Maminky mohl by mi tady někdo prosím poradit?? 29.1.2018 byly synovi 3 roky a skoncila mi rodičovská dovolená. Do práce jsem kvůli směnám nastoupit nemohla, tak jsem dala výpověď a jsem na úřadu práce. Nyní 13.2. jsem zjistila, že jsem těhotná a zajímá mě co teď?? Dočetla jsem se, že jsem v ochranné lhůtě a měla bych mít nárok od zaměstnavatele na nemocenskou i mateřskou?? Je to pravda?? Popřípadě, z čeho se vypočítá nemocenská?? Podporu mi totiž počítali z rodičáku, takže nějaké 3000...Děkuji všem za odpověď 🙂
Podle me kdyz jsi na UP tak nemocenskou mit nemuzes. Nemocenska je pro zamestnane coz uz nejsi.
Ale sama s tim zkusenost nemam a treba existuje nejaka vyjimka o ktere js neslysela 🙂
Díky za odpověď, ale moc doufám, že nemáš pravdu pravdu :D
@michaelapurmova neni za co. Skoda ze jsi neotehotnela o mesic drive 😀
@raduushka No právě :D já se jako snažila, přes rok a vyšlo to až teď...
No jo člověk míní.... 😀 my zase planovali tehotenstvi az na rok 2019 a ja otěhotněla v listopadu 2017 a v srpnu budu rodit 😀
@michaelapurmova Nějaká ochranná lhůta tam je, ale ovšem, pokud by výpověď od zaměstnavatele dostala, ale pokud ji podala sama, to opravdu nevím a bála bych se toho.
@michaelapurmova Ta výpověď, pokud byste ji dostala od zaměstnavatele by neplatila a měla byste nárok i na tu nemocenskou, ale pokud jste tu výpověď podala Vy sama, bála bych se, že s tím už nic neuděláte, takhle nějak mi to řekli před měsícem na inspektorátu práce, s mateřskou nevím, jak to budete mít.
@raduushka právě 😂
@2hanah výpověď byla dohodou, a co jsem se dočetla, tohle je jedno. Ale těhotná jsem byla drive nez jsem dala výpověď, jen jsem to nevěděla...tak doufám, ze se s tim neco da dělat. Každopádně dekuji za odpověď, zítra jdu k dr, tak se snad dozvím vice 😊
Ochranna lhuta na nemocenskou vedenou u byvaleho zamestnavatele po vypovedi je 7 kalendarnich dnu, takze myslim, ze na to narok uz nemas. A na materskou je to nastup na materskou do 180 dnu od ukonceni pracovniho pomeru, takze pokud jsi nezamestnana od 1.2. mela bys nastoupit na materskou nejpozdeji cca v cervenci, abys na to dosahla.
@milisent dekuji, tak uvidím co se s tim da dělat 😔
@michaelapurmova Tak tím pro Vás lépe, hodně štěstí, ať dobře pochodíte!
Pokud si dala výpověď ty sama (dohodou třeba, tam totiž důvody nejsou v tom případě podstatné), tak už si na zaměstnavateli nevezmeš nic, bohužel.
@swetlusska Také jsem si to tak zjišťovala nedávno a tvrdím to samé.
Dámy, všem děkuji za reakce, bohužel, je to tak, už nemám na nic nárok 😔
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Mam pocit, ze ochranna lhuta je 180 dni od vypovedi. Takze pokud v te dobe stihnes nastoupit na materskou tak by jsi na ni narok mit mela. A na nemocenskou nevim, ale asi ne kdyz uz jsi na UP.