Ráda bych založila diskuzi pro všechny morbidně obézní maminky. Myslím tím aspoň 140kg +.
Zajímají mě zkušenosti s těhotenstvím, porodem, doktory atd.
Prosím, aby nás sem nikdo nechodil urážet, nebo dával zlé komentáře, každý má snad právo na vlastní komunitu. 🙂
@mathilda1 první těhotenství úplně bez obtíží a porod byl bez komplikaci a hned jsem pak fungovala úplně normálně. Doktoři mě nějak neodsuzovali, jako co už asi 20kg lusknutim prstů dolů nedám. Teď jsem těhotná po druhé a opět zatím vše v pořádku jen větší únava mám doma rok a čtvrt holčičku, která mi nedovolí hodit nohy hore. Hlavně klid, tělo to zvládne jen mu věřit a zbytečné třeba neprasecit v jídle nebo nepít sladké vody. Tentokrát jsem ráda, že jsem v péči výživové terapeutky, tak věřím že se i víc díky ní hlídám a váha mi stojí ač minco roste😉😊
Dobrý den, já mám na svých 167 cm 105 kg a doktor neřekl ani slovo. Jen se smál, že by být mnou to té váze vůbec nevěřil. Sice jsem teprve na začátku těhotenství, ale mám spoustu kamarádek, které i přes své zaoblenější křivky porodily bez problémů a naopak (snad mi prominou) vychrtlé trpěly na sále hodiny a nakonec musely na císaře. Ono spíš bude záležet na tlaku a dalších obtížích, které může vyšší váha přinést, ale stejné potíže může mít kdokoliv i s nižší váhou. Já měla 52 kg a tlak 180/90, špatné jaterní testy, padaly mi vlasy a blokovaly se mezižeberní svaly jakmile klesla teplota pod 20°C. Váha vůbec nic nemusí znamenat...
Přeju hodně štěstí a hlavně se nenechte nikým rozhodit!
nebyla jsem tedy až takto obézní, 176 cm a 114 kg v době, kdy mi vystavovali průkazku, těhotenství bylo v pořádku, až na pseudo cukrovku řešenou dietou (neudělali mi správně test, proto píšu pseudo, dietu jsem držela, vysadila jsme až na konci, kdy primáře v nemocnici vyděsila moc nízká hodnota cukru a bál se hypoglykemie) jsem měla celé těhotenství naprosto v pořádku, pracovala jsem, jezdila na výlety, den před porodem vylezla na kopec se zříceninou, abych nemusela na vyvolávání, a porod opravdu přišel, ze sálu odešla po svých bez jediného stehu a už druhý den v porodnici opět lehce pracovala na počítači. Jo a v těhotenství jsem přibrala 1,5 kg.
@mathilda1
Neumim si predstavit jak takhle morbidne obezni clovek pak zvladne peci o dite,obzvlast v batolecim veku kdy jsou deti sakra rychle a nehody otazkou vteriny.
Nebylo by lepsi misto vzajemneho ujistovani se v tom,ze je to vlastne v pohode,se radsi vzajemne motivovat k ziskani zdrave vahy a tim i snadnejsiho poceti,tehotenstvi a porodu?
@zelenaesmolda chapu jak to myslis.... Ale nekdy to jednoduche neni, i kdyz se snazis...... 140+ si predstavit nedokazu, ale i ja s mou vahou nemam problem stacit dvema nerizenym strelam, co maji v zadku vrtuli, behat s nimi u odrazedla nebo cokoli delat.... A co se tyce poceti, tehu a porodu - nebyl zadny problem. Pocali jsme hned, tehu bylo v pohode, porod taky a deti zdrave...... A to, ze budes met idealni vahu ti nezaruci, ze vse bude v poradku
@zrzeckas a ty mas jaky pomer kg/cm jestli to neni tajemstvi? 🙂
Jinak samozrejme ti nikdy nikdo nezaruci hladky prubeh ale kdyz je nekdo takhle obezni tak ma samozrejme daleko vyssi sance komplikaci nez clovek se zdravou hmotnosti
@zelenaesmolda 170cm a vaha.. Nevim jiste 127kg 🤔 odhadem....
@zelenaesmolda to je u vseho, co se tyce obezity... Dr u tehu nenadavaji na vahu jako takovou, ale spis kvuli utz... Ze hur vidi, ale jeden jediny dr k tomu mel pripominku, ostatni v pohode a vse ok, tak nevim.... A jestli to vadi pri ozvach netusim, ty byly v pohode a co jsem byla s holkama na ozvach, tak mela problem stihla (nebo jak to rict, kdyz je tehu), ale ozvy jsou zradne pidle me
@zrzeckas
Tak podle BMI je i tohle obezita 3.stupne,dejme tomu,ze ma nekdo jeste o 13kg vic pri strjne vysce,tam uz se pak pocita kazde kilo.Strasna zatez pro srdce a tehotenstvi tomu neprida.
Nejde o pindani doktoru ale o zdravi te zeny a miminka.
Jo a cukr jsem mela taky v pohode, ale je fakt, ze jsem sladke jako takove omezila vic nez pred tehu (chtela jsem neco hodit dolu nez budu tehi, no prislo to rychle) a kdyz sladke, tak ovoce a vyjmecne neco......... Co jsem si tak vzpomnela... Baculky maji problem v tom, ze by nemeli behem tehu moc pribrat.... Ale me se to netykalo, nepribirala jsem moc, takze nevim, co dr na vahu
@aniea
Jestli ty jsi vychrtlina se 70kg tak ja jsem rodila jako mrtvola se svymi 40 :D
@aniea nezlobte se, ale 70 kg nepovažuju za vychrtlinu (jestli teda nemáte 185+cm). S ultrazvukem souhlasím, ale osobně s tím problém nemám, protože i přes mou váhu nemám na břiše žádnou velkou vrstvu tuku, takže je vše vidět jak má. A rozhodně se distancuji od těch, kteří jsou se svou nadváhou úplně spokojení, jen jsou situace, jako třeba neplánované těhotenství, kdy s tím nejde nic moc dělat. Každopádně, jak už tady taky bylo řečeno, nikdo nikdy a nikomu nezaručí zdravé a bezproblémové těhotenství ani porod. Stejně tak jako obezita může k problémům přispět podvýživa, genetika, prostředí, stres, zranění apod.
@zelenaesmolda nerikam, ze tam je riziko, ale stejne tak muze byt riziko i u stihle zeny a jejich miminka... Obezni zena by si mela vic vzit k srdci uz pred tehu jestli je zdrava nebo ma nejaky zdravotni problem... Jestli je zdrava nevidim problem ve vaze.... Otehotni a mela by si vzit k srdci, co ji, kolik toho sni a jak narusta vaha. Pokud muze hybat se a jen neseset na zadku. Aspon tak jsem to videla ja..... Nerikam, ze jsem spojojena s vahou a snazim se shodit kg dolu jen to trochu nejde.... Na cviceni po celem dni uz fakt nemam naladu a vetsinou ani silu, jsem rada, ze si sednu s muzem a vypnu, ale behem dne na zadku nesedim, to vyjmecne, kdyz si hraji se synem doma.....
@mathilda1 se mnou byla na pokoji v porodnici paní, ta byla oplácaná docela dost, ale ne až takto morbidně a měli špatný váhový odhad. O vice než kilo. Holčička skoro 5 kilo a porod byl dost průser, i když to nakonec zvládli bez nějakých trvalých následků. Doktor jí k tomu řekl, že je u takové obezity problém, že ty odhady jsou hodně zkreslené a ten ultrazvuk prostě není vůbec přesný. Prostě to nejde změřit správně. A moje teta je obézní už fakt hodně a jí se taky spletli o kilo s váhou + kvůli vysokému tlaku vyvolávány porod zakončený sekcí. Po porodu hrozné bolesti zad i kyčlí.
@cherie24 odhady podle utz jsou bezne +- pul kila, to se udava jako odchylka. Vyrazne lepsi odhad ma zkusena PA pohmatem. Porodit se da i bez poraneni i vemike dite, ale chce to podminky, ktere se v nasich porodnicich sezenou spis vzacne. Znam dost stihlejch holek, kterym se opakovaně sekli o kilo, a to se pred porodem resilo, ze ma 5 kg ze sekce..... A kvuli tomu se to resilo desne. Přitom melo 4 kg.
Zada bolí i po normálnim porodu - vetsii zmena teziste v kratkem case. 😉
Ta vaha je omezujici, bez debat! V tydnu jsem byla u rybniku. Prijela pani, 140kg asi ano, chlapecek tak 15mesicu...no uz chodil. Proste mu nestihala. Byla by v pohode, kdyby maly sedel na dece a koukal, jenze na to v 15 mesicich neni zvedavy. Pohybove to nedavala...a byla dost nervozni, nastvana, ze porad neco a nekam chce. Nemazte si med kolem pusu! Je smutny, ze s mamou nebude hrat na honenou, bruslit, lyzovat, mit aktivni detstvi. Neverim, ze spolu chodi na prochazky do lesa, vezme si ho na kolo aj. Zaroven ale nevidim pod poklicku, neodsuzuju. Pokud se na toto ale nekdo opravdu dostane jen svoji zivotospravou a tim ze je liny, je to smutne.
sama teda mám podstatě nižší nadváhu, takže ze své zkušenosti úplně mluvit nemůžu, ale mám pár příbuzných a známých co takovou váhu mají a musím říct že to běhání za batoletem zvládají mnohdy možná i líp než ledaskterá 70kg🙂 Ono někdy může být i dost tlustý člověk relativně fit a hbitý... A z těch problémů co jsem u nich zachytila vím akorát, že měly špatnou viditelnost na UTZ a potom ještě s hojením jizvy po císaři...
@zelenaesmolda to je snad poprvy v životě kdo mě neradi mezi vychrtliny😂
@pavlinaoo taky mě v tomto napadlo spíš, že těhotenství a porod je jedna věc, ale co bude potom, to je věc druhá.. A další problém, který vnímám - asi jsem ještě neviděla obézní maminku se štíhlým dítětem, a nesváděla bych to na genetiku. Prostě tu svou životosprávu předávají dál, a to dobře není.
@aniea
Protoze sama jsem vychrtlina,mam o 30kg min nez ty tak se nediv :D
@sirinfirst dojed se podivat 😃 ja i dve segry jsme baculky... Deti v rozmezi 2-18 let a jsou stihle..... Ti starsi dostali prasky na svou nemoc po kterych se zvedne i dost chut k jidlu, neco nabrali, ale videt to neni a jsou i tak chudi
@mathilda1 otehotnela jsem kdyz jsem mela 80kg, nabrala dalsich cca 20kg.. A uz tehdy se na me divali všichni skrz prsty, jen nikoho uz nezajimalo ze se lecim se stitnou zlazou.. Otěhotnět se mi nedarilo tri roky, nez prisli na hypothyreozu, teprve po zaleceni se zadarilo ale zhubnout jsem nestihla. Mela jsem rizikove těhotenství od 25tt, planovany cisar byl na 21.1.2017 no syn se narodil prirozene 21.12.2016, behem asi tri hodin.. Nebylo to uplne ok, byl mesic v inkubátoru.. Ale ja vlivem stresu nedokazala kojit, behem toho mesice jsem zhubla na 70kg, nejedla jsem, jen pila abych sebou nesvihla.. Nervy na pochodu, no co vam mam rikat.. Kdyz jsme se vratili domu, vse se zklidnilo, brala jsem leky na stitnou zlazu, uz nekojila ale daval UM, bla vic v pohode.. Jedla zdraveji a pravidelně, hodne pila.. S kocarkem jsme se ven dostali sice az za tri mesice kdy mel syn konecne 3kg a nebyla taková zima, ale rodina a chlap pomahali a ja si dala kazdy den sviznou dvouhodinovou procházku. Do roka jsem mela necelych 60kg na kterych se drzim doted 🙂 nebyla to touha zhubnout, na diety a cviceni me neuzije ale spravny zivotni styl a prirozeny pohyb a hlavn zaleceni udelaly svoje 🙂
Tim chci rict, ze je jedno kolik kdo váží, jakou ma barvu nebo pohlaví.. Kazdy m pravo na spokojeny zivot a ti kteri se posmivaji jsou ubozaci.
@sirinfirst Právě proto, že jsem tlustá (168cm/92kg, takže bohužel obezita), dělám všechno pro to, aby moje děti nebyly. Vařím celkem zdravě, jenže já zajídám stres, takže prasím, když už děti dávno spí... naše děti jsou všechny tři úplně zdravé štíhlé děti. Já mám problémy s váhou od dětství a nedopustím, aby ony řešily totéž. Je to hrozný.
Těhotenství s víc jak 100kg si nechci ani představovat, na ty jsem se naštěstí ani jednou nedostala. Už takhle mě strašně bolela záda, nohy, sotva jsem vylezla schody (bydlíme ve 4.p.), měla jsem vyšší tlak... Není o co stát a není pravda, že to nenese zvýšená zdravotní rizika. Samozřejmě nese a je nesmysl si namlouvat, že ne.
@zrzeckas
@madbetka to je super.. já mám obézního manžela, a on to má právě taky tak, že nechce, aby děti dopadly jako on (babička nechápe, prý on sušenky na svačinu dostával normálně, proč děti nemůžou).. možná to vnímám moc kriticky, tak si všímám spíš těch silnějších dětí, ale zdá se mi, že ten model se prostě ve většině případů opakuje - nepříklad dcera má ve třídě holku (1. třída), která bude vážit minimálně jednou tolik, co ta naše. Je opravdu obrovská a každý den má sladkou svačinu.. to nepochopím prostě
@sirinfirst souhlasim, ze jde spis videt, ze pevni rodice maji pevne deti...... Ne ze bych nechtela svym detem dopřát, ale nesmi se to prehanet. Mala treba da prednost paprice pred cokoladou a jsem za to moc rada. Ano odneses si zivotospravu z detstvi, ale v dospelosti, kdyz ne i drive, ti to muze dojit a delas to uplne jinak nez to bylo u vas, kdyz si vyrustala. Jako u tveho manzela nebo u nas.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já sice nemám 140 kg a výš, ale jsem oplacanejsi. Ale nevidím důvod proč by se vám měl někdo smát. Já myslím že to zvládnete bez problémů. Spolužačka je morbidne obézní a má spokojeně 3 děti, o žádných zvláštních podminkach v těhotenství nemluvila.