Křestní jméno syna po otci a jména dalších sourozenců

denuliss
25. led 2021

Ahoj holky,
jsem ve 38tt a stále se nemůžu rozhodnout pro jméno, čekáme chlapečka. Manžel by si přál jméno po sobě, ale netrvá na tom. Jeho jméno se mi líbí (Miroslav), ale stejnou variantu jména má i tchýně v ženské podobě. Tak si říkám, zda to nebude líto mým rodičům, pokud toto jméno dáme (v naší rodině se nejmenuje nikdo po nikom, našim se toto dědění jmen moc nelíbí). Zároveň mám obavu z budoucích komplikací s oslovováním, rozlišováním členů rodiny a moc se mi nelíbí přívlastky mladý/starý, malý/velký. Takže přemýšlím, jestli to jméno vůbec dát, ale zároveň bych chtěla manželovi udělat radost... Ještě se nám líbí jména Dominik a Patrik, mě se ještě líbí i Teodor a Frederik, jen si říkám, zda Dominik a Patrik teď nejsou moc dávané jména, aby chlapečků s tímto jménem nebylo ve třídě několik. Opravdu se nemůžu rozhodnout. Tak bych se chtěla zeptat Vás, které máte s tímto zkušenosti, zda třeba zpětně nelitujete, že jste jméno po rodičích dali nebo zda jste naopak nedali a teď si říkáte, že jste dát mohli... Taky by mě zajímala jména dalších sourozenců, zda např. další sourozenci nežárlí, že jeden má jméno po tatínkovi a druhý ne... Předem díky moc za Vaše zkušenosti🙂
Předem moc děkuji za Vaše zkušenosti.

rnika
25. led 2021

Tak u nás v rodině je hodně Jaroslavů... ( konkrétně Jarda, Jára a Jaroušek...). Potom hodně Aniček. Mám pocit, že jim je to tak nějak jedno, všichni to berem normálně a nikdo to moc neřeší. Jen mě osobně se to nelíbí... takže my s mužem jsme se už kdysi dohodli, že po nás jména určitě ne. Jinak moje máma je Jiřina a děda s babičkou byli Jiří a Jiřina... máma nikdy neříkala, že by jí vadilo, že se jmenuje po rodičích. ( A co dát jména dvě ;) naši kluci dvě jména mají a je to fajn).

juliemichal
25. led 2021

druhorozený je Michal po tatínkovi,nikdo na něj nežárlí 🙂 a nelituji toho,že jsem mu dala jméno po tatínkovi 🙂 doma pak mám ještě Davida,Matyáška a Tobiáška

dyechampion
25. led 2021

ja osobne nesnasim to pojmenovani po otcich, dedeckach, babickach a tak..jako neco jineho je kdyz mimco dostane jmeno na pocest nekoho (treba ze nekdo zemrel a dame mu jmeno po nem), ale mit hromadu jmen ve stejny cas a presne, nevedet jak je oslovovat...Teodor a Frederik je hezky, jsem pro originalnost a jedinecnost..nez opakovani a nudnost 🙂 prece jen se kazdej nerodi jako kopie ale jako original 🙂

aronek
25. led 2021

Ahoj, já se jmenuji po mamce a bratr po tátovi. Žádné výhody v tom nejsou. Pletli si nás pořád a to včetně úřadů, pošty, ale i v telefonech dokud byla pevná. Výhoda byla, že mama byla Ing., tak se to trochu rozlišilo, ale pak jsem si dodělala taky školu a už jsme opravdu nevěděli co je čí. Pak měl brácha problém s tím, že sbíral patrony a zavřeli ho do vyšetřovací vazby a zavřeli i tátu, protože se jmenovali stejně a měli stejnou adresu. Takže se prvně vysvětlovalo koho mají vlastně vyšetřovat a co vlastně kdo udělal. Takže tátu pustili po 10 dnech a bráchu po 12. Ale mamka se z toho složila. Každý ve vazbě jinde, každý jiného vyšetřovatele a pod. Já mám prvního syna po dědečcích, oba již po smrti a zbytek dětí jak se nám líbilo.

