně zákony před MD asi by to bylo dost jiné 🙂 nevím,nemám od nikoho zkušenost že by nešel na neschopenku

babeta162
autor
29. srp 2016

@tery_s jo, věřím tomu, že od nás holky zůstaly doma určitě taky na neschopence, ono je to asi jednodušší než se dohadovat.
Ale já nemám v plánu se pak do stávající práce vracet, stejně jsem to chtěla vydržet do konce roku a pak skončit. Takže mě nějaké dohady vůbec nevadí a na neschopence nechci skončit, pokud k tomu není nějaký důvod.

xpila
29. srp 2016

@monikagurthova @tery_s Na neschopenku fakt ne, největší blbost, co by mohla udělat!
A to není žádné dělání problémů, máš na to nárok. Naopak takhle zneužíváš neschopenku, protože na ní němáš co být, když ti ic není.

@babeta162 Určitě na tom trvej a nenech se dotlačit na neschopenku, není k ní důvod. Nehledě na to, že ti ji dotktor ani nemusí napsat, když ti nic není.

tery_s
29. srp 2016

Kvůli riziku se píše neschopenka pokud se v práci setka s chemickými látkami, biologickými materiálem ard. Určitě to není zneužívání to by to ten gynekolog nepsal. Já teda měla na neschopenku i pěkné peníze byla jsem na ni 3m. Potom mateřská a spíš jsem byla ráda za možnost výdělku při RD protože to je bída 😀 je to na každém a určitě jde o druh práce, kdybych nedělala ve zdravotnictví asi bych zůstala déle pracovat jako těhotná někdo může pracovat celé tehu když je práce v pohodě. Hezký den

cizinkaa
29. srp 2016

@tery_s Kolik jsi měla na neschopence?

yelowangel
29. srp 2016

Taky jsem to řešila, taky se mě snažili dotlačit na neschopenku a týden mě vůbec nic neřekli o překážkách v práci - v ty době jsem neměla vůbec tušení že něco takovýho existuje. Nedala jsem se, řekla jsem jim že nevím prč bych měla být na neschopence když nemám rizikový těhotenství a kvůli nim si jim rozhodně vypisovat nenechám tak mě nechali doma. 2 a půl měsíce jsem byla doma a brala 100% plat, to že nemají práci je jejich problém oni jsou povinni zajistit bezpečnost práce. Po těch skoro 3 měsících jsem na měsíc šla do práce znovu jenom proto aby tam houpala nohama a občas vzala do ruky koště nebo houbičku na nádobí. Ale měli pocit že mě neplatěj jenom tak. Nicméně mě bylo sděleno že se uvidí jak to bude s prací po návratu z mateřské takže počítám že si budu muset hledat nový místo. Aspoň vím že mám začít po něčem koukat jakmile se bude blížit třetí rok.

xpila
29. srp 2016

@tery_s Je to zneužívání. Pokud pracuješ s chemickými látkami nebo něčím podobným, tak je povinnost zaměstnavatele to vyřešit. Neschopenka je od toho, že jsi práce neschopná, tedy máš takové zdravotní problémy, které ti znemožňují vykonávat práci. Takže pokud ti doktor vypíše PN jen tak, kdy ti nic není, tak je to podvod. Přečti si nejdříve příslušné zákony.

tery_s
29. srp 2016

@xpila pracovala jste ve zdravotnictví ? Jestli ano ukažte mi tam možnost nepracovat s biologickými materiálem a chemickými látkami navíc zátěž s klienty. To by mě museli preradit na ředitelství 😀 zákony mi jsou k ničemu, jsem ráda jak to bylo a mám hezké stabilní zaměstnání, mě o nic nejde, zakladatelka má určité právo si vyžadovat určitě podmínky, jak uvádíte. Hezký den

xpila
29. srp 2016

@tery_s Já snad někde píšu, že vždy musí být jiné místo? Napsala jsem, že to musí zaměstnavatel vyřešit - pokud nemá jiné (vhodné) místo, tak se jedná o překážky na straně zaměstnavatele. Tečka. Tak to prostě je.
Bohužel naprostá většina o tom neví a nechá se z vlastní blbosti dotlačit na neschopenku a pak jen fňuká, že má málo peněz a vycházky. (Není mířeno konkrétně na tebe, ale obecně, je to tady dnes a denně).

tery_s
29. srp 2016

@xpila napsala jste mi, že jsem zneužita PN což není pravda, nebyla jsem ty 3m. Sschopna nadále pracovat , nejsem nějaká fnukna ani líná kůže, abych si nechala jen tak psát neschopnost, navíc mi to nabídl sám lékař, když věděl jane mám zaměstnání. Je to individuální,já nikomu neradim aby šel zbytečně na PN. Vaše zkušenosti v této oblasti jsou určitě lepší, zakladatekce jste myslím poradila dobře. Mějte se hezky

xpila
29. srp 2016

@tery_s Kdybys měla zdravotní problémy, tak je to něco jiného, ale ty jsi je neměla, jen jsi to nechtěla řešit se zaměstnavatelem nebo o tom ani nevěděla. Takže zneužila, protože jsi byla práce schopná. Ale to je jedno...

astyna
29. srp 2016

Ono v tomhle je paragraf jedna stránka věci a skutečnost jiná. Mě ve 14tt chtěl napsat gynekolog taky neschopenku,pokud mě nepřeloží. Nepřeložili - nebylo kam, byla jsem jediný zaměstnanec. Tak jsem dostala pomocnici, která vše těžké za mě dělala 🙂 Ne vždy je nutné vytahovat zákony a zbytečně si v práci tížit situaci, když i tak je to napjaté, když na X let odchází schopná zaměstnankyně pryč a musí se za ni hledat náhrada...

tery_s
29. srp 2016

@xpila když myslíte, určitě víte všechno nejlépe a byla jste na mém místě a v mé situaci, taky jste pracovala na stejném místě i oboru. Nereagujte na mou situaci, já ničeho nezneuzila, pokud máte svůj vnitřní problém napište si to na papír a strcte někam 😀 nebo pošlete na všechnu úřady co znáte, jak jsem se proti zákoně chovala 😀

xpila
29. srp 2016

@tery_s Nebuď vztahovačná. A tohle se týká jakékoliv práce, takže i tvé.

somalicats
29. srp 2016

@tery_s Taktéž pracuju ve zdravotnictví, manipulace s léčivy včetně cytostatik je mým denním chlebem. A neschopenka opravdu není řešení. Problém je, že dokud každá zaměstnavateli radši odkýve neschopenku, tak se zaměstnavatelé ani nesnaží hledat pro své těhotné zaměstnankyně jinou práci či je nechávat doma na překážkách.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru