Ahoj holky, možná trosku zvláštní téma... Avšak mám potřebu se zeptat.. Měl někdo z vás problém s pojmenováním dítěte? Teprve jsem dostala těhotenskou kartičku, ale místo radosti zažívám panickou hrůzu. Můj přítel a jeho rodina do mě neustále něco hustí. Ze začátku to bylo vážně hezký, samé gratulace a starostlivé otázky jak mi je jestli něco nepotřebuju. Jenže pak jednoho večera při návštěvě padlo jméno dítěte. Přítel to předtím nějak neřešil chtěl nechat výběr na mě...... Jenže najednou jeho rodiče prohodlili něco v tom smyslu, ze musí mit dite jméno po něm. Nesouhlasila jsem první důvod je, ze jeho jméno neni zrovna nejhezčí a nemám ráda tyhle dědické sklony na jména. U nás v rodině se to nedělá. Hrozně je to naštvalo. Dva týdny se semnou vůbec nebavili. Pak mi začali volat jeho příbuzní, ze jestli tomu dám jiné jméno tak jeho příjmení to mit teda nebude a nesmí. Dokonce blabolili i něco v tom smyslu, ze to určitě mám s někým jiným. Hrozně mě to urazilo. Mám k nim zakázáno chodit, dokud to neudělám tak jak chtějí. Přítele asi dost zpracovali, protože najednou mi cpe to samé co oni. Nelíbí se mi tenhle styl vydírání o to víc to nechci udělat jak mi někdo diktuje. Měl někdo z vás podobný problém?
@hermelinah jeee dekuju to se mi ulevilo, ze nejsem jedina kdo si tohle myslí 🙂
tohle sem nezazila, protoze ja dala jmeno po manzelovi i kdyz mu to bylo jedno a neresil to, ale rozhodne bych se nenechala vydirat. Prvni je ale tohle si vyresit mezi vama dvema. S pritelem se musite dohodnout a nikdo z rodiny nema nejmensi pravo do toho kecat, a rozhodne bych to ani nedovolila. Vy jste rodice a o tom rozhodujete jen vy. Ted je to jen "blby" jmeno co to bude priste... nastav si pravidla a meze zavcas. Rozhodne by me ale mrzelo, ze je pritel na jejich strane a nezastane se me. Asi by to chtelo nejdrive poresit vas vztah a pak az jmeno ditete(na to mate nastesti par mesicu cas). Pribuznym bych rekla ze to neni jejich starost a o tom jake bude mit jmeno a prijmeni rozhodnete vy a oni at se nestaraji. Obavam se ze po tomhle vydirani a osocovani ze ho mas s nekym jinym a zakazy k nim chodit se vztahy tak narusi, ze uz to vzdy bude stat za prd. ☹ Ted je dulezity udelat si jasno s pritelem jak to bude a jeho rodinu nechat stranou, at se stavi klidne na hlavu je to vase dite.
Přesně tak !!!! Přece mi stařešina nebude diktovat jak pojmenuju své dítě !!!!! Nám se třeba líbi že máme doma Honzíka a chlap i děda jsou Honzové ...... ale bylo to čistě naše rozhodnutí a setkali jsme se i s odsuzováním že je to ujeté nebo trapné atd...... myslim že kdyby ale měl chlap jméno např.: Bořivoj tak tohle bych nikdy nedala 😀 takže se určitě nedej zvyklat stůj di za svým a stejně až bufe prcek na světě vyměknou a bude jim to jedno 😉 🙂 drž se a nepolevuj 🙂
Omlouvám se za hrubky pišu na mobilu a občas se objeví pismenko co jsem se překlikla 😀
muz se jmenuje po tatovi... je to fakt pekelny a osklivy, mne to prijde divny (uz jen proto ze tricetiletemu chlapovi furt rikaj zdrobnele aby se to rozlisilo). kdyby nekdo chtel abych syna pojmenovala po tatovi, tak bych to nikdy v zivote neudelala ani za cenu rozhadani se s pulkou rodiny... Ne... ja jsem proste proti...
Hele pribizni, za tema zavres dvere. At si tchyne porodi a vychova vlastni dite, proste tak ci onak ji rict, ze tohle je vase starost, sorry, nicmene vzdycky mas moznost se od tlaku zvenku vzdalit. Ale mnohem horsi je ta ” podpora” partnera. Aspon jeden z vas je teda dost nevyzralej, kdyz na svou tehotnou partnerku tlaci pres jmeno. Protoze tehotenstvi je jen zacatek, ze, pak se tchyni nebude neco libit a co, zmobilizuje celou rodinu, zacne vydirat? Poradne to vysvetli priteli a pak narovinu tchyni, ze tohle jednani je ponizujici, a jestli stoji o dobry vztah s vami a vnoucetem, tak at se nauci respektovat, i kdyz jim je jmeno atd proti srsti.
@tulikiss Ano to máš naprostou pravdu. Vznika z toho celkem ostrá válka.... přitom jsem to tak nadhodila, že by se mi líbilo tohle a tohle jméno a nez jsem se vzpamatovala dělali ze mě nějakou idiotku. Přítel nejdřív byl na mojí straně a najednou zase ne. Snažila jsem se to s nim samozřejmě s rozumem probrat a řekl mi, že jeho rodiče nejspíš mají prostě pravdu. Hodně se mi tím on i oni znechutili, jsem rozumná vse zvládnu v pohodě probrat, ale aby na mě někdo útočil, že to mám s někým jiným... Docela úlet.. Jinak děkuji za názor 🙂
@pucka123 dekuju moc právě, že jeho jméno je něco v tom stylu jako Bořivoj prostě strašné jméno :D :D
@anetka1701 Ano přesně tak... Ještě jak se pak říká starej mladej a mini to je prostě hrozny.... -. -
@maii ano to jsem se samozřejmě snažila s ním probrat, ale nic s ním nehne. Je jedinacek a podle me i celkem mamanek. Nechápu proc tak vydiraji přitom o nic nešlo jen jsem rekla co by se libilo mě... No děs...
Taková maličkost, jako volba křestního jména (která by samozřejmě měla být jen v kompetenci tvojí a tvýho přítele) a taková reakce ! Jako spouštěč takovýho nátlaku, vydírání a urážek mi taková malichernost jako volba jména fakt nepřijde normální. Už se tak jeho rodina někdy v minulosti projevila? Promluvila bych si s přítelem, jestli tuší, co se děje, asi to s jeho rodinou do budoucna teda idylický mít nebudete...
@saoirse Nooo když to tak vezmu tak je několik bratrů v jejich rodině a dědí neustále ty samá typická jména. Karel, Bohouš, Miloslav atd. Jsou hrozně zaujatý co se jmen týče. Podle všeho to vypadá z jejich pohledu jak kdybych jim chtěla zkazit tuhle tradici. Přitom nechápu co je na tom tak úžasného dávat pořád ty samá jména. No jeho rodina se vzdycky do všeho hodně pletla, ale nikdy takovým hnusným stylem. S Přítelem jsem mluvila a mlel něco o tom, že na tom asi něco je a že mu určitě kamarádi taky budou říkat jak je to divny. Když jsme se bavili o svatbě co jsme chtěli tak za dva roky, řekl mi, že ja i to dítě nemam narok na jeho prijimeni když tohle udělám, ze bych ja i maly si nechala to svoje. No hnus nejradsi bych ho kopla do prdele a udělala papá..
Hele v klidu, třeba to bude holčička a tohle vůbec řešit nebudete, hlavně se nenech do ničeho tlačit. V klidu si promluv s přítelem a pokud s nim nebude řeč a bude se takhle hnusně chovat i nadále tak je to teda od něj pěkně sobecky a detinsky, že se nechá zmanipulovat. A nakonec... Kdo píše jména děti v porodnici? Ty! Když s tím nebudeš souhlasit tak se tak prostě jmenovat nebude. A s tím příjmením, proč by mělo mít nutně dítě po otci, když by byl proti, vždyť může mít i po tobě a nikdo nemůže říct ani ň. 🙂
@koblizek3666 promin ale tohle mi rict pritel tak ho kopnu do prd.le. jaky zaslouzit, ja sem nejaka sluzka ktera si musi neco vyslouzit, on je snad nejakej princ nebo co ze si clovek musi zaslouzit jeho prijmeni. koukam ze tvuj pritel je uplne stejny jako jeho rodina. on te vydira taky, a je jen na tobe jestli mu to dovolis nebo ne. za me... nikdy nikomu bych nedovolila takhle se mnou jednat, pokud pro nej nejsem rovnocenny partner tak at tahne. co bude az budes na rodicaku a financne na nem zavisla v cem vsem ti bude rozkazovat a ty se muset podridit.
@martinka1996 no holčička to jsem úplně zapomněla napsat... Chtějí aby to bylo jméno po jeho matce... Normálně mi z toho hrabne brzo 😂😂
Je mi líto, co prožíváš. Já si toto naštěstí ušetřila jinou nehezkou situací v rodině. Přítel v době, kdy jsme čekali první dítě nebyl s rodinou ani v kontaktu. Jméno si vybírali sami. Já se ho teda ptala zda chce jméno dát po něm, taky to nemám ráda, ale on naštěstí ani nechtěl 😀 A že bude příjmení po mě jsem mu spíše oznámila. On měl i myšlenky, že pokud bychom se pak vzali, že změní příjmení na naše. Takže díky tomu, že rodina do ničeho nekecala jsme měli klid a nemuseli se dohadovat 🙂 Když bylo synovi 8m, tak jsme se teprve seznámili a začali stýkat. Myslím, že s tím, že nejsme svoji a že se syn jmenuje jménem i příjmením jinak, mají problém dodnes. Hlavně tedy patriarchální tchán.
Je těžké ti radit, že si do toho nemáš nechat kecat, když zpracovali i přítele a vnesli vám nepohodu domů. Ideální by bylo, kdyby on uznal, že je to jen vaše věc a vaše rozhodnutí a ostatní ho musí respektovat, i kdyby se jim sebevíc nelíbilo a že otce nedělá ani jméno ani příjmení! Věř mi, že to, že bys ustoupila ti do budoucna v ničem nepomůže. Je to jen začátek ledovce a je dobré si určit pravidla a postavit se na zadní a dát hranice hned teď.
@tulikiss Ano taky nad tim týden taky přemýšlím, že se sbalim a reknu mu nazdar. Představila jsem si jak mu rikam o peníze na pleny a on mi třeba rekne,, no tak to mas smulu neni to po mě ".
Zatím jsem na týden u mami rekla jsem, že chci být v klidu a bez stresu. Tak uvidíme jestli zapojí mozek a dojde mu jak je to hloupý chování z jeho strany.
@saoirse hlavně to nebude asi moc idylické ani se samotným partnerem. protože jedináček mamánek, který se nechá rodinou takto utlačovat, drží hubu a krok...vím své...bohužel ☹
@koblizek3666 no to snad ne!!! Tak to tě obdivuju, že nemáš ještě sbaleny a nejedes nekam na pustej ostrov :D vůbec bych si do toho nenechala kecat, protože ti budou kecat už do všeho a pokud ustoupís ted tak už budeš ustupovat pořád. Je to mimi tvoje a tveho přítele, meli byste se domlouvat především spolu a v klidu. A pokud tě bude do toho tlacit i on tak bych si to prostě libit nenechala a dala jmeno jaký chci ja a příjmení po tobě. 🙂
@koblizek3666 hele, víš co? když tak čtu ty tvé další příspěvky...ať si celé to svoje slavné příjmení strčí celá rodinka víš kam...však s tím tvým ti nijak špatně nebude 😉 vydírat se fakt nenech. já už bych teda jejich příjmení nechtěla ani po svatbě. prostě z principu. ale já jsem možná moc magor 😀
@blahova_andrea Jee tak to je super, ze jste se takhle shodli 🙂. Pani tak to je docela zvláštní, že to tchanovi vadí když jsi ho poznala až když bylo klukovi 8 let. Ty rodiny jsou nekdy fakt na hlavu 🙄🙄😀... No kdyby mi třeba hned na začátku řekli udelejte si to jak chcete tohle by nas potěšilo tak oka asi bych nad tim jakoby uvažovala... Ale musím teda říct, že moje povaha je takova klidná trošku flegmous, ale jakmile mi někdo něco prikazuje nebo vydira tak se seknu a nehne semnou absolutně nic.... 😀 to je pak klidně pošlu do háje vsechny.
Asi bych se trochu připravila i na to nejhorší že prostě zůstaneš s dítětem sama. Neříkám že se to stane ale co když mu to nedojde? Chlapovi bych řekla že prostě tyhle jména ne a jestli se mu to nelíbí nemusí být v rodným listě a dítě si pojmenuješ tak budeš chtít ty a otcovství se teda pak bude řešit přes soud.A jeho rodině bych natvrdo řekla že jestli se jim to nelíbí a maj pocit že to není jejich příbuzný tak ho taky nemusej vůbec vidět a víc bych se s nima nebavila až do porodu. Jednak abys měla klid a jednak pokud jim to s porodem nedojde nedojde jim to pravděpodobně už nikdy a poslouchat jak tvoje dítě navádí proti tobě není nic příjemnýho (vlastní zkušenost)
@blahova_andrea a jeje... mě prijde, že všichni jedinacci pokud nejsou 50km od rodičů tak jsou k nim úplně pripoutany 😑...
@blahova_andrea haha tak to já jsem taky celkem magor 😀😀 i oni mě trochu tak berou nemaj radi prostě jinej názor.. A to prijimeni je taky strasny tak at si ho strcej třeba do pr***
Cože? No to snad není ani možný takový chování. Taky nemám ráda jména po rodičích ale to není podstatný. Podstatný je, že ti někdo určuje co máš a co nemáš dělat. I kdybys chtěla pojmenovat svoje dite Dařbuján, tak je to tvoje rozhodnutí. Oni si svoje děti porodili, pojmenovali a vychovali, tak ať nechají tebe udělat to stejný.
@koblizek3666 tchánovi vadím já i syn úplně ve všem. to se nedá nic dělat. i kdybychom po uších skákali, nikdy mu nebudeme dost dobří a já to tak beru a ani se nesnažím podlízat 😀 poznali jsme se, když bylo synovi 8 měsíců, ne let 😉 teď je mu 6 let. sice nám poslední dva roky i dost pomohli, ale vztahy to vlastně paradoxně poznamenalo ještě mnohem víc a bohužel i ten mezi námi partnery. prostě celá ta rodina je jiná než co já považuji za dobré a normální a já nezapadám a ani vlastně nechci. vždy jsem si chtěla žít po svém. a to i vůči vlastním rodičům. proč bych měla skákat podle "cizích"? bohužel přítel se pořádně vybarvil až po dvou dětech, já jsem teď vlastně závislá na něm a docela v pasti. vím kam se řítíš. moc ti přeji, aby tvoje cesta nebyla tak trnitá
@yelowangel Nad tím jsem hodně přemýšlela a podle mě to tak nakonec dopadne. Četla jsem tu hodně diskuzí což můj problém vlastně oproti nějakým ženám /slecnam je vlastně prd... Ale proč by měl bejt člověk nestastnej.. Jsem mladá holka bude mi 23, pracuju převážně z domova při nejhorším prostě budu sama, ale hrdá.
@koblizek3666 Ty jo, to koukám, co se může začít dít, když se začne řešit jméno... Na jeho rodinu bych se vykašlala. Jejich chování by mě velmi urazilo a asi bych už moc o kontakt s nimi nestála. Možná časem, až by to trochu odeznělo, ale stejně by to už asi nikdy nebyl moc vřelý vztah. Snažila bych se ale řešit situaci s přítelem. Očividně si od rodičů nechá dost diktovat a to až tak, že přestává respektovat to, že máte ve vztahu oba stejné slovo a měli byste hledat kompromisy, a ne si něco diktovat. Ale teda chlap, kterej by stál za svou rodinou, když by mě obviňovala z toho, že dítě není jeho, a navíc mi ještě řekl, že ani já ani naše dítě nemáme nárok na jeho příjmení, by měl dost práce s tím, aby si mě udobřil, a pokud by se neomluvil a nezměnil postoj, tak by asi skončil. Tohle je prostě vydírání a nic jiného. To je jako že pokud dítě nebude mít křestní po mě, tak ho nechci, nedám mu ani svoje příjmení. Ok, nechtěj, ty o hodně přijdeš.
mne by hlavne silene vadilo ze nekdo vybira jmeno pro moje dite! Ja ho taham devet mesicu, zvracim, mam boledtli, rodim, budi ho kojit, pecovat o nej... a pojmenuje ho nekdo jinej??? ani smykem... nikdy... o jmenu pouze s tstinkem, ne s babkama (ani stinove...)
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Díky bohu nemám podobnou zkušenost, naopak všichni jména respektují, každopádně chápu,že čím víc někdo něco diktuje tím spíš to tak člověk neudělá. Rozhodně bych dala jméno dle sebe, ať má klidně moje příjmení, protože tohle zavání vydíráním a obávám se, že lepší už to s nimi nebude :-/ Já osobně bych neustoupila ani za cenu toho, že přijde dítě o polovinu rodiny, myslím, že vyměkknou i kdyby se jmenoval Donald, a pokud ne, jejich smůla 😉