klokanka31
25. led 2021

@denuliss Já bych teda jméno po nikom nedala. Moje tchýně otravovala ať dáme po mém manželovi, nebo po ní (nevěděli jsme co čekáme). Moje máma zas strašně chtěla ať dáme po ní. Ani náhodou 😈 A ta druhá otázka - moje máma se jmenuje jako táta, jen v ženské variantě. Můj brácha se jmenuje po tátovi (a vlastně i po mámě, babičce i prababičce, tam se to ženské jméno dědilo dlouhodobě), no tak by bylo nějak automatické aby mi dali to samé. Nedali. Jako malá jsem byla naštvaná, cítila jsem se z té rodiny jakoby mimo. No ale teď jsem šťastná, že mám svoje jméno, a ne dědičné.

michaelarousova
25. led 2021

@denuliss syn ma jmeno po tatkovi ☺️Ale i po dedovi pradedovi a prapradedovi😂takze je uz pátý...ze zacatku jsem byla hodne proti(uz jen kvuli neobvyklemu jmenu) ale bohuzel tradice je tradice☺️Ted zpetne jsem za to rada ☺️ Ale to oslovovani je na palici😂to je porad prvni ,treti ,druhej😂 a nikomu v rodine to nevadi☺️ Ja bych treba ale nechtela aby dcera by se jmenovala po me☺️

hanih
25. led 2021

V nasi rodine je dedeni jmen bezne. Tata se jmenuje po dedovi, teta zas po babicce, sestrenice po sve mamce atd. Ja mam jmeno po mamce. Co se tyka sourozencu, tak s zarlivosti jsem se nikdy nesetkala a ani me to nikdy nenapadlo. Trochu pakarna je to oslovovani, kdy se ti na jedno jmeno otoci dva az tri lidi. Snazime se to trochu mirnit tim, ze pro kazdeho pouzivame jinou variantu jmena. U nas treba mne rikaji Hani, mamce Hanko, ale tim, ze treba v praci na me taky volaji Hanko, tak se stejne otacim na oboje. Musim rict, ze me to nikdy nijak zasadne nestvalo, ale i tak jsme se s muzem rozhodli na tuto tradici nenavazovat a dceram jsme dali jmena, ktera se v rodine jeste nevyskytuji. Pokud by vsak pro manzela bylo dulezite nebo melo nejaky vyznam, aby se pripadny syn jmenoval po nem, taky bych s tim nemela problem.

qistyna
25. led 2021

@denuliss ja mam syna po tatínkovi, do posledniho dne jsem se rozmyslela co a jak a vlastne jsem za to nakonec rada, furt se na ruznych jmenech neco nezdalo, jsem strasne nerozhodna.
Co se tyce jmena Miroslav, je krasne a prave spise tohle davat v dnesni dobe nebudou. Ted je doba Teodoru a Frederiku, Matyasu, Tobiasu a ostatnich “netradicnich” jmen, ktere prave uz to originalni kouzlo ztratily, kdyz se kazdy za kazdou cenu snazi byt prave originalni. Jmena jsou to krasna, ale rekla bych, ze v poslednich letech nejcasteji davana.
takze za me jestli se chces vyhnout cetnosti jmen ve tridach tak dej spise normalni bezne jmeno a mas to skoro zarucene

jako_mala_holka
25. led 2021

Já bych jméno po nikom z rodiny nedala, to jsme si s manželem ujasnili naštěstí hned na začátku... Nikomu z rodiny to nevadilo, spíš naopak

dyechampion
25. led 2021

@qistyna takze jan nebo jiri? :D :D :D

jajulin
25. led 2021

@denuliss vždycky jsem tvrdila, že nikdy nedám svému dítěti jméno po nás. A pak jsme čekali první dítě, syna, a manžel najednou přišel s tím, jestli by se teda nemohl jmenovat po něm. Jméno se mi líbí, tak jsem souhlasila. Naštěstí to není takový opruz, jak bylo za našeho mladí - pevné linky nejsou, úřední pošta v papírové podobě téměř nechodí. Nemám pocit, že by s tím byly nějaké komplikace. Další naše tři děti nemají jméno po nikom z rodiny a vůbec neřeší, že brácha se jmenuje po tátovi a oni po nikom.

eeevee
25. led 2021

Jména pro rodičích či prarodičích bychom s manželem nikdy nedali, pokud už pátrat v rodině, tak mezi zemřelými 😂 my jsme hledali jména v kalendáři, chtěli jsme Teodora, pak jsme zjistili, že se tak jmenoval manželům prastrýc (zemřel ještě, než se manžel narodil). Druhý syn je Eduard, pokud budeme mít dalšího dítě a bude to opět syn, tak to bude Otakar, jméno se nám líbí a navíc se tak jmenoval strýc mého otce 😉

jaja01k
25. led 2021

Když jsme čekali prvního syna, řekla jsem manželovi, že jestli chce, aby se syn jmenoval po něm, nemám s tím problém. Manžel nechtěl, tak jsme vybrali jiné jméno, které nikdo v rodině nemá. Když jsme čekali druhého syna, přišel manžel s tím, že si to rozmyslel a že by se mu líbilo, kdyby se druhorozený jmenoval po něm. Takže mladší je po tatínkovi. S oslovováním problém není, manžel je Slovák a všichni mu říkají slovenskou podobou jména, synovi říkáme českou podobou (i když v poslední době jsme “chytla” od tchýně slovenskou zdrobnělinu, kterou někdy syna oslovuju.)
Myslím, že synovi je jedno, že se jmenuje po tátovi, a brácha určitě nežárlí.

qistyna
25. led 2021

@dyechampion dle meho nazoru klidne. Ale myslela jsem spis tradicni jmena Ladislav, Miroslav, Jaroslav, Jiri klidne...

victress
25. led 2021

manžel netrval na jméně po sobě a tchánovi, za což jsem mu nesmírně vděčná, i když by mi zase tolik nevadilo, protože se tak jmenoval i můj děda a strýc, ale nemám ráda takové to rozlišování jako starý Pepa, mladý Pepa je tolik krásných jmen, za mě z vašeho výběru klidně Frederik, pokud výrazně "nekřičí" s příjmením jako třeba Frederik Vomáčka nebo tak něco....

denuliss
autor
25. led 2021

@qistyna Já jsem právě taky hrozně nerozhodná. Co pro tebe byl takový ten konečný impuls, že ses rozhodla dát jméno po tatínkovi? Já mám pocit, že se asi rozhodneme až na porodním sále, protože pořád nevím. Čekala jsem, že dostanu nějaký impulz, takové to "toto jméno je to pravé, to je ono", ale nic takového se nedostavilo. Teď to mám tak, že jeden den si říkám, že bude dobré toto jméno a další den se mi to zase nezdá... Holčičí jméno jsme měli vybrané hned, ale u těch klučičích jmen je ten výběr náročnější.

dyechampion
25. led 2021

@denuliss uplne to same bylo i u nas, s holcicim jsme vedeli raz dva a u kluka dloouho resili 🙂 pockej si na ten impulz, prijde to uplne samo 🙂

barulina
25. led 2021

Tak me se to moc nelibi, nicmene syn ma jmena dve. 1. Ktere se mi libi a vymyslela jsem a druhe po svem "otci" jako vyraz ucty a podekovani za to, co vse pro nas udelal a dela(neni biologickym otcem syna, poznali jsme se v tehotenstvi)

goovana
25. led 2021

@denuliss Teodor nadherne jméno !! Úplně nejvíc Top

qistyna
25. led 2021

@denuliss ja jsem to menila porad, lezela jsem v tech jmenech furt, kazdy vecer pred , do noci, no hruza to byla. Vzdy jsem neco navrhla a pritel: “vzdyt uz jsme se domluvili, ne? Ale kdyz si to prejes” a dalsi den zas jinak.. Vubec me nechapal 😂 my jsme nevedeli zda cekame holku nebo kluka, takze do posledni chvile jsem to menila u obou pohlavi, ty alespon mas uz holcici vybrane. Zadny konecny impulz nebyl, proste jsem to par dni pred porodem vzdala a dala na jeho prani, aby byl po nem a ja to tim prestala resit; i kdyz ten brouk tam byl porad. Ale zadne takove, ze bych si rekla, jo to je ono neprislo. Asi ne vsichni to tak maji. Nehlede na to, ze jmena, , ktera se mi za cely zivot libila byla zas nemyslitelna pro pritele (znal lidi s tim jmenem a nemel je rad a tak je nechtel). Kamaradka si vylosovala jmeno pro holku i kluka nekdy na zacatku tehotenstvi a od te doby s nima nesasila jak u prvniho tak u druhyho a tak me taky nechapala😅. Jenze ja to brala jako desny zavazek pro nej, jako desne velkou vec. Takze radu nemam, placala jsem se v tom az skoro do porodu, kazde osloveni do prazdne postylky mi prislo, ze se k nemu nehodi, ale je pravda, ze i kdyz mu da clovek jmeno jakekoliv, tak si na nej rychle zvykne a na to miminko to bude sedet, ted si nedovedu predstavit, ze by se jmenoval jinak. Preji at si brzy vyberes♥️

qistyna
25. led 2021

@denuliss jo a s tim, ze je po tatinkovi jsem problem nemela, nekdo je proti, ja jsem proti zase davat jmena, co uz v rodine jsou a po zemrelych, ale po tatinkovi to je sice zastarala tradice, ale neprijde mi to hrozne, spatne a podobne. Mam brachu, co je taky po tatkovi a nikdy s tim problem nebyl, proste se kazdymu rika jinym tvarem jmena (Karel/Kaja) a ani s postou u nich problem nikdy nebyl, takze jsem v tom nevidela zadnou nevyhodu

anet_98
25. led 2021

První syn je Martin (stejně jako můj táta, brácha i přítel 😅) a pokud bude druhý syn, tak to bude Samuel po pritelovým dědovi a tátovi. Holčičku nechává prozatím na mě 😂

lucifux
25. led 2021

@denuliss my to máme s tím prostředním tak, že se jmenuje Ota Stanislav. Ota proto, protože jsme chtěli Otíka a moc se nám to jméno líbilo a Stanislav po tátovi, dědovi atd... takže kompromis. A skvěle se ty jména k sobě i hodí, aspoň já mám ten pocit.

emamaira
25. led 2021

Syn se taky jmenuje po manželovi a dědovi a navíc velmi běžné jmeno. No, žádné výhody v tom nevidím, ale pro manžela to bylo důležité. Akorát se to plete😇 teď taky čekáme druhého chlapecka, tak se těším, co vybereme😀

mimi1004
25. led 2021

My jsme se s manželem naštěstí hned shodli, že jméno, které vybereme pro dítě, se nesmí ani v jedné rodině vyskytovat. Můj děda, strýc i bratranec mají stejné a to rozlišování pomocí malý/velký/starý mi přišlo divné. Každý jsme přece originál. Ale pokud se to někomu líbí...

89peta
25. led 2021

Mam syna Jaroslava,je vlastne ctvrty v generaci. To bylo jasne uz kdyz sme s manzelem zacli chodit,ze syn bude po nem.. My meli problem u druheho syna,najednou tolik možností a nemohli sme se shodnout. Vybrali sme dva tydny pred porodem.

barmil
25. led 2021

Obě mé děti mají dvě jména. Dcera se jmenuje po mojí prababicce a prostředí má jméno, kterým je krtena. Syn má první jméno svoje a druhé to dedene po svém tátovi, dedovi, pradedovi..

malanoha
25. led 2021

Me se nelibi, kdyz se dava jméno po tatinkovi. To maji u svagra malej a velkej.. Jeste k tomu malej uz davno neni malej, ale je mu dvacet a ma dva metry😂 Jak u blbecku na dvorecku. Dala bych maximalne po prarodicich, se kteryma bych nebydlela v jednom baraku.. Jinak se mi libi ten vas vybrany Teodor 👍

zelenaesmolda
25. led 2021

@denuliss
Me se osobne dedeni jmen nelibi

korin
25. led 2021

Manžel si nepřál, aby se syn jmenoval po něm. Možná mu vadí, že je i v pokročilém věku "malej XY", protože sám se po svém otci jmenuje.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru