Ahoj, trápí mě můj strach o zdraví mého miminka. V tripple testech mi vyšlo zvýšené riziko na Downa 1:110. Na plodovku jsem nešla a teď ve mě panují obavy. Pořád se modlím, at je miminko zdravé ať je vše v pořádku. Na velkém ultrazvuku doktor nezaznamenal nic zvláštního, říkal, že je vše v pořádku. V rodině chvála Bohu nemáme žádné případy s něčím takovým, nepiju, nekouřím, ale i tak se pořád strachuju až se narodí malá, jestli bude všechno dobré. Myslíte, že je to normální?
@d_dee pokud doktor na velkém ultrazvuku nenašel nic a všechno se mu jevilo ok, bude to v pořádku. Případně si můžeš domluvit třeba i placenou kontrolu na ultrazvuku znovu s tím, že se projedou všechny orgány a tak se uklidnit. Trippe testy vychází často špatně, divím se, že se stále ještě dělají. Já byla na testech ve 12. týdnu a na tripply jsem už vůbec nešla. Uklidni se a věř miminku...
@evulina77 ano, o těch falešných triplech vím, ale i tak se na to nechci spoléhat. Kdyby tak existoval nějaký způsob, jak si to s jistotou ověřit :( A nevíš kolik tak stojí ten placený UTZ? To je normální velký ultrazvuk? Jsem ještě objednaná na srdíčko příští týden, tak jsem zvědavá.
@d_dee to nevím, ale zkusila bych zajít třeba do nemocnice a tam se zeptat, určitě ti minimálně poradí. Nebo třeba někam do soukromé ambulance. Já jsem taky z Ostravy a chodím k MUDr. Bošotovi (má ordinaci jak býval zimní stadion a je na webu), je dobrý, dělá speciální vyšetření i pro jiné gynekology (třeba NT screening). Může to být tak kolem 800 Kč, můj odhad.
abych řekla pravdu...já z toho strachu jsem chodila k dr s každým píchnutím ....vždy mi udělali ultrazvuk a já se uklidnila, že je vše v pořádku 🙂
@d_dee - já myslím, že ano....třeba pupeční šňůra překrývá pohlavní orgán miminka, tak myslím, že to jde vidět.
Já chodila přímo do nemocnice . Už jsem si někdy připadala jak blb....ale vždy jsem vychytala stejnou směnu ..a sestřička na mě : Copak je to dnes, beruško ? 😀 já týden ležela v nemocnici na rizikovým a měla jsem vysoký tlak, tak proto jsem se tak bála
@d_dee Neboj se, ty triplle často vycházejí nesmyslně a většinou hůř než první testy. Pokud by bylo něco špatně na UTZ by to viděli. Ale chápu tě. Já o své mimi měla taky strach. Na odběr plodové vody jsem byla, protože mi našli v krvi zvýšené CMV. Hrozně jsem se bála. Tehdy mě hrozně vylekala ta Dr. která kvůli tomu dělala velký UTZ, řekla všechny varianty nemocí, co by mohly nastat. Moc jsem kvůli tomu brečela. Pak jsem šla s výsledky k mé Dr. , ta mě velmi uklidnila, řekla, že pokud by bylo něco špatně, už by to bylo vidět.
Tak přeju pevné nervy. Hlavně mysli na mimi, když je zle mamince, je zle i miminku. To mi pak pomohlo myslet pozitivně, kvůli naší holčičce.
U nás v nemocnici už se triple testy nedělají právě z důvodu jejich nespolehlivosti. Dělá se biochemický prvotrimestriální screening - kombinace odběrů krve a ultrazvuku, který mají oprávnění provádět pouze certifikovaní lékaři. Výsledky z rozboru krve a z ultrazvuku se vyhodnotí a vznikne tak pravděpodobnost k nějaké vrozené vývojové vadě. Za prvotrim. screening jsem platila 800,- ale 500,- mi VZP proplatila. Teď mě čeká druhotrimestriální screening, který se dělá kolem 20tt.
I když se to lehce říká, zkus se hodit do klidu, znám ve svém okolí maminky, kterým pravděpodobnost k down. syndromu vyšla 1:10 a bylo vše v pořádku. A jak psaly děvčata nade mnou, pokud při posledním utz pan doktor nic nezjistil, mělo by to být o.k. ;) Držím pěsti !
@tmagda @elib @zuza01 Moc vám děkuju. Je to pravda, že když je zle mamince, je zle i miminku, ale je to těžké no, protože si nic víc nepřeju jen to zdraví a už mě děsí i zprávy v televizi a tak že potom otáčím hlavu a nechci na nic špatného koukat, ani nic špatného slyšet. Snad bude všechno dobrý. Musím tomu věřit ;)
@d_dee od té doby, co jsem těhotná, na zprávy zásadně nekoukám a na internetu neotevírám články s informacemi kolem nepokojů ve světě, nehodami atd. snažím se to nedobré nepřipouštět do svého života a být tak co nejvíce v pohodě. Věř, že je to hodně v hlavě, čím víc se člověk něčeho bojí, tím víc si to přitahuje.
Samozřejmě, že se občas špatným myšlenkám nevyhnu, zvláště při pročítání maminkovských a těhotenských webů 😀 to si pak dám chvilku pauzu a jsem v klidu 😀
Drž se, ať je vše dobré ! ;)
@d_dee Já tomu rozumím, mě genetik naprosto vydeptal, na utz nic, dr mi řekla, že se to stává, prostě falešně pozitivní, tak ať to hodím za hlavu... Deset minut na to mi genetik řekl, že takový výsledek se někde projevit musí. Že budu mít vysoký tlak, předčasně porodím, mám něco s játry, dítě mi do porodu zemře... Všechno blbosti. Takže ač je to šíleně těžké, myslete na miminko,bude zdravé a úžasné a nějaké tabulky ať si všichni strčí! 😉
@zuza01 To je ale strašné !!! Mě zase gynekolog neřekl nic, jen řekl, že jsem mluvila s genetikem a tak snad vím, co dělám. Všemu rozumím. Nic víc. Jako to je hroznéé... Kdysi žádná taková vyšetření nebyla a děti byly zaplať pánbůh zdravé tak proč my musíme trpět a stresovat se :(
@d_dee Tak to můj gynekolog se toho výsledku taky chytil a neustále mi tvrdil, že bude mít dítě divně krátké nohy... No, nemá 🙂 Má delší nohy než starší sestra v jejím věku, takže plané teorie 🙂 Ale opravdu, snažte si to užívat a nekazit zbytečnými obavami 🙂 Je to cena za pokrok, bohužel...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@d_dee - ano, je to normální . Moc přeji,at je miminko zdravé a věřím, že bude !!!!! Testy někdy vychází falešně .
Určitě mi dá každá maminka za pravdu, že se o své dítě bojí...celý život .
Syn je zdravý, ale bojím se o něj i tak ...a někdy už i přeháním.