Kyselina listová. Jak navýšit při snažení?

klari_14
4. bře 2020

Ahoj holky, prosím, potřebovala bych poradit. Už delší dobu beru kyselinu listovou, vždy jsem brala jen jednu tabletu (400mg). Pokud se začne pár snažit o miminko, měla by se dávka navýšit. Hledala jsem informace o tom na internetu, někde píšou, že se má dávka navýšit na 800mg, někde zase že se má brát 400mg, v lékárně mi toho moc neřekli. Tak jsem z toho jelen, mohu se tím nějak předávkovat případně po otěhotnění se dávka ještě navyšuje? Děkuji moc

malytlustyhroch
4. bře 2020

Ohledne "predavkovani":
Pry u kuraku se o neco zvysuje pravdepodobnost, ze se u nich rozvine rakovina plic, kdyz zaroven berou listovku. Ten clanek primo nemuzu ted najit, ale neco je i tady: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nadbytek-ky...
proste listovka podporuje rust vseho nejen deti.

klari_14
autor
4. bře 2020

@malytlustyhroch naštěstí už nekouřím, kyselina listová mi byla i doporučená s pyridoxinem na bílé krvinky, kterých mám bohužel dost málo.

enive
4. bře 2020

Mě doktor říkal, že stačí 400. Brát jí má největší smysl před otěhotněním v ranném těhotenství, pak už to moc smysl prý nemá.

klari_14
autor
4. bře 2020

@enive aha, děkuji moc za radu, zatím beru 400mg ale všude píšou právě něco jiného.

lenka_tom
4. bře 2020

@klari_14 spíš bych řešila formu, ta syntetická stojí za starou bačkoru a hůř se vstřebává

klari_14
autor
4. bře 2020

@lenka_tom a jakou formu doporučujete? Měla jsem zatím tyto dva druhy.

lenka_tom
4. bře 2020

@klari_14 účinná látka musí být methylfolát ne folic acid jako u těchto dvou. Resp. U DR. Maxe jsem účinnou látku nenašla, ale za ty prachy dost pochybuju, že je přírodní. Správnou formu má např. Femibion, ale těch značek je víc.

klari_14
autor
4. bře 2020

@lenka_tom aha, tak děkuji moc. 😊 Poptám se ještě jednou v lékárně. 😊

vineta
4. bře 2020

@klari_14 Folát obsahuje např. Active Folic od Generica, je za dobrou cenu oproti Femibionu. Ale pokud štěpíš listovku (tzn pokud nemáš MTHFR mutaci), tak by měla stačit ta obyčejná forma.
U žen, kde je zvýšené riziko genetických vad (např. kvůli věku), se doporučuje navýšit příjem minimálně na 800 ug a brát 3 měsíce před početím (resp. před snažením) do cca 12 tt. Nad 35 let jsem dokonce četla doporučení navýšit opravdu významně, až na 2000 ug denně. Ale ty jsi mladá, těch max 800 by mělo stačit 😉

klari_14
autor
4. bře 2020

@vineta tak to netuším zda nemám MTHFR, chodím ale pravidelně na hematologii, tam by mi to mohli říct z krve? 🤔

vineta
4. bře 2020

@klari_14 Pokud ti dělali komplet hematologii, tak by ti to zjistili- ale někdy se nedělají ty testy komplet. Tak se tam přeptej- případně můžeš pro jistotu brát ten Folát, od generica ani nevyjde nijak draho

klari_14
autor
4. bře 2020

@vineta jelikož mám o polovinu méně bílých krvinek, než bych měla mít, tak mi dělali testy na plno věcí, aby zjistili, důvod. Bohužel to nezjistili. Doporučili mi pyridoxin a už je to lepší, chodím tam jednou za půl roku, ale nikdy nic neříkali. Poptám se. Děkuji. 😊

loylii
4. bře 2020

@klari_14 mě v Ivf centru řekli, ze při snaze až 1000mg. Brala jsem ovšem Femibion, který má 800 a v jídle člověk dožene zbylých 200😉

klari_14
autor
4. bře 2020

@loylii dobře, děkuji, vyzkouším. 😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru