Ahoj holky, prosím, potřebovala bych poradit. Už delší dobu beru kyselinu listovou, vždy jsem brala jen jednu tabletu (400mg). Pokud se začne pár snažit o miminko, měla by se dávka navýšit. Hledala jsem informace o tom na internetu, někde píšou, že se má dávka navýšit na 800mg, někde zase že se má brát 400mg, v lékárně mi toho moc neřekli. Tak jsem z toho jelen, mohu se tím nějak předávkovat případně po otěhotnění se dávka ještě navyšuje? Děkuji moc
@malytlustyhroch naštěstí už nekouřím, kyselina listová mi byla i doporučená s pyridoxinem na bílé krvinky, kterých mám bohužel dost málo.
Mě doktor říkal, že stačí 400. Brát jí má největší smysl před otěhotněním v ranném těhotenství, pak už to moc smysl prý nemá.
@klari_14 Folát obsahuje např. Active Folic od Generica, je za dobrou cenu oproti Femibionu. Ale pokud štěpíš listovku (tzn pokud nemáš MTHFR mutaci), tak by měla stačit ta obyčejná forma.
U žen, kde je zvýšené riziko genetických vad (např. kvůli věku), se doporučuje navýšit příjem minimálně na 800 ug a brát 3 měsíce před početím (resp. před snažením) do cca 12 tt. Nad 35 let jsem dokonce četla doporučení navýšit opravdu významně, až na 2000 ug denně. Ale ty jsi mladá, těch max 800 by mělo stačit 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ohledne "predavkovani":
Pry u kuraku se o neco zvysuje pravdepodobnost, ze se u nich rozvine rakovina plic, kdyz zaroven berou listovku. Ten clanek primo nemuzu ted najit, ale neco je i tady: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nadbytek-ky...
proste listovka podporuje rust vseho nejen deti.