Kontrola děložního čípku v těhotenství. Máte zkušenost?

anna545
6. bře 2024

Ahoj,

vím, že tu už pár podobných diskuzí bylo, ale mám v tom trochu zmatek. Chtěla jsem se zeptat, zda a jak často Vám lékař kontroloval čípek během těhotenství? Vím, že se od toho v posledních letech ustupuje kvůli riziku infekce, ale říkám si, že je zas možná lepší to zkontrolovat než něco zanedbat.

Jsem nyní v 15tt a mně zatím dr čípek nevyšetřoval ani jednou. Myslím, že nemám špatného doktora, ale je to takový pohodář, na co se člověk nezeptá, tak moc neřeší. Když jsem se ho kvůli bolestem v podbřišku ptala, jestli není možné, že by se mi zkracoval čípek, říkal, že v tomhle týdnu těhotenství ho stejně nemá cenu vyšetřovat, že i kdyby ano, nedá se s tím nic dělat. Možná má pravdu, ale pak čtu diskuze, kdy to lékaři holkám kontrolují každou návštěvu, nebo alespoň jednou na začátku těhu. Proč by to tedy dělali, když by to nemělo význam?

Budu ráda za Vaše názory.

alice345
6. bře 2024

Můj doktor v prvním trimestru (u obou těhu) dělal vaginální UZ, kde se díval na to, zda se embryo vyvíjí v pořádku + kontroloval velikost dělohy a nevím, jestli i čípek (vaginální vyšetření). Ve druhém a třetím trimestru při každé návštěvě (1x měsíčně pokud se nejedná o rizikové těhotenství) vaginálně vyšetřuje čípek + poslech srdíčka.

verunnaj
6. bře 2024

Vaginální vyšetření jsem měla jednou při první kontrole skrze těhotenství, aktuálně 21tt a jelikož nemám žádné potíže nekontroluje.
U minulého těhotenství proběhlo VV až u konce, taky bezproblémové.

cilkat
6. bře 2024

Moje doktorka dělá první ultrazvuk vaginálně, ale především kvůli zorbrazitelnosti. Znova vyšetřuje vaginálně až někd yv půlce druhého trimestru a apk 'ob kontrolu', takže zhruba po šesti týdnech. JInak dělá ultrazvuk. Na těch úplně polsedních kontrolách před odevzdáním do porodnice pak obojí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru