Létání na začátku těhotenství (5hodinový let)

pakafuga
10. zář 2017

Ahoj ráda bych si přečetla Vaše zkušenosti s létáním na začátku těhotenství. Děkuji

zvedavec2
10. zář 2017

Ja v 8-9tt letela 18hod (delsi i kratsi lety, bylo to s 2 prestupy) a pak jeste kratky 2 hod let. Bylo to v pohode, jen jsem byla unavenejsi. Ja si vybrat nemohla, museli jsme se vratit domu z daleka. Asi bych dobrovolne neletela, kvuli te unave. Ale ja obecne byla velmi unavena prvnich par mesicu. Jestli tim netrpis, tak asi v pohode.

hafika
10. zář 2017

Letěla jsem služebně v 22 tt. a už bych do toho nikdy znovu nešla. Byl to let s přestupem do Itálie, 2 h do Říma a pak ještě další hodinu na jih Itálie. Nevím, jestli to bylo přímo letem, nebo prostě tím, že jsem z deštivých Čech, kde bylo 15 stupňů letěla do Itálie, kde bylo 25 - 30, ale hrozně se mi rozjela kvasinková infekce, které jsem se do konce těhotenství nezbavila. Navíc jsem nedomyslela, že celá cesta z místa na místo trvala víc jak 12 h, takže mi to tak nějak celkově neudělalo dobře.

Zase mám kolegyni, která v těhotenství cestovala hodně (i ve vyšším stupni těhotenství), a nijak jí to nevadilo.

Ještě upozorním, že jako těhotná nemusíte chodit přes ty skenovací rámy na letištích, mohlo by to vadit dítěti.

luska__
10. zář 2017

Ja letěla v 6tt do Vietnamu a v 9tt zpátky 🙂

pakafuga
autor
10. zář 2017

Děkuji no já se to dozvěděla dneska když nedorazila MS udělala jsem test a šup na první pokus se to povedlo ani jsem to nečekala. A přístí pondělí letíme na svatební cestu tak jen jestli to třeba miminku nemůže ublížit. 🙂 Na netu se ty názory dost různí tak jsem se chtěla zeptat na zkušenosti. 🙂 Zítra stejně budu volat doktorovi. 🙂

bigbig
10. zář 2017

@pakafuga S létáním na začátku těhotenství není problém. Já letěla v 1., 2. i na začátku 3.trimestru a doktorka v tom neviděla žádný problém. Jen bys měla hodně pít, protahovat si při sezení nohy a občas se projít v uličce-v těhotenství je vyšší riziko trombozy. Začátek těhotenství je vždycky nejistej a pokud se něco přihodí, letadlem to určitě nebude. Tak si hezky užijte svatební cestu!🙂

neria55
10. zář 2017

Já letěla týden po pozitivním testu zhruba to byl 6tt, zadařilo se v nejméně vhodnou dobu, ale nakonec jsem šťastná, letěli jsme na Krétu (let do 3h) a všechno v absolutním pořádku 🙂

karlajasmine
10. zář 2017

Ja jsem letela 2x ve 2.trimestru a naprosto bez jedineho problem... uplne v pohode, let na me nemel nejmensi vliv, ani na pohyby miminka nic. Co jsem tak cetla, tak nejvic se doporucuje letani ve 2.trimestru, protoze vetsinou uz presly nevolnosti, clovek se citi dobre a je nejmensi riziko potratu vs.predcasneho porodu. V 1.trimestru se obcas nedoporucuje letat, protoze pokud clovek potrati, neda se ''zarucit'', ze to nebylo zpusobene letem, tak si to zena muze vycitat, popr.pokud ma zena nejake komplikace v zahranici v 1.trimestru, tak to muze byt trochu stres, clovek muze mit nevolnosti... a kazdy doktor ti taky rekne neco jineho, muj mi nedoporucil litat a stejne jsem letela.

kristynka1989
10. zář 2017

Já létala v těhotenství každé 3 týdny. Naposledy týden před termínem a vše v naprostém pořádku 🙂

v_erunka
10. zář 2017

Co jsem se tenkrat ptala,tak nejlepsi je letet ve druhem trimestru. V prvnim hrozi riziko potratu (ale to je riziko i kdyz zustanes doma,kdyz je neco spatne,tak za to let nemuze) a ve tretim zas riziko predcasneho porodu. A pak bych asi resila zemi,do ktere letim. My leteli skoro 23 hodin na Bali a tam bych teda neletela v zadnem trimestru.. Jinak teda peknou a klidnou svatebni cestu 🙂

volfici
10. zář 2017

@hafika ahoj, prosím tě, jak jsi psala o těch rámech - za dva týdny mě čeká let, budu v 7tt, průkazku mít ještě nebudu - to jim stačí říct, že jsem těhotná a nemusím pak přes ty rámy? Nebo kde a kdy to mám hlásit, při check inu, nebo až těm "dozorcům" u rámů? Děkuji 🙂

ivetapipeta
10. zář 2017

@volfici ahoj, ležela jsem v 7 tt a hlásila jsem to před RTG ramem. Nebyl problém jen ti pak udělají osobní prohlídku ... samozřejmě ji provádí žena. Prukazku jsem tehdy ještě neměla. Hezky večer. 👍🏼🙂

ivetapipeta
10. zář 2017

... pardon ... letěla ... blbě píšu 🙉🙉🙉

bigbig
10. zář 2017

@ivetapipeta
@volfici Holky ale ten rám neni RTG, je to jen detektor kovů a pro mimčo neškodný. RTG je na ty zavazadla, tam teda radši nelezte😉 Jako pokud vám to na letišti dovolí tim detekterom neprocházet, tak proč ne pro klid duše, ale co jsem četla tak samotnej let vydává víc záření než ten detektor. Takže bych se tim nějak zvlášť nestresovala. Já tim prošla za těhotenství ixkrát.

fallingstars
10. zář 2017

Já letěla v 9tt a v pohodě, jak tu psala
@bigbig - občas se projít, postát a prolívala jsem se vodou (asi nejdražší vody, co jsem kdy vypila 😅).
Rámy nevadí, ale můžes říct, že jsi těhotná a chceš raději osobní prohlídku. Ovšem objektivně k tomu důvod není, já jsem je normálně procházela...

journals
10. zář 2017

Letěla jsem několikrát a nedopadlo to dobře. Lety byly dlouhé, už bych neriskovala.

craki
10. zář 2017

Letela jsem v 4m tam a v 5m zpet a za me pohoda. Zadne komplikace, tehotensktvi tabulkove, let jsem snasela dobre.
A pres ramy jsem nechodila, stacilo rict, ze jsem tehotna a sla jsem kolem.

volfici
10. zář 2017

Holky, děkuji 🙂 mě čeká jen jednosměrný let z Curychu, je to chvilka, tak snad to bude bez problémů

lorakv
10. říj 2017

Ahoj holky, prispeji vam mou zkušeností. Loni jsem cca v 8tt letela jen do Recka. A samovolne jsem tam potratila. Dle dr.neni vyloučené, ze za to mohlo letadlo. Takze ted budu pekne doma. Ale nechci nikoho strasit. Jen zvazte zda je let dulezity!

pakafuga
autor
10. říj 2017

Už to mám za sebou,ale už bych neletěla fakt jsem se celou dobu o to mrně bála.

volfici
10. říj 2017

@lorakv já se taky bála, ale bylo to v pohodě, nic se nestalo. Taky už ale radši nikam nepoletím 😉

luciebx
10. říj 2017

Letěla sem 12 dni po embryo transferu tehu sem byla a vše v pořádku. Určitě se neboj a svatební cestu si užijte

luckystrike
13. říj 2017

Holky, a co vám na to řekl doktor? Teď jsem zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná, k doktorce jdu až za dva týdny. Měla bych aktuálně být v 5tt, za měsíc máme už zaplacenou dovolenou na Kanárech,5 a půl hodin letu, budu tak v 9 týdnu, pokud půjde vše dobře.

Potíž je v tom, že názory jsou fakt půl na půl. Chápu argumenty, že únava, cestování, pohodlí, hrozící trombóza (ta je ale vždycky)... ale opravdu let samotný? Může ohrozit? Četla jsem, že změny tlaku v kabině mohou vést k potratu,i že změny tlaku v kabině němůžou plod ohrozit.
Problém je v tom, že mi přijde, že ty důvody jsou takové "pro jistotu" a "aby jste pak nelitovali", ale málokde se dají dočíst objektivní důvody, proč. Přijde mi, že prostě riziko potratu v prvním trimestru tu prostě je vždy, a létání se s tím spíš veze, šle nikdo už samozřejmě nemůže říct, zda by k potratu nedošlo i pěkně v teple domova...
Nechci jet za každou cenu, máme zaplacené storno pojištění, takže pokud mi lékařka nedoporučí, nikam se nepoletí, jen mě prostě zajímá, jaké to má základy, protože na těch mateřských webech to prostě postrádá racionální vysvětlení. Dík 😉

nikyselen
13. říj 2017

Ja letela v 12 tt do Egypta dr
z toho nadseny nebyl,ale pustel me kontrola pred odletem a ihned priletu.Vse v poradku.
Prvni a posledni 3 mes se to nedoporucuje..kvuli potratu/porodu jde o ten tlak pri vzletu a pristani.Jinak by to nemelo nicemu vadit
.

volfici
13. říj 2017

@luckystrike já to doktorce neřekla. Letět jsem musela, a kdyby mi to zakázala, měla bych ještě další nervy navíc, že dělám něco co nemám. Byl to let z Curychu do Prahy, hodina a čtvrt, jinak bych se nedostala domů a než jet osm hodin autem, tak jsem to prostě riskla.

fallingstars
13. říj 2017

@luckystrike Můj doktor v pohodě, jen doporučil během letu se občas projít a hodně pít.

nikyselen
13. říj 2017

@luckystrike
Ja letela v 12 tt do Egypta dr
z toho nadseny nebyl,ale pustil me kontrola pred odletem a ihned priletu.Vse v poradku.
Upozornil me,ze prvni a posledni 3 mes se to nedoporucuje..kvuli potratu/porodu jde o ten tlak pri vzletu a pristani.Jinak by to nemelo nicemu vadit
.

pakafuga
autor
13. říj 2017

@luckystrike u mě se taky jednalo o Kanárské ostrovy 🙂 letěle jsem 5+1 v vracela se 6+3...první kontrolu u doktora jsem něla domluvenou až po návratu..to že jsem těhotná jsem se dozvěděla týden před odletem..sestřička mi řekla,že konečné rozhodnutí je na mě, ale jestli se má něco stát tak je jedno jestli se to stane na zemi nebo ve vzduchu prostě to tak mělo být a ať si svatebku užijeme...cesta byla dlouhá měla jsem kompresní podkolenky pro jistotu a co hoďku jsem se aspoň zvedla a protáhla se doporučuju hodně pít 🙂 ale dovolená byla krásná!

luckystrike
15. říj 2017

@nikyselen
@volfici
@fallingstars
@pakafuga
Díky, holky, uvidím, co mi řekne doktorka 😉.

amenophus
9. led 2018

A vy co jste letali, miminko je v poradku? Ja si myslela ze hlavni problem s letanim v tehotenstvi je radiace (takze kratke lety asi ok, ale dlouhe by mohly byt problem). Nevim jaka je "bezpecna davka" v tehotenstvi, ale kdyz se nesmi v tehotenstvi na rentgen tak bych z dlouheho letu mela obavy...

bigbig
9. led 2018

@amenophus Já jsem v těhotenství měla 8 cca dvouhodinových letů a moje miminko kterému jsou teď skoro 3 měsíce je a priori v pořádku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru