Léky na začátku těhotenství. Užily jste nějaké, než jste zjistily těhotenství?

luckamatylda
10. dub 2021

Ahoj, užily jste nějaké léky v prvních týdnech, ještě než jste zjistily těhotenství? Dopadlo to poté dobře? Od jaké doby je to riziko? Už od začátku nebo až později?

michaelarousova
10. dub 2021

@luckamatylda nevim jake leky myslis ale trhaly mi zuby a tak sem se prejidala ibalginem a jako ze hodne 😂 a vse bylo ok ☺️

mimi1004
10. dub 2021

Nejsou léky jako léky, záleží, které myslíš. A je spousta nemocí a diagnóz, které se musí léčit i v těhotenství a děti se rodí zdravé.

janinasm
10. dub 2021

@luckamatylda uveď jaké léky myslíš

tynka9
10. dub 2021

Pokud je to úplně na začátku, ještě než zjistíš, že jsi těhotná, tak je to obecně a zjednodušeně buď a nebo. Buď léky embryo poškodí a to odejde s ms nebo to zvládne a pak bývá v pořádku. To samé platí třeba o rentgenu, alkoholu a tak... ve chvíli, kdy už víš, že těhotná jsi, tak ideál je nic neuzivat, ale jsou situace, kde je to potřeba, a tam už je to na zvážení u konkrétních léků

luckamatylda
autor
10. dub 2021

@janinasm Léky na migrénu (triptany)...

krisvm
10. dub 2021

@janinasm Ja nejsem sice zakladatelka diskusi, ale Mam podobne uvahy ted. Premyslim, jestli muzu normalne Claritin na alergii. Jsem po ovu a samozrejme nevim nic, ale rozjizdi ae mi ekzem, predpoklasam ze sezonni alergie. A nevim co je horsi pro pripadne tehotenstvi, jestli vzit claeitin nebo myslet na to, ze bych sr nemela skrabat:/

ema90
10. dub 2021

@krisvm Kdyby takhle uvazovala kazda budouci tehule, ze je mozna tehotna, tak byste si nikdy nemohla nic vzit.
Dokud nemate tehotenstvi potvrzene alespon testem, tak to nereste.
Prosperujici tehotenstvi zvladne v zacatku hodne veci.
A pokud je nezvladne, tak prosperujici neni a pravdepodobne by odeslo i tak samo.

martina250703
10. dub 2021

@krisvm nevím, jakou má účinnou složku, ale mě MUDr léky na alergii v těhotenství nechal

martina250703
10. dub 2021

@luckamatylda nemám zkušenost. Já se radila dopředu s MUDr, když jsem plánovala otěhotnět. Co zkusit zavolat na pohotovost, jestli hlava bolí a potřebuješ užít?

lachtanice86
10. dub 2021

@luckamatylda jo brala jsem normálně sumatriptan na migrénu, v prvním těhotenství i ted. Tedy hned na začátku, po pozitivním testu už ne a ok

veritanas
11. dub 2021

@krisvm jsem atopická celý život. V těhotenství jsem měla takový ekzém, že jsem si to ani neuměla představit, hlavně na obličeji. Celé těhotenství jsem jedla léky na alergií a dokonce se mazala kortikoidy, jinak bych nepřežila...😉

95newmommy2020
11. dub 2021

Já brala nurofen stopgrip, ten obsahuje efedrin nebo tak. Přežil to. :D Taky sem měla tyhle úvahy, když mi vyšly ty dvě čárky strašně jsem se bála, že určitě potratim nebo nebude ok.

tynka9
11. dub 2021

@luckamatylda výtah z lékárenských informací
Ačkoliv informace jsou nedostačující pro konečné závěry, výsledky nenaznačují zvýšené riziko vrozených vad při použití v prvním trimestru. Zkušenosti s léčbou sumatriptanem ve druhém a třetím trimestru těhotenství jsou omezené.

Těhotné ženy by měly být léčeny sumatriptanem pouze v případech, kdy předpokládaný přínos pro matku převýší možné riziko pro plod.

Takže bych byla relativně v klidu, ale další užívání bych už radši konzultovala s lékařem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